• Advertisement

Злокобен остров

Злокобен остров

Мнениеот seli » 21 Май 2010, 18:23:59

от Стефан Димов:

Изображение

„Злокобен остров” е едно психологично и много вълнуващо пътешествие, един филмов спектакъл в целият си блясък, бележещ връх в кариерата на Леонардо Ди Каприо.

Основната сила на филма е в неговата безкомпромисна атмосфера, която въздейства тотално на зрителя и не само го пренася директно на мястото на действието, а и го прави част от него.

Историята се развива почти 10 години след края на Втората световна война, в Шътър Айлънд, труднодостъпен остров, намиращ се в близост до Бостън, на който е разположена болницата Ашклиф - заведение за душевно болни престъпници.

Още от първият си кадър, филма ни подсказва своята същност – мистерията. Потъналият в мъгла ферибот превозва щатския шериф Едуард „Теди” Даниълс (Леонардо Ди Каприо) и новият му колега, шериф Чък Аул (Марк Ръфало), които се отправят към острова, за да разследват изчезването на опасна пациентка – Рейчъл Соландо.

Изображение

Характерът на Теди започва да се разкрива от началото, при първият спомен за жена си Долорес, която е починала преди известно време. Той не може да преодолее загубата й и тя често му се явява (колкото повече се въвлича в разследването и губи разсъдъка си, толкова по–често Долорес му се явява).

Разследването напредва, като Теди прави нови и все по–тревожни открития относно случая и самия остров, като същевременно започва да се чувства и изглежда все по–болен. До края на филма, напрежението нараства постоянно, докато един обратен завой преобръща цялата история и остава зрителя напълно безмълвен.

Интересен е и образа на партньора на Теди, Чък, който винаги е смирен, съгласява се с колегата си, не взима крайни мерки и почти през цялото време стои леко настрана, зад Теди.

Изображение

Майсторският поглед и допир на Скорсезе пренася зрителя в съвсем друго измерение при спомените и сънищата на Теди, които имат ключово значение за филма, зрителното възприятие на историята и емоционалното й въздействие; цветовете в тях са много по–пъстри, светлината е по–ярка, музиката е много по–мелодична. Точно тези моменти правят много силен контраст с останалата част от филма или така наречената реалност.

С брилянтната си визия и автентичност, безспорния гений във филмовия дизайн, носителя на две награди „Оскар”, Данте Ферети („В името на розата”, „Интервю с вампир”, „Да срещнеш Джо Блек”, „Бандите на Ню Йорк” и др.), пресъздава суровата и сива същност на острова и болницата Ашклиф, която е строго подсигурена.

Изображение

Сградите й са големи, строги и масивни тухлени замъци, прозорците са защитени с решетки. Вътрешността на острова и трите основни крила на болницата са оградена от крепостна стена, завършваща с бодлива тел, по която тече ток.

Огромно присъствие в „Злокобен остров” има музиката. Натъртваща, тревожна и звучаща като от 50/60-те години на 20 век, сякаш излизаща от филм на Хичкок. Освен като фонова, в голяма част от епизодите (особено тези със спомените от Втората световна война и тези с жената на Теди), музиката е водеща. Тя добавя допълнителна дълбочина в цялостната картина на филма и в сложността на характерите. Приляга много точно с душевното състояние на Теди и терзанията му. Музиката не е писана за филма, а е специално селектирана от дългогодишния сътрудник на Мартин Скорсезе – Роби Робъртсън (работил заедно със Скорсезе по филми като „Последният валс”, „Разяреният бик”, „Цветът на парите”, „Бандите на Ню Йорк” и т.н.).

Изображение

Освен всички изброени плюсове, забележително за „Злокобен остров” е, че в него умело са преплетени похвати от киното от средата на миналия век (когато се развива и действието) с модерни драматургични техники, докарващи зрителя до пълен катарзис и оставящи го в размишления дълго след края на филма.

www.cinefish.bg
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Назад към Филми и ТВ сериали

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

  • Advertisement