Страница 1 от 2

Малко повече за Португалия

МнениеПубликувано на: 26 Юни 2012, 22:09:13
от Mr.Bombastic
Напоследък прекарвам доста време в Португалия и по-специално Порто. Смятам периодично да ви разказвам по нещо интересно :)

Манталитет на местните
Много ми напомнят на българите от преди около 15-20 години. Сравнително честни, подредени, топли хора. Много ми е весело, когато почнат да се оплакват от отбора си. Коментарите са много често срещу играчите и уж лошите им качества. Много ми напомнят за нашите коментари по адрес на национални отбор на България от близкото минало. Мислене характерно за една малка държава, лека липса на самочувствие. :)

Re: Малко повече за Португалия

МнениеПубликувано на: 27 Юни 2012, 13:22:55
от bromma
На какъв език се разбираш с тях? Обикновено малките народи са по-отворени към чужди езици, докато големите смятат, че всичко почва и свършва с тях.

Re: Малко повече за Португалия

МнениеПубликувано на: 27 Юни 2012, 13:34:18
от Mr.Bombastic
Езикова бариера?
На английски, за съжаление португалския ми не е много добър. Отворени са към чужди езици и смея да твърдя доста по-различни от испанците в това отношение. В страната има много бразилци и техния португалски е доста различен усещам ги като говорят дори и без да знам езика. Някакси бразилския е по-жизнерадостен :)

Re: Малко повече за Португалия

МнениеПубликувано на: 27 Юни 2012, 13:59:44
от iniuta
А лесно ли се работи с тях, спазват ли срокове примерно?
Аз преди години работех с испанци, ей няма такова размотаване и прехвърляне на отговорности. Не си спомням дори за едно нещо, свършено в срок и без сто доуточняващи мейла. При това иде реч за уж образовани хора, с претенции и прочие ...

Re: Малко повече за Португалия

МнениеПубликувано на: 28 Юни 2012, 01:23:17
от Mr.Bombastic
Точни ли са?
Зависи много от нивото на образованост и бизнеса. Ако е частен бизнес внимават в картинката. Също ако са с образование и на нормална работа с отговорности си действат доста професионално. Има като цяло усещане за здрав разум и отговорност. Притесняват се да отсъстват от работа дори и да са болни.

Вероятно и тежките времена си казват думата, макар че стандартът на живеене е доста приличен поне в големите градове.

Re: Малко повече за Португалия

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2012, 22:22:57
от Mr.Bombastic
Климат
Както знаете страната е един правоъгълник в западната част на Иберийския полуостров. В северната й част влиянието на океана допринася за едно не много горещо лято. Горе долу през най-горещия летен месец температурите достигат 30 и нещо градуса, рядко 40. Вечер е хладно. Също е доста ветровито и океанът определено не е пригоден за плицикане. Температурата на водата е някъде около 22 градуса макс. - дори и през лятото. Зимата не вали сняг и не става много студено - стои си някъде около нулата.

На юг е друга работа. Около Лисабон е голяма жега. Дори сега, през юни, там е поне 30 и нещо всеки ден.

Слезете ли най надолу към Алгарв, опичате се живи. Все пак от другата страна е Мароко :). Но пък е много красиво.

Re: Малко повече за Португалия

МнениеПубликувано на: 1 Юли 2012, 01:14:00
от daisy
Бях в средата на май на екскурзия в Лисабон и не ми се прибираше. Хората са много гостоприемни, децата са повече от добре дошли, градът е великолепен. Има толкова много интересни местенца, малки ресторантчета от по 15-20 места. А старият град е невероятно красив. Още преди месец и половина си беше над 30 градуса. Ходихме три пъти на плаж. За мен беше студена водата в океана, но немецът това не може да го уплаши - къпа си се, дори обясняваше, че не била студена. :mrgreen:
Отскочихме и до Синтра. Хубаво е, но не е за разходка с деца или за хора, на които им става лошо от пътуване. Много е туристическо.
Говорихме на испански и английски. Бях учудена колко много различни думи има от испанския, а хем съм учила и староиспански.

Re: Малко повече за Португалия

МнениеПубликувано на: 1 Юли 2012, 10:25:22
от makeno
Няколко пъти съм бил в Порто. И на мен ми направи впечатление колко са добри хората. Веднъж, по време на плаж, се разви страшна буря. От някъде се появи един човек на средна възраст и предложи да ни закара до хотела. Явно много си е личало, че сме туристи. А на финала не искаше да вземе и пари за услугата, едвам прие 10 евро. Интересното беше, че той не знаеше английски, ние не знаем португалски и комуникацията беше много интересна на развален испански. Младите хора обаче знаят английски. От всички държави, в които съм бил, в Португалия ми харесва най-много. Засега съм бил само в Порто, но съм запланувал следващия път да отида в по-южните части на Португалия. Иначе Порто е прекрасен град, препоръчвам го на всеки.

Re: Малко повече за Португалия

МнениеПубликувано на: 2 Юли 2012, 15:13:46
от Mony60
Благодаря за темата, Mr.Bombastic!
Напомни ми за далечната 1985, когато на два пъти бях в Португалия и по-специално в Порто. Тогава също придобих някакви впечатления, които искам да споделя тук.
Първия път влязохме от източната граница с Испания ( недалеч от Саламанка) и много ме впечатлиха планините им. Доста различни от нашите Балкани и от Алпите. Пътят беше тесен, с много завои и доооста надолу се виждаше как се вие. Минавайки през селищата им, ми направи впечатление, че късно вечер всички са навън пред къщите си и по улицата, също като в България и доста различно от Германия. :mrgreen:
В Порто имаше много нови и лъскави сгради и в директно съседство с тях съборетини и невероятна мизерия. Такъв контраст до тогава никога не бях виждала. Предполагам, че сега се е променило.
Помня, че по брега около плажовете имаше много частни ресторантчета, в които можеше да се хапне доста вкусно и евтино. Там ли са още?
Направи ми също впечатление, че в неделя много семейства си спираха колите с лице към Атлантика, но не слизаха, а само наблюдаваха мълчаливо и продължително време вълните. Това сигурно им беше неделната разходка?
В центъра на града имаше един закрит пазар, а пред него продаваха разни дребни търговци стоката си.
Забелязах, че езикът им е различен от испанския, немски не се говори, но много се стараят да ги разбереш и са изобщо много любезни.
Втория път беше през зимата, но там бяха 20 градуса и не беше непременно нужно яке, но е наистина ветровито по брега. Тогава се спуснахме от испанския град Виго на юг и влязохме от северната граница. Интересното тогава беше, че на границата не бяха виждали български паспорт. Гледаха паспорта ми, гледаха и мене и аз се почувствах като екзот, току що пристигнал от Марс! :mrgreen:

Re: Малко повече за Португалия

МнениеПубликувано на: 3 Юли 2012, 11:20:28
от Mr.Bombastic
В Порто все още съжителстват съборетини с модерни и хубави сгради. Мисля обаче пропорциите са по-приемливи в наши дни.

Колкото до храната - о, да. Всякакви риби и меса на скара, просто са като наркотик. Това обяснява и защо хората тук ядат в такива количества. Доста по-дребни хора от мен изяждат около 2-3 пъти повече. Затова и порциите са гигантски.

Рибните ресторанти в съседното градче Матозиньош все още са актракция на района. Цените обаче са солени. Може би за хора, които са били там ще е интерсно да знаят, че в този преди беден рибарски квартал сега се издигат и много модерни и скъпи постройки. Цена на жилище от около 200 кв.м супер лукс - 700 хил. евро. А има доста такива кооперации. Половината са прясно псотроени и празни :mrgreen:

Между другото Порто и околните градчета много напомнят на Нордрайн Вестфалия, където градовете се сливат. Така около 250 хиляден Порто се превръща в район с 1,5 милиона жители.

Re: Малко повече за Португалия

МнениеПубликувано на: 8 Юли 2012, 16:14:30
от Mr.Bombastic
За плажуващите
Вече споменах, че е доста ветровито. Отидете ли на плажче точно за 2 минути ушите, очите, банския (дупето :mrgreen:) и т.н. са ви пълни с пясък. За това задължително си вземете от тези платнените заграждения за плаж. Тоест първата задача като пристигнете е да се окопаете на плажа и да си оградите парцелчето. Същото е като когато почнеш да си строиш къща в България :)

Re: Малко повече за Португалия

МнениеПубликувано на: 9 Юли 2012, 12:44:39
от bromma
Е, с това последното, окончателно ме отказа да си планирам морска почивка в Португалия. Най-мразя да изляза от водата и да ме забрули вятър.

Re: Малко повече за Португалия

МнениеПубликувано на: 9 Юли 2012, 19:25:55
от velingrad
А цените? Как е съпоставката с цените между D и Португалия?
Между другото, "открих", че партньорският град на Порто/ Porto е... Перник :mrgreen:

Re: Малко повече за Португалия

МнениеПубликувано на: 9 Юли 2012, 19:34:19
от Mr.Bombastic
Да, това с Перник и мен ме закопа. :mrgreen:

Цените
Не е евтина страна. Някои храни са като цяло по-евтини, но хубавите рибни ресторанти са значително по-скъпи от приличните немски. В супермаркета като цяло оставям повече пари от в Германия, чуждестранните стоки са понякога 50% по-скъпи от Германия. Например лосион Нивеа в Германия е 7 евро в ДМ и 12 в Порто. Друг е въпросът дали не е така, защото се води курорт.

Re: Малко повече за Португалия

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2012, 13:01:55
от velingrad
бележки, които могат да помогнат, на този или онзи. Пък да не пътувате за там, все някому ще е интересно, ли? Сега поне знаете къде съм ;-)Ако сте свикнали с цени, както аз (си) с германо-немските, то забравете. Колкото и да е невероятно, в разтърсена от кризата Порто-галия, много неща, нужни за всекидневието са по-скъпи. Защо? Все още нямам представа, макар че получават по-ниски заплати от северно европейските такива.Е, евтино е например кафенце, на кафе някъде по барчета и барове, дето за 0,70€ го получавате. И на ресторант да отидете, ама не кръчма, пак не е скъпо. И на плажа не е. И метрото (и bus градски) става и е по-приемливо от "швабско". Дето се "вика", за турист става. Но понеже гледам, та да видя всичко, определено всекидневният живот е скъп.

Не сравнявам с българските такива, щото сме си живи за оплакване.

Народът Порто-галски е приветлив. Ако щете ме "гърмете", прословутото нашенско "гостоприемство", не е уникално, колкото и да не ни се ще. Но да не се отплесвам.

С Порто-галци на маса:

- ако "зарибите" с метни на маса, независимо кой какво поръчвал, накрая сметката се дели наравно. Тоест, 7 човека пили-яли, сметката се дели на 7. Ма няма тая-оная, и никoй не се сърди, та подшушва "тоа пи като продънен, нема да му плащам". Апро-по "зарибяване"! Ако сте любител на риба, и всичките и разновидности, тук е рай.
Времето в Порто е интересно, и за мен приятно. Рядко температурите скачат над 30, но пък слънцето е яко. Ха не си се намазал, като японска гейша, ха си станал (червендалест) за ден, като англичанин на плаж (те навсякъде са уникални).

Мен (си) ми понася. Особенно обстоятелството, че през ден, до към 9-10 часа (може и до 12), може да има гъъъста мъгла. Ама нали отмарям, не ми и пука. Не, че не ставам рано- ставам, ама сутринната разходка без парещо слънце е по-гот.

Да, споделеното от Mr. Bombastic, що се отнася до силният вятър, дето идва от океана е вярно. До момента обаче, аз поне не го приемам, като нещо особенно. Народът Порто-галски, лежи на пясъкът ограден в един вид завес, или поставя чадъри (легнали), които да го предпазват. Има и специални... палатки, за които се плаща, но са ми по-скоро смешни, отколкото нужни. Ама всеки, като него си- такъв им е обичаят (или нещо подобно).

Кратки

В Порто-галия, не е обичайно, да оставяш "бакшиш". Не, че не неможеш да оставиш, но и без него, пак "обригадо, обригадо".
Пак в Порто-галия, народът плаща особенно често с кредитна карта. И най-малкото павилионче, предлага токова разплащане. Дали пък това не е една от причините, за кризата? Не на държавата- на жителите и.
Боклукът в Порто-галия, се събира по малките часове, ще рече 3-3 1/5 сутринта, и това всеки ден. И тук, както някъде познато, се рециклира- разделя.
По улиците в Порто-галия, е сравнително чисто. Е, не е перфектно, но все пак, дори плажовете им са доста поддържани. В тази връзка и едно изключение: в много кафета и капанчета, въобще не предлагат пепелник. Хвърляй на земята, те после метът. Може и да е свързано с вятърът, ама все още не знам със сигурност.


p.p. Огромно количество снимки, но ще ги споделя, след като се прибера, като ги и свържа с написаното.

p.p.2 Порто-галски/Порто-галия, защото не смея да потвърдя горенаписаното, за цяла ПортУгалия.
други бележки, "kato se setja i drugo" :-k