• Advertisement

информация Работа и Пребиваване в Баку

Добре дошъл във форумите на всички страни, които не са включени по-горе. Тук можеш да зададеш всички въпроси, които те вълнуват.

информация Работа и Пребиваване в Баку

Мнениеот house » 31 Август 2012, 19:43:17

Баку – първи впечатления. :)

Азербайджанците говорят азерски – тюркски език, който е толкова близък до турския, че нямат нужда от преводач, и много азери подкрепят идеята за пантюркизма. (Руският се говори в градовете и нямах проблеми да го ползвам в магазина или с колеги, но Гейдар Алиев бе ограничил рускоезичните програми по телевизията.) Та докато бях в Баку, вървеше световното първенство по футбол и имаше автомобилни и пешеходни шествия с клаксони и знамена, когато Турция би Китай и се класира за нататък. Малкият народ, помислих си, не може без големия брат – ако не е Русия (а вече не е), ще е Турция или САЩ…

Има и китайски ресторант в близост до квартирата ми, с гледка към морето, обаче трудно си поръчвам китайска храна на руски, пък и супа, порция зеленчуци и бира излизат 20 долара. Другото място за бързо хапване в съседство предлага местния „чевап”, който и в трите си версии се оказва малки, сухи и жилави късчета месо (немляно) на скара. Това е два-три долара заедно с бирата и салатата от „свежие овощи”. Краставичките са малки, почти колкото корнишони и може би затова не ги белят. Или защото са твърди – режат ги само по дължина на две половини или на четири четвъртинки. Притеснявам се, че колкото и да внимавам, вдигам много шум, когато ножът ми рязко удря дъното на чинията. Сервират зеленчука без олио и оцет, а на масата по принцип има само сол и пипер. В замяна на това тъжните, като че ли замислени за грозотата си доматчета и ножоупорните краставички са покрити с някакви избуяли треви на цели снопчета. Не съм сигурен какво да ги правя и ги паса, както ми ги носят – особен вкус и доста силен аромат; у нас такава билка сигурно биха я сушили и стривали като подправка или поне кълцали по на ситно.

Апартаменти в Баку 35 €- http://www.bakurealestate.net/
house
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 31 Август 2012, 13:53:11
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Назад към Други страни

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

  • Advertisement