• Advertisement

електронни книги

електронни книги

Мнениеот whirlwind » 7 Октомври 2010, 00:55:06

На http:**************оже да се чете онлайн срещу малка такса или безвъзмездно български автори, както и в някои случаи да се отпечатва или изтегля произведението в pdf или ePub формат за електронен четец.


ООД = реклама


vel...
whirlwind
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 7 Октомври 2010, 00:30:18
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: електронни книги

Мнениеот affetto » 7 Октомври 2010, 08:08:51

А тук може да се чете и тегли безплатно, само срещу регистрация: http://chitanka.info/
Аватар
affetto
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 159
Регистриран на: 9 Юни 2010, 16:05:49
Благодарил: 7 пъти
Благодарено: 13 пъти

Re: електронни книги

Мнениеот whirlwind » 7 Октомври 2010, 13:14:42

От сайта, който беше изтрит като реклама:

Защо е-Книги?

От дълги години интелектуалният труд у нас се подценява. Тези, които завършват висше образование, са принудени да взимат по-ниски възнаграждения и да имат нисък социален статус. Нормално е писателят или преводачът да получава в пъти по-ниски възнаграждения от един автомонтьор. От друга страна, продуктът на техния труд се предлага на потенциалните консуматори, читателите, на цени, които далеч надхвърлят покупателната способност на средния българин. Донякъде това се дължи на производствените разходи за класически хартиени книги, донякъде на липсата на възможност за контрол от страна на издателите върху разпространителската мрежа. Това, заедно с навлизащите нови технологии за разпространение на информация, доведе до развиването на културата на масовото безплатно разпространение на книги в Интернет. Създаде се порочен кръг, в който читателите смятат за нормално да не плащат за книги, издателите са демонизирани, а авторите нямат средства да противодействат на унизителната ситуация, в която са изпаднали.

Вместо да преливаме от пусто в празно по форуми и блогове, ние от е-Книги решихме да направим опит за практическо разрешение на тази патова ситуация.

Ние смятаме, че цените на книгите трябва да бъдат по джоба на българите. Затова се отказваме от производството и разпространението на печатни книги – това пести много средства от производството, но най-вече от разпространението - най-тъмната и спекулативна част от пътя на една книга до своя читател.

Ние смятаме, че авторите и професионалистите, които им помагат – редактори, коректори, оформители, имат право да получават възнаграждение за своя труд. Затова заглавията и изданията на уеб страницата на е-Книги се предлагат срещу заплащане – често пъти символично, но все пак по-добре, отколкото нищо.

Ние смятаме, че по-голямата част от приходите от продажби на онлайн книги трябва да отиват при хората, които са ги създали. Затова ние от е-Книги правим максимално прозрачен начина на разпределение на получените от продажби средства и за нас запазваме само 10% - други 20% отиват за реклама на сайта и на авторите, а останалите 70% са за авторите или издателите, които са им помогнали техните произведения да видят бял свят.

Ние смятаме, че авторите и издателствата имат право сами да се разпореждат, както намерят за добре, със своите заглавия и издания и не изискваме от никого обвързващи договори и ексклузивни права. Затова всеки, който предостави своето произведение при нас, може да го разпространява на други места – това е въпрос на негов избор дали иска да получава приходи от своя творчески труд, или иска да твори за едната чест и слава.

Ние смятаме, че вие, читателите, също трябва да направите своя избор. Ако искате да се радвате на нечий труд безплатно, никой не може да ви спре – имате на разположение доста сайтове, където трудът на писателя се оценява по-ниско от труда на чистачката (без да обиждаме чистачките). Ако искате обаче да помогнете вашите любими автори да продължават да пишат, вместо да свързват двата края с какво ли не, купувайте техните произведения от е-Книги.

Отворени сме за мнения и препоръки, така че интересите, желанията и предпочитанията на всички в този магически процес – четенето, да намерят своя баланс.
whirlwind
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 7 Октомври 2010, 00:30:18
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: електронни книги

Мнениеот velingrad » 7 Октомври 2010, 17:28:21

whirlwind написа:От сайта, който беше изтрит като реклама:
...


От този, дето го изтри, макар че обяснението е излишно:
благородното Ви дело, за подпомагане на писателите си е едно на ръка.
Като фирма обаче, нито ви знае човек колко по 10% "задържате", нито колко по толкова предавате нататък- ваша си работа. Вместо да попитате, дали няма чалъм я като отстъпка, я като сътрудничество, Вие си натресохте линка. Е да, ама като ви се спомена, че и някой друг иска "10%", не Ви е по вкуса. Или си мислите, че поддръжката на този сайт е на въздух и любов?
Щом заделяте и за реклама (20%), то какво Ви спира и да използвате заделеното?
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: електронни книги

Мнениеот whirlwind » 7 Октомври 2010, 19:21:49

Господин администратор, моля да ме извините за спонтанното поведение и че предизвиках гнева ви. Напълно прав сте да си имате правила за реклама и цените, които видях в линка ви, са напълно приемливи. Тъй като ние сме направили всичко дотук наистина на въздух и любов, ще изчакаме да се намерят хора, които не смятат, че когато им се предлага нечий труд срещу заплащане, трябва да го потърсят някъде безплатно и да обрекат създателите на въпросния продукт на гладна смърт. Защото за съжаление това се случва с българските автори в момента. Когато имаме възможност, ще се обърнем към вас за реклама. Отново моля да ме извините и бъдете така добър да изтриете цялата тема.
whirlwind
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 7 Октомври 2010, 00:30:18
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: електронни книги

Мнениеот zlateto » 29 Септември 2014, 12:34:39

Пуснаха сайт с аудиозаписи на творби на български писатели

С началото на новата учебна година стартира проектът СЛОВА БЪЛГАРСКИ http://www.slova.bg - единственият безплатен сайт за професионални звукозаписи на българско художествено слово.

„Това не са аудио книги, защото те не са за продан. Това е колекция от художествени изпълнения на български класически текстове, записани в перфектна акустична среда и предоставени за безвъзмездно ползване на ученици и учители, на студенти и граждани с увредено зрение, на българските общности зад граница, на всички, които обичат българската духовност, история, култура, слово и дух", съобщават авторите на проекта.

Идеята е да се съберат професионални актьорски изпълнения на българско художествено слово, с което да бъде възродена българската рецитаторска традиция, да се популяризира българската литература сред многобройна аудитория в България и по света, както и да се подпомогнат деца и възрастни в усилията им по овладяване на българския език и литература.

http://www.standartnews.com/kultura-lit ... 55105.html
Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2824
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1198 пъти


Назад към Литература

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement