• Advertisement

Нови книги

Нови книги

Мнениеот seli » 2 Декември 2010, 18:56:22

Изображение

Убийствoтo (или oпитът за убийствo) с пpеднамеpени пoлитически или идеoлoгически цели е пpактика тoлкoва стаpа, кoлкoтo и самата пoлитическа власт. B "Убит!" е pазказана тъмната сензациoнна истopия на пoлитическите убийства oт pимскo вpеме дo днес.

Книгата съдъpжа oписания на мнoгo oт най-печалнo известните убийства в истopията, oт тoва на Юлий Цезаp пpез 44 г. пp.Хp. дo застpелванетo на пpезидента Кенеди пpез 1963 г.; oт убийствoтo на Mаpтин Лутъp Кинг пpез 1968 г. дo теpopистичната атака сpещу Беназиp Бхутo пpез 2007 г. Убийствата имат дълбoкo въздействие въpху хoда на истopията. Mнoгo пъти те са пpичина за паданетo на пpавителства, за пpедизвикванетo на хаoс в цели дъpжави, за избухванетo на вoйни и за въвеждане на автopитаpнo упpавление. Пoзoвавайки се на пoследните пpoучвания, д-p Стивън Паpисиън пpедлага oписание на убийствата, техния пoлитически кoнтекст и пoследици, нo същo така и биoгpафичен пopтpет кактo на убиеца, така и на жеpтвата. B Убит! са пpедставени цяла гама oт метoди и мoтиви за убийствo – oт мнoгoкpатнo намушкване пpез самoубийственo взpивяване дo въздушни атаки; oт династическo детpoниpане пpез pелигиoзен фанатизъм дo „пpoпагандиpане на пoдвизите”. Дoнякъде шoкиpащo, нo увличащo и инфopмативнo, четивoтo пpедлага дpаматичен и пpoницателен пoглед въpху пoвече oт две хилядoлетия светoвна истopия. Hе всички oпити за убийствo, pазбиpа се, са успешни. Бенджамин Джoунс и Бенджамин Oлкът oт Хаpваpдския унивеpситет наскopo публикуваха дoклад (oзаглавен Улучил или неуцелил?), кoйтo pазглежда статистиката на убийствата. Aвтopите пoсoчват, че oт oбщo 298 oпити за убийствo, кoитo те са oписали между 1875 г. и 2004 г., самo 59 завъpшват със смъpтта на мишената. Hашият живoт със сигуpнoст щеше да се пpoмени дpаматичнo, акo пoвечетo oт тези “на кoсъм” пpoпуски наистина бяха успели.
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Нови книги

Мнениеот seli » 7 Декември 2010, 16:50:18

Изображение

В официалната история на комунизма – доколкото изобщо има такава – няма да намерите отговор на въпроса колко милиционери са нужни, за да се завърти една крушка, къде е Ленин на картината "Ленин в Полша" или защо тоалетната хартия в ГДР винаги е двупластова. Книгата, която държим, дава тези отговори.

Един журналист от Би Би Си пътува от Москва до Източен Берлин, рови се в архиви и се среща с още живите разказвачи на политически вицове. Резултатът е забавна история на иначе убийствено сериозни събития – от крайцера "Аврора" през лагерите в Сибир до перестройката на Горбачов. За всеки абсурд си има виц.

Книгата събира комунистически анекдоти от Съветския съюз, ГДР, Чехословакия, Румъния... Нещо като "Хиляда и една нощ" на комунизма в Източния блок. Само че разказвачите на вицове, вместо да спечелят още една нощ, могат да изгубят всичките си останали. Такава е разликата между Шахрияр и Сталин. Добре е да не го забравяме, докато се смеем с тази книга.

Георги Господинов, Яна Генова, автори на "Инвентарна книга на социализма"
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Нови книги

Мнениеот seli » 9 Декември 2010, 18:47:30

Изображение

Тайните подземия на България Ч.1 и 2

Писателят Милан А. Миланов ни изненада с книга, в която пред читателите се разкриват и преплитат езотерични, фантастични и научни открития, вълнуващи човечеството от векове.

"Проникнал" в лабиринти на тайни подземия, Миланов разказва за експонати, законсервирани от милиони години, запазени за бъдещето. Посетил по езотеричен път "Мадарския конник", "Музея под Витоша", загадъчното плато "Наска" и "Свещника" в Перуанските Анди, той ни разкрива безброй загадки; докоснал се до истината за "евакуацията" на маите; не е пропуснал и митичния континент "Атлантида", обект на хилядолетни издирвания.

Писателят твърди: Шлиман не е открил Троя на Хисърлъка в Турция. Предлага впечатляваща дешифровка на загадачния "Диск от Фестос". Отрича твърдението, че Сократ е отровен!

Легенда ли е "Ноевия ковчег"? Защо е дадено подробно описание в Библията на "Скинията" на Моисей?" Къде са преместени тленните останки на цар Борис III? "Кехлибарената стая" на територията на Русия ли е укрита? Открит ли е днес намерения от Фили Тотю каменен, но не разчетен текст на връх "Баба"? Какво предстои за България.

Авторът поднася на читателя неизвестни, сензационни разкрития за пирамидите, непознати планети и "черните дупки", истината за картата на турския адмирал Пири Рейс, за Ерих Червения и нещо сензационно за Троя - Изненади, граничещи с невероятности, очакващи бъдещи научни разкрития и потвърждения.

Тайните подземия на България Ч.3

„Тайните подземия на България" е една необикновена книга на писателя Милан Миланов, в която езотериката, фантастиката и науката се преплитат, за да разкрият тайни, вълнуващи човечеството от векове. В света няма друга книга, в която да са публикувани оригинални карти за местонахождения на скрити съкровища. В тази книга ги има - преснимани от истински кожени карти с точните описания и чертежи.

В третата част на книгата си писателят продължава да ни поднася разкритие след разкритие и дава нов прочит на историята. Знаете ли, че библейският Египет, това са земите на древна България? Че гробът на Мойсей и скрижалите му са пак тук, в България? Има ли оцелели книги от изгорялата Александрийска библиотека и къде се намират те? Мумията, която смятаме, че е на фараон Тутанкамон, принадлежи на друг египтянин. Авторът съобщава, че и днес съществуват подземни градове на лемурийци и атланти. Посочва ни Хан Омуртаг като строител на космични съоръжения. Разкрива ни загадките на житните кръгове -истински ли са, кой ги изработва и какво представляват. Посетили ли са американците Луната и имали ли са срещи с извънземни. Истината за катастрофата на НЛО в базата Розуел. Защо потъна руската подводница „Курск". Съобщава ни, че американци и руснаци поддържат от дълги години връзки с извънземни цивилизации. Знаем ли кой се крие под псевдонима Уилям Шекспир?

Описва тайни подземия и на територията на Русия. Посочва къде са изчезналите съкровища на тамплиерите и златният орел, какво има под черквата Рослин в Шотландия. Състояла ли се е в действителност войната между гърци и троянци? Поднася още подробности за първите четири клонинги от лабораториите на Атлантида; за подземията на островите Св. Анастасия, Св. Иван, Св. Кирик и Св. Тома, за Созопол и Варна, за тепетата на Пловдив.

Тайните подземия на България Ч.4

И в чeтвъpта чаcт на книгата cи "Tайнитe подзeмия на Бългаpия" пиcатeлят Mилан A. Mиланов използва жанpа на фантаcтиката, eзотepизма и иcтоpичecки данни, като ни пpeдcтавя увлeкатeлно чeтиво и ни пpeдлага дpуг поглeд на cъбитията.

Разказвайки за Лeонаpдо да Bинчи автоpът ни cъобщава коя e загадъчната Mона Лиза. Tова cъбитиe e cвъpзано c иcтинcкото имe на Иcуc Хpиcтоc, оcтанало нeизвecтно над двe xиляди години. Разплита ce pодоcловиeто на Иcуc и нeговитe бpатя. Знаeтe ли къдe cа погpeбани Иcуc Хpиcтоc и Mаpия Mагдалeна? Кои cа Йоан Кpъcтитeл, Mойceй и Cавcката цаpица?

Разгадано e cъдъpжаниeто на най-миcтичното Eвангeлиe "Oткpовeниeто на Aпоcтол Йоан". Hапиcаното в "Aпокалипcиc" ce отнаcя за cъбитията, които пpeдcтоят да ce cлучат пpeз 2012 година...

B книгата щe откpиeтe множecтво тайни, които вълнуват xоpата от xиляди години: Пpоизxодът на Bceлeната и Зeмята; цаpcкото ceмeйcтво Романови; нациcткитe бази; xpамът Боpободуp; какво ce кpиe под пeтолъчката, монтиpана на Чepвeния площад в Mоcква; pакeтитe в Швeдcкитe eзepа; кой e гpаф Ceн Жepмeн. И eдин eзотepичeн поглeд - Бeлогpадчишкитe cкали cа „Mалката Шамбала" на eвpопeйcкия континeнт.

Тайните подземия на България Ч.5

Подземен град под Бургас. Апокалипсисът. Вавилонската кула в Черно море. Акропола. Метеора. Корабите на император Калигула.

Небесните градове на Сириус. Пещерата "Утробата". Крепостта "Раховец". Старосел. Големият каньон. Дяволският град. Арарат.

Съкровището от Василково. Никола Гешев. Созополски истории. Капри и Соренто. Латвиецът. Необикновената 2012 година.

Тайните подземия на България Ч.6

И в част шеста на поредицата „Тайните подземия на България" читателите ще останат запленени от разкритията, които писателят Милан А. Миланов им поднася. Започва отново магията на книгата, превръщайки я в оригинално и увлекателно четиво, описващо изчезнали древни цивилизации и някои тайни на Вселената.

Истината за легендарния Вълчан войвода излиза наяве, за да се превърне в история, разказваща за съкровищата му.

Вярвате ли, че е възможно Буда да е жив? Не, разбира се. Но Буда наистина е жив! Той е сред недостъпните пещери на Шамбала. А библейският Авраам? Евреинът Авраам ли? Не, Авраам не е евреин, а е чист тракиец! И не е погребан там, където сочи Библията. Може би и Ной да е тракиец? Да, тракиец е, а неговите синове не са родоначалници на нови народи и не се казват така, както съобщава Библията.

Кой изнесе безценните статуи от тайно подземие в с. Каменно поле? Има ли останали живи от участниците в кражбата? Какво представлява Седмолъчната звезда от Плиска? Кой е човекът, изработил Ситовския надпис?

Знаете ли, че съществува „Библия на Дявола"?

Много са загадките, които писателят Миланов, с помощта на Гергана Герасимова, разплита.

И в шеста част на книгата читателите се докосват до историята и духовната извисеност на траките-българи, разселили се из целия свят и дали знания и култура на много народи.
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Нови книги

Мнениеот seli » 10 Декември 2010, 10:47:26

Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Нови книги

Мнениеот seli » 29 Декември 2010, 16:20:15

Изображение

"Змиеядеца", последният документален роман на скандалния руски писател Виктор Суворов, излиза за първи път в света на български език в превод от ръкописа на автора. Издател е "Факел експрес".

Това не се случва за първи път - в края на 2007 г. Суворов даде на българското издателство правото да издаде за първи път в света заключителната книга на изследването му за началото на Втората световна война. "Последната република, Част втора", е книгата, с която завърши трилогията "Ледоразбивачът".

Главният герой на "Змиеядеца" е професионален убиец от зловещия Народен комисарият на вътрешните работи (НКВД) в СССР, но през неговата съдба и неговия поглед авторът разказва за безпощадните чистки, извършени от вожда Й.В. Сталин в специалните служби през 1936-1938 г.

Един от централните персонажи в книгата е „Железния Генрих" -- Генрих Григориевич Ягода, сложен на поста генерален комисар на Дъравна сигурност оп Сталин, избил хиляди хора, обвинени в предателство и в какво ли не още, и накрая разстрелян в мазето на централната сграда на НКВД на „Лубянка" в центъра на Москва.

Ягода сформирал на свое лично подчинение специална наказателна рота: високи и широкоплещести спортисти. Дисциплината ебилазверска, подготовката - жестока: стрелба с всички видове оръжие, ръкопашен бой, хвърляне на гранати - далечина и точност, щурмова полоса, маршове с пълно снаряжение, продължаващи почти по цял ден, управляване на коли и мотори, взривно дело...

Използвали верните момчета при изпълнение на присъдите. Ликвидирали осъдените на смърт с ритници, с тояги и палки, с железа, за да развият у себе си изключителна злоба и ярост.

Виктор Суворов е литературният псевдоним на Владимир Богданович Резун - съветски офицер-разузнавач от украински произход. През 1974 г. завършва Военно-дипломатическата академия към Генералния щаб на Съветската армия, изпратен е в Женева, където четири години работи в резидентурата на съветското ГРУ (Главно разузнавателно управление) под прикритието на дипломат, акредитиран в ООН.

През 1978 г. бяга и поисква политическо убежище във Великобритания, за което е осъден задочно на смърт чрез разстрел от Военната колегия на Върховния съд на СССР. Присъдата му не е отменена. Суворов преподава във военна академия във Великобритания.

Също тези дни издателство "Фама" пусна от печат книгата "Островът на канибалите", потресаващ разказ на френския изследовател и писател Никола Верт за това как Сталин е превърнал 10 хиляди души в човекоядци.

През пролетта на 1933 г. сталинските служби задържали близо 100 000 души, с цел „прочистване" на Москва и Ленинград, и ги депортирали в Сибир, главно в трудови лагери. 10 000 от тях били изоставени на остров Назино без храна и подслон.

Никола Верт е френски историк съветолог, който възстановява страшните последни дни на тези хора, позовавайки се на доскоро свръхсекретни архивни материали, и умело разгръща „случаят Назино" до по-общата история на съветската лудост през 30-те години на ХХ век. Той е един от авторите на "Черна книга на комунизма".

Тогава целта на Сталин била да се прочисти обществото от „чужди елементи" - противници на насилствената колективизация, скитници, цигани, „кулаци" и техните семейства.

„Островът на канибалите" предизвиква читателите не само да научат страшните факти за сталинския наказателен социален контрол и провалилата се съветска утопия, но и за потенциалната възможност да се стигне до безогледна бруталност във всяка епоха - включително нашата.
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Нови книги

Мнениеот seli » 24 Януари 2011, 20:28:09

Изображение

„Аз съм Номер четири” е първата книга от поредицата „Цикъл за Лориен”. Поредицата включва общо четири книги, които ще бъдат издадени в САЩ с интервал от една година. Засега е известно заглавието само на втората от следващите три части – „Силата на Шест”.

Правата на настоящия роман - „Аз съм Номер четири” – вече са продадени в 33 държави.Името на автора – Питакъс Лор – е псевдоним, зад който се крият писателите Джеймс Фрей и Джоби Хюз. Правата на настоящия роман - „Аз съм Номер четири” – вече са продадени в 33 държави.

Едноименият филм на DreamWorks се продуцира от Майкъл Бей („Армагедон”), а Ди Джей Карузо „Дистърбия”) застава зад режисьорския пулт. В актьорския състав се отличават имената на новоизгряващата холивудска звезда Алекс Петифър, красивата Диана Аргон („Герои”), Тимоти Олифант („Да изчезнеш за 60 секунди”), както и познатата ни от „Чиракът на магьосника” млада актриса Тереза Палмър.

Джон прилича на съвсем обикновен тийнейджър, но външният му вид няма нищо общо с истината. Джон крие дълбока тайна. Той е един от деветимата невръстни лорианци, които напускат планетата си заедно със своите Пазители, за да се спасят от нападението на вражеската планета Могадор.

Те са единствените оцелели и на техните плещи лежи отговорността за спасяването на расата им. Сега са разпръснати по Земята, без никой от тях да знае самоличността и местонахождението на останалите - предпазна мярка срещу воините от Могадор, които няма да се спрат пред нищо, докато не ги унищожат. Времето притиска преследвачите, защото всеки един от лорианците ще развие дарби, за които не е и сънувал. И тези нови способности ще бъдат решаващи в битката със злото, което не смята да се ограничи само до унищожението на Лориен. Следващата стъпка е Земята. Никой не е в безопасност.

Джон Смит, или Номер Четири, се мести от град на град заедно със своя Пазител, Анри, още при първите сигнали за наближаваща опасност. Всеки дом за тях е временен. Познатите им са временни. Приятелството е лукс, който трудно могат да си позволят, заради тайните си.Атмосферата на надвиснала опасност в книгата кара читателя да тръпне в очакване и да прелиства страница след страница, само и само за да разбере какво се случва по-нататък. Това е една от онези книги, които те държат буден до малките часове. Напрегнати ситуации, неочаквани обрати, приключения, романтика – всички съставки на увлекателния роман са преплетени, за да се получи една завладяваща история.

Със своя ясен и динамичен език Лор превръща фантастичното приключение в реалистично събитие – веднъж посегнал към романа, човек забравя, че става въпрос за измислени герои, а не за близки приятели. Той ни въвежда в един нов свят, паралелен на нашия, в който всички сме реални участници и потенциални потърпевши.Дали Джон ще оцелее? Дали ще разбере кои са магическите му способности? Дали ще спечели любовта на красавицата? Дали ще се справи с побойника? Дали ще успее да запази новия си приятел? Това са все въпроси, на които той сам ще трябва да намери отговорите.

Изпълнена с напрегнати ситуации, неочаквани обрати, приключения и романтика, книгата, преведена с огромен успех на 33 езика, излиза на българския пазар на 24.01.2011 г.

Българската премиерата на филма е на 18 февруари 2011 г.
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Нови книги

Мнениеот Gabinova » 6 Октомври 2016, 12:07:38

Ехооо, за който от вас или децата ви, харесва поредицата за Хари Потър,
осмата книга излезе на немски и английски език.
На Бг език ще бъде отпечатана или издадена в средата на месец октомври.
Gabinova
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 265
Регистриран на: 30 Декември 2010, 00:29:44
Местоположение: вече в Мюнхен
Благодарил: 68 пъти
Благодарено: 110 пъти


Назад към Литература

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

  • Advertisement