• Advertisement

Ватикана - ватиканската банка

Добре дошъл във форумите на всички страни, които не са включени по-горе. Тук можеш да зададеш всички въпроси, които те вълнуват.

Ватикана - ватиканската банка

Мнениеот bromma » 5 Януари 2014, 18:04:10

Ватиканската банка често е обвинявана, че се занимава с тъмни афери и пране на пари. В първите си думи новоизбраният папа споменава между другото, че апостол Петър не е имал банка и това се приема като сигнал, ще започне преразглеждане и изчистване на дейността на банката.

Журналистът П. Лоеве от в-к DN разказва в репортаж.
" Банката се казва IOR, което преведено значи "институт за религиозна работа". Тя се намира точно като в анимационните приказки на върха на една кула. Дебелите стени показват, че се намираме в построения през 1400 те т. бастион на на папа Николаус. Асансьорът ни качва бързо до горе в просторен кръгъл салон, изглеждащ като банка в Цюрих през 30-те години. Не ни е разрешено да снимаме или да взимаме интервюта. Из салона шетат цивилни клиенти и свещеници. В банката работят около 5000 човека. На няколко бюра пред лаптопи седят 25 служители от международна консултантска фирма, която преглежда сметки на към 19 000 клиенти. Казват, че трансфери на големи суми задължително ще се проследят, както и на всякакви суми, ако са свързани със свещеници, а също и големи дарения за католическата църква, и всички анонимни такива.

Служител от консултантската фирма разказал, че още през 2010 г. италианската централна банка е замразила транзакция за 23 мил. евро от ватиканската банка, които тя не е осчетоводила и това е принудило тогавашният папа да реши да започне разследване. В-к FT е писал още през декември, че не толкова намеренията на папата, колкото натискът от банки от европейски страни, които са искали повече инфо за сметките контрагенти на преводи, са повлияли за разследване то на IOR. Това са Дойче банк, Уникредит идр. големи, които на са искали да бъдат замесвани в пране на пари.

Амбициите са да може банката да попадне в т.н. бяла листа на банките, но до сега не се отдава. Свършеното то 2010 насам е одобрено само наполовина. Резултатът не е изненадмащ, тъй като ватиканската финансова инсепкция не взаимодейства с италианската - пред портите на Ватикана минава границата не само мужду Рим и Ватикана, но и между EU и данъчен рай. През 20102 са преминали 1782 транзакции от Ватикана към Италия за които е било нужно митническо деклариране, докато за същия период само 3 са били декларирани на границата. Ватикана отказва да даде данни за тези големи клиенти и поради тези различия изглежда, че предстои много работа, докато банката и Ватикана излязат на светло."
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Назад към Други страни

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

  • Advertisement