Страница 1 от 1

Гърмят китайски финансови пирамиди

МнениеПубликувано на: 28 Юни 2013, 15:27:40
от bromma
През седмицата се появиха притеснения за финансовото състояние на "най-бързорастящата икономика в света". Загрижени бяха главно бизнесът в Швеция (предполагам и в други страни), щото 90% от боклуците в магазините идват от Китай. От пресата изпратиха моментално журналисти, които напълно конспиративно се срещнаха с пострадали участници в голям промишлен град в Китай.
Конспиративно (с изключени телефони, камери и т.н.) щото компартията не разрешава разговори по темата и интервюта с пострадали, а и били наводнили с цивилни да слухтят в района и хората се страхуват да разговарят с чужденци.
Проблемът който е усетен тук, е че една от 4-те банки закъснявала със седмици с плащанията към чужбина. Не отговаряли на телефоните, а официални лица коментирали, че банковата с-а е леко запушена, но мъдрото ръководство работи по въпроса и скоро всичко щяло да е о.к., т.е парите напечатани.
Каква била ситуацията на място? Банките там кредитирали само държавните фирми (дава се пример с най-големия стоманопроизводител н Китай, построен от маово време, който работел на загуба още оттогава, но държавата го крепи) и тези частни, притежаващи специални партиини протекции, т.е. дето си плащат на правилните велможи - в SVD срамежливо пишат, че Volvo е една от тях. Останалите фирми за да си осигурят капитал за инвестиции и растеж действали като пирамиди: събирали пари от хората с обещания за лихви от 7%, както обяснява една жена, докато банките за влогове практически не плащали лихви. Сетне ако доведеш и други донори, лихвата ти нараствала и т.н. Улиците били накичени с билбордове с реклами за бодри, млади и красиви, дето лежат по плажове, щото внесли на еди-кой си предприемач 100 000 кр. напр. и живот си живеели от лихвите. Хората внасяли яко, продавали апартаменти и се събирали по 2-3 семейства в един за да се включат с пари.
Като всяка пирамида, в началото било о.к., но сега много инвестиции на предприемачи закъсали, производства никога не започнали, цели квартали с блоково останали недовършени, фирмите взаимно си дължали огромни суми, тъй че за лихви съвсем забрави! Хората потърсили помощ от държавата, но партийните органи им казали пряко, че да си дават парите на подобно лихварство било незаконно и затова те ще подлежат на наказания.
Един мъж казва, "когато ни примамваха, тогава беше законно, самият партиен бос на града ни увещаваше, че тази инвестиция е сигурна и важна, щото водела до растеж. Сега се крие от нас и праща полиция да ни преследва и ние се крием по мазета изоставени къщи. А вече нямаме нищо - нито жилище нито работа".
Измамени вложители се самоубивали, докато фараоните вземали каквото останало като пари и злато и напускали страната. И тъй като явлението станало прекалено масово, се наложило да се печатат пари, които обаче пак отивали към финансовата сфера и към губещите държавни, а не към реалната икономика. Което водело до масова взаимозадлъжнялост, недостиг на ликвидност сред фирмите и запушване на банките, което тук го определят като фалит на китайските банки.

Re: Гърмят китайски финансови пирамиди

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2013, 11:33:04
от estira
bromma написа: Загрижени бяха главно бизнесът в Швеция (предполагам и в други страни), щото 90% от боклуците в магазините идват от Китай.


Не само заради дрехите. От няколко години стана много модерно да се инвестира в смесени фондове с участие в Китай - били най-процъфтяващата нация, с най-висок прираст, сега се модернизирали, основен купувач на немски автомобили, опитват се да се откопчат от американскя долар... много ги даваха за пример и много хора инвестираха.