• Advertisement

Хърватска - новият член на EU

Добре дошъл във форумите на всички страни, които не са включени по-горе. Тук можеш да зададеш всички въпроси, които те вълнуват.

Хърватска - новият член на EU

Мнениеот bromma » 28 Юни 2013, 13:45:10

От понеделник Хърватска става 28-ият член на EU. Страната е с 4.5 мил. население и 56 хил.кв.м площ. В момента страда от 20% обща безработица и 45% младежка такава. На стартовата си позиция се намира в дъното по БНП на човек, като след нея са Латвия, Румъния и България. Има сравнение с 2000-ата год., като тогава пак са били на същото място, само дето ние сме били преди Румъния. Явно те тъпчат намясто, докато ние сме отново там откъдето почнахме преди 23 години - лакоми комунисти, бандити, съветски дупедавци.
Журналистите от DN разговарят с хора от малък крайморски град, където всички се издържат от туризъм. Всъщност 20% от БВП на страната идвал от туризма, осъществен от 10 мил. туристи годишно. От всички запитани (7-8 човека) само двама са гласували за включването им към съюза. Единият имал софтуерна фирма, другият - ресторант. Останалите са скептични и са били против, като най-срещаните аргументи са:
-животът ще поскъпне като в съседна Словения, която въпреки че е отличник от новите (вече стари) членки, поиска помощ за спасяване.
-загуба на руски туристи, щото ще са необходими визи
-излизане от групата да свободна търговия със съседните Босна, Сърбия, Македония, щото страната вече ще е с друг статут.
-"плюс" е възможността за свободно образование и работа в EU, но хубавите служби по правило се заемали от най-старите членове на съюза, за новите е "черната работа"
-загуба на идентитет (каквото и да значи това), щото искали развитие на туризма, но да бъдел типичен хърватски тип, а не като в другите страни.
Като цяло от разговорите, ми се струва, че хърватите са стъпили доста здраво на земята и не очакват чудеса. Може би и затова настроенията са по-скоро отрицателни.
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Назад към Други страни

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

  • Advertisement