• Advertisement

Лимасол-град

Добре дошъл във форумите на всички страни, които не са включени по-горе. Тук можеш да зададеш всички въпроси, които те вълнуват.

Лимасол-град

Мнениеот bromma » 14 Януари 2013, 15:49:39

Засегнатият от дълбока криза Кипър е станал любима дестинация на руски туристи, но също и на бизнесмени, които според критици перат милиарди. Руският бастион е наричан Лимасолград, се кзва в статия в SvD.
Над 40 000 руснаци живеят официално в Кипър, повечето в Лимасол. Там има руско у-ще, руско радио и руски вестник. Олга, която работи в плажно кафене е всъщност от Украйна, казва че такива като нея работят в магазини и ресторанти и са основно от Украйна, Беларус или балтика, а собствениците са руснаци.
По височините около града са пръснати огромни руски къщи с изглед към морето и скъпи коли в гаражите. Долу в града са разположени руски магазини, фризьорски салони, заведения, банки, барове, книжарници.
Руснаците са втората най-голяма група туристи след британците с ръст от 48% до 318000 туристи през 2012 г.
"Те са платежоспособни и обичат да купуват" - констатира Кристина Караламбос от кипърска браншова турорганизация.
Тъмната страна на този процес обаче е многомилиардните суми които влизат в Кипър и после заминават обратно към Русия. Германският Шпигел цитира таен доклад на BND, където се казва, че 28 милиарда долара са внесени от руски олигарси в кипърски банки, които са главно мръсни пари.
Кипър използвал географското си положение между Европа, Африка и близкия Изток, за да предоставя добри възможности за пране на пари и фирми-фантоми. Известен пример е Милошевич, който през 1990 г. използвал фирма в Кипър за да купи оръжие. Подобни фирми-пощенски кутии се смята, че са 40 000.
В Кипър има най-ниският фирмен данък в EU - 10% и изпраните пари после се връщат в Русия. С това се обяснява интересният факт, че странат с население под милион (950 000 жители) е сред най-големите инвеститори в Русия и бвшите й азиатски колонии, пардон републики :) .
За да получи човек право на постоянен престой в Кипър, трябва да инвестира минст 300 000 евро, достатъмни за един апартамент. За 10 милиона получава гражданство.
Засегнати от кризата кипърски банки се нуждаят от 10 милиарда евро поддържащ пакет, но германските финансови политици искат първо гаранции, че парите за банките няма да отидат за спасяване на вложенията на руските перачи на пари.
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Назад към Други страни

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

  • Advertisement