• Advertisement

Хари Потър и даровете на смъртта: Част 1

Хари Потър и даровете на смъртта: Част 1

Мнениеот seli » 21 Ноември 2010, 22:44:14

Изображение

Историята: Успехът на сагата за Хари Потър обособява феномена „кино в киното". Историите за Хари, Хърмаяни, Рон и училището за магии са популярни не само под формата на книжното творчество на Дж. Роулинг, но екранизираните им варианти (от 2001 г. насам, когато завесата повдигна „Хари Потър и философският камък") построиха нещо като независимо кинотечение, подобно на „Междузвездни войни" и „Властелинът на пръстените".

Свят, изпълнен с магии, приключения, препятствия, опасности, в който малките магьосници постепенно порастват, вървейки по предопределения за тях житейски път. Порастнаха и самите актьори, чиито герои се превърнаха в икони за цяла генерация деца, а защо не и възрастни.

Предпоследната лента, която поставя зрителите на прага на вратата към изхода от тази магична вселена, е сравнима с последно блюдо преди десерта. Разтеглен приятно в 148 минути, „Хари Потър и даровете на смъртта: Част 1", е очаквано мрачен, с достатъчно количество мелодраматичност и градиращо напрежение, съпътстващо разкритията и решенията на героите.

След смъртта на Дъмбълдор в предишната част - момент, който маркира приключването на цяла една епоха във филма и отвори двери към Новото време с неговите нови лица, нямаше как минорно-зловещата нотка да бъде пренребрегната в следващата лента.

Хари, Хърмяни, Рон, чието съществуване, както и това на всички останали мъгъли, е застрашено от безскрупулната нова политика на Министерството на магиите, се отправят на пътуване, „апарирайки" между пространствата.

Те трябва да намерят всички хокрукси, чието унищожаване е гарант за победа над Лорда (чудесно превъплъщение от страна на Р. Файнс). Действието се разпростира отвъд пределите на Хогуъртс, преминава през улиците на днешен Лондон, влиза в сградата на Министерството, където изплуват асоциации с „1984" и „Бразилия".

Освен тази сюжетна линия, лентата „играе" с етапите по съзряването, с порива на юношеската любов (видяна като танц между Хърмаяни и Хари на фона на „O'Children" на Ник Кейв и завършила с първата целувка), с вътрешните перипетии, през които преминава Рон.

Изображение

Резултатът: Филмът в неговата 7-ма част отдавна е напуснал пределите на детството - показва ни свят на насилие, несправедливост, криворазбрано законодателство, превърнало властта в зловещ инструмент за изтезание.

Интересна е героинята на Хелена Бонъм Картър - жестока, зла и истерична, олицетворение на лудостта. Представителите на т.нар. ново Министерство на магията са също умело подбрани персонажи. Предишният министър на Магията е мистериозно убит, а новата "власт" безапелационно провежда безжалостни реформи и чистки в Хогуъртс.

Играта с „политическия" момент, с показаното установяване на властови режим е хитър момент, осезаемо реален за публиката.

Филмът, разбира се, приключва внезапно, оставяйки зрителя в напрегнато очакване на финалната глава. А тя от своя страна обещава да бъде олицетворение на съвършения финал.

http://www.youtube.com/watch?v=Yp5IggAX ... r_embedded
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Назад към Филми и ТВ сериали

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement