• Advertisement

Български празници във Вроцлав

Добре дошъл във форумите на всички страни, които не са включени по-горе. Тук можеш да зададеш всички въпроси, които те вълнуват.

Български празници във Вроцлав

Мнениеот Nikolaybg » 28 Февруари 2013, 17:44:53

Скъпи сънародници, Асоциация "Приятели на България' Вроцлав обявява програмата за провеждането на XVIII-ти мартенски дни на България във Вроцлав. Събитията включват изработване на мартеници, представяне на българска кухня и напитки, представяне на книги, български народни песни и танци, фото изложби, и др. Асоциацията кани всеки, който има възможност да присъства на някое от събитията.


Част I:

01.03 (петък), 18:00 Български салон (улица Ruska 46a) -”Честита Баба Марта”- Посрещане на българската пролет на 1 март:

-Плетене на мартеници и раздаването им като подарък на други присъстващи около традиционна българска маса.

-”Мартенски пожелания”- стихове от Росица Данаилова, абсолвентка на PWR.

-Среща на българите във Вроцлав и Приятели на България във Вроцлав, по случай националния празник 3 март.

За разглеждане: фото изложба за живота на българите във Вроцлав и дейностите на Асоциация „Приятели на България” през последните 15 години.

2.03 (събота), 18:00 – Hotel TUMSKI: Официално откриване на XVIII мартенски дни на България във Вроцлав и откриване на „Дни на българската кухня в Barka Tumska”

-Откриване на фото изложбата „България- по-близо до Вроцлав в Hotel Tumski”.

-Представяне на ястия от българската кухня и маркови български вина- VINI Sliven.

-Представяне на традиционни регионални вегетариански продукти от BUL ECO –Познан.

-Тайните на балканската кухня в книгата „Бележки за балканската кухня” от Илиана Генев-Пухалев.

-Конкурс МАРТЕНИЧКА за ученици и възрастни хора. Традиционно Дърво на мартеничката в Barka Tumska.

-Българска народна музика и танци от Вроцлавската група Balkan Folk Acoustic.

–Проект за популяризация на българската музика, танци и ритми в Полша, с ръководители Евгени Генев и Димчо Ангелов.

03.03 (неделя), 9:00 – Тържествен молебен за българския народ по случай националния празник 3 март, с участието на църковния музикален хор OKTOICH.

-Корените на традицията „От наследството към родината” (“Od Ojcowizny do Ojczyzny”)- представяне и изложба за проникването на български обичаи и традиции във Вроцлав чрез културните и просветни дейности на Асоциация «Приятели на България».

05.03- 23.03 Етнографски музей- Български акценти по време на Великденската изложба „Великденски палми и яйца” и “Bibułowe kwiaty”: Представяне на мартеници, направени от вроцлавски деца и от български майстори-занаятчии (23.03, 10:00).

06.03- MBP Wrocław Filia 22 , ul. Chociebuska: „България е по-близо”: представление, музика, преподаване на българския танц ХОРО, работно ателие „Мартеничка” за деца и възрастни хора.

-Представяне на новата книга „Пътуване с непознат”, която включва 33 разказа от най-популярните съвременни български писатели, издадена с подкрепата на изследователския кръг от българисти в UMCS- Люблин, издателство «Omnibus Press” и Български културен институт.

- Представяне на наскоро издадената книга от Областната управа на Долна Силезия и Етнографския музей, с името „Mom jo skarb”, том III: “Традиционни вкусове на Долна Силезия”, която съдържа глава за българските вкусове и традиции във Вроцлав и Долна Силезия, както и за вкусовете на други малцинства като лемкоси, караими, гърци, евреи, литовци, чадеци, бошняци, сърби, украинци, арменци (издателство „ARGI”).

-Черно море, българските планини, българската роза, фолклор- изключителните съкровища на България, презентация от Димчо Ангелов.Част II: Посрещане на пролетта с мартеница- български символ на пролетта, любовта и дружбата, с името „Вроцлав- град за срещи с мартеничката от години насам”20.03 (сряда), 20:00, музикален клуб Łykend: група Balkan Folk Acoustic – Посрещане на пролетта по български с мартеничка.

21.03 (четвъртък), 12:00, Пролетен хепънинг „Мартеничка за жители на Вроцлав” и Традиционно дърво на мартеничката- каним деца, ученици и студенти да участват в общото изплитане на мартенички и раздаването им като подаръци на жителите на Вроцлав около Rynek.

други събития през март: - Работни ателиета по правене на мартеници в Centrum Terapeutyczno-Rehabilitacyjnym „OSTOJA”, ul. Litomska, в офисите на Fundacji Integracji Społecznej PROM и Stowarzyszeń Nie Jesteś Sam, Romani Bacht, Femina Fenix, Świat Nadziei, Galerii ArtBrut” and Pracowni Aktywizacji Społecznej. В училища, детски градини, дневни центрове за деца, читалища и др. във Вроцлав организираме „Акции за междукултурна просвета”, изложби и работни ателиета за правене на мартеници в съпровод на българска музика и танци.

Събития за фирми и институции в Barka Tumska: „Пролетни вечери с българска кухня и с мартеничка”, в съпровод с музиката на вроцлавската група Balkan Folk Acoustic.

http://www.youtube.com/watch?v=d-RJwAOq-8U


Организатори:
Вроцлавска асоциация „Приятели на България” (Wrocławskie Towarzystwo Przyjaciół Bułgarii),
Hotel TUMSKI http://www.hotel-tumski.com.pl , International foundation for peace and tolerance TERRA (+48 667736213)

За контакт: Димчо Ангелов (+48 503638885), dimczo@tlen.pl

Потребители благодарили на автора Nikolaybg за мнението:
estira
Рейтинг: 4%
 
Аватар
Nikolaybg
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 7 Септември 2007, 00:00:00
Местоположение: Kazanlak
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Назад към Други страни

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

  • Advertisement