Страница 1 от 1

Художествена литература на немски

МнениеПубликувано на: 18 Март 2008, 20:16:07
от copland
В последно време страшно, ама страшно ми се е причело истинска книжка. Реших да съчетая полезното с приятното и хем да си почета, хем да си пооправя немския. Хванах се да чета Хайнрих Бьол - Възгледите на един клоун (Ansichten eines Clowns). Страхотна книга, обожавам я откакто я прочетох за пръв път на 17 или нещо такова. На български разбира се. За моите скромни способности по немски, книгата е напълно разбираема. Излишно е да споменавам, че на немски е много по-въздействаща отколкото на български. След нея планирам да прочета Катарина Блум (пак Бьол) и после Херман Хесе - Степният вълк. После ми се иска да прочета нещо от Томас Ман, щото срам, не срам, ама нищо съм чел от него. Та какво бихте ме посъветвали? А ако не е Ман какво друго да е?

Въобще пишете какво сте чели на немски и бихте пак прочели или никога повече не бихте разгърнали. Какво сте чели на български и искате да пробвате и на немски. Идеята ми е да се "ограничим" до немска литература на немски и бългаски. Вие сте.

МнениеПубликувано на: 26 Март 2008, 12:40:22
от ChaotiX
В момента чета Am Ende der Nacht :)

МнениеПубликувано на: 26 Март 2008, 14:52:44
от Zuniga
Последният немски автор, който четох е Wolfgang Borchert, беше някакъв сбор от разкази, много ми хареса, но е много тъжен, четох го доста бавно и честно казано не знам дали бих го препоръчала на някой...
Сега осъзнавам колко малко немски автори съм чела....Dürrenmatt - "Die Physiker", пиеса, която ми хареса, но мисля, че Dürrenmatt е австриец... :?
Когато се преместих да живея тук започнах да чета "Die Zauberberg" на Thomas Mann, тъй като немския ми не беше добър, не стигнах доникъде с книгата....
В България прочетох всички известни книги на Erich Maria Remаrque на български. В Германия прочетох две от тях пак, но този път на немски "Drei Kameraden" и "Die Nacht von Lissabon". Харесват ми много, но всички негови книги са свързани с войните...

Ами да, май е време и аз като теб, @copland, да започна с немските автори...

МнениеПубликувано на: 26 Март 2008, 15:35:30
от copland
@Zuniga, намери си разказите на Ремарк! Те са писани по-късно от романите. Пак основната тема е войната, но са много по-дълбоки психологически. (Ъм... дали някой ме разбра :roll: )

МнениеПубликувано на: 27 Март 2008, 20:25:18
от Zuniga
copland написа:@Zuniga, намери си разказите на Ремарк! Те са писани по-късно от романите. Пак основната тема е войната, но са много по-дълбоки психологически. (Ъм... дали някой ме разбра :roll: )


Благодаря за препоръката :)

Re: Художествена литература на немски

МнениеПубликувано на: 22 Януари 2009, 12:17:47
от copland
Преглеждам тук и попадам на името Wolfgang Borchert в мнението на Zuniga. Препоръча ми го библиотекарката в училище, тук в немачко. Според мен е страхотен автор, но не е за всеки. Draußen vor der Tür е това, което прочетох от него. Допадна ми много, макар и да е с доста тъмни краски.

Re: Художествена литература на немски

МнениеПубликувано на: 30 Януари 2009, 19:47:46
от Zuniga
А пък аз се сетих за "Der Vorleser " на Bernhard Schlink, скоро четох някаква статия за филма и се сетих за книгата, която четох преди около половин година и много ми допадна.

Re: Художествена литература на немски

МнениеПубликувано на: 30 Януари 2009, 23:41:58
от copland
Аха! Много ти благодаря! Завчера точно четох статия за филма и се чудех коя е книгата... мерси още веднъж!

По темата - бих препоръчал Der Untergeher на Thomas Bernhard.

Re: Художествена литература на немски

МнениеПубликувано на: 1 Февруари 2009, 18:47:02
от Zuniga
copland написа:
По темата - бих препоръчал Der Untergeher на Thomas Bernhard.


ще я имам впредвид, заинтригува ме.

Сетих се и за Siddharta на Хесе, препоръчвам я определено, други книги на Хесе все още не съм чела, но са ми в Leseliste-то :)

Re: Художествена литература на немски

МнениеПубликувано на: 4 Февруари 2009, 23:43:58
от lalala
И аз харесвам Хайнрих Бьол, като трябва да кажа, че си падам като цяло по сюрреализма много :) Ако някой друг влиза в тази категория- сериозно препоръчвам Борис Виан. Колкото по темата за немската литеатура - Бьол има и разкази, много са интересни, а и не всички са сюрреалистични. Ако можеш да намериш сборника (има го из нета), ще останеш доволен. Аз лично се сдобих с преснимано копие заради позната в Народна библиотека. Иначе Zauberberg ми отне много време, но после установих-заслужаваше си :)
" Besuch der alten Dame"- страхотна трагикомедия по Дюренмат, удоволствие е да се чете по време на разние преходи и пътешествия

Re: Художествена литература на немски

МнениеПубликувано на: 7 Август 2012, 15:51:38
от lalala
нещо по новичко: препоръчвам един млад писател и добър приятел Michael Nast; има online-kolumne (die Großstadtkolumnen)

Re: Художествена литература на немски

МнениеПубликувано на: 31 Декември 2012, 12:30:40
от Gabinova
Ох не, този Дюренмат много ли е популярен тук в немско. Синът ми в 9 клас сега ще го изучават. Чете сега Физиците, покрай него да взема и аз да се пробвам и с другото му препоръчано по горе произведение ".........на старата дама".Тъй като немският не ми е все още толкова добър, ще си помагам с речника, пък дано разбера нещо.