• Advertisement

Хоро - фитнес за душата, тялото, ума и сърцето... в Есен

Хоро - фитнес за душата, тялото, ума и сърцето... в Есен

Мнениеот naddya » 15 Януари 2009, 16:37:35

Здравейте!

Сигурно вече ви се е случвало да видите в новините на Заедно обява за такова мероприятие. За тези, които не са го посещавали и се чудят какво представлява (признавам си, преди да отида и аз не знаех какво да очаквам), пускам няколко разяснения, дадени ми както от главната организаторка Велка, така и от лични впечатления.

“ХОРО съществува като такова от 2003 г.

ХОРО е изцяло частна, независима инициатива на Велка и нейните приятели и няма нищо общо с познатите ви и непознати клубове, дружества, съюзи и форуми. Сбирките на ХОРО нямат нищо общо с мероприятията на горепосочените клубове, дружества, съюзи и форуми.“

Поканата започва така: “Каним всички любители на български народни танци да се хванат на ХОРО-то в залата на студентското общежитие “Die Brücke”, за да отпразнуваме... ” и следва съответния празник. 24-ти май, 3-ти март, 8-ми март... или без конкретен повод. С носии или без. Храна и напитки – кой каквото си донесе. След дълго отлагане (за пръв път чух преди около година, преди 5-6 месеца се запознах и с организаторката на инициативата Велка Йордан-Йонкманс), решавам да отида. Петък вечер, времето типично немско, както един познат го нарече – “петият сезон”. Не знаеш какво да облечеш, но задължително носиш чадър. Повод този път има, при това много сериозен и важен за всички българи, във и извън България: “да отпразнуваме най-свещения за нас български празник на българската култура, българската просвета и българската азбука.”

Не знам какво да очаквам. В крайна сметка залата наистина се оказва “просторна и добре темперирана”, както пишеше на обявата. Музикалната уредба е повече от добра, още преди да влезем в залата чуваме познатите народни инструменти и различаваме типично нашите си неравноделни тактове. Лошото време не е уплашило присъстващите, голяма част от които са дошли от съседните на Есен Дюселдорф, Бохум и Дуисбург. Хора на всякаква възраст, с различни занимания и професии.

Програмата е следната: Право хоро за загряване; Право родопско, Право тракийско; Дайчово, Еленино, Пайдушко, Трите пъти; Сворнато, Дунавско и ръченица, Нестинарско; Македонско; Видинско и Граовско; игране с пеене: "Кажи, кажи, мило либе", "Назад, назад, моме Калино", "Девойко, мари хубава", "Йовано, Йованке", "Йоблагале се довец и ерген", "Чуй ме, Дилмано" и др.; сиртаки (бавно и бързо); китка от всички танци за завършек.

Повечето хора нито ги бях чувала, нито знаех как се играят. Оказа се, че голяма част от останалите присъстващи също са били като мен в началото. Трудно ми беше да го повярвам, след като видях на какво са способни. Научили се като дошли в Германия! Още по-интересен беше фактът, че на ХОРО-то не само се бяха хванали немци, някои от тях водиха ХОРО-то!

През почивката: ядене на баница и други донесени вкусотии. И пак на ХОРО-то! Не предполагах, че имам толкова много въздух в белите дробове! Енергията обаче ми свърши. Трябват ми още тренировки. Ще отида пак! Задължително!!!

*публикувано във в-к "Будилникъ", бр. не помня?, юни 2006 г., написах го на един дъх точно след първото ми посещение на ХОРО-то

Утре, 16.01., е поредната сбирка за ХОРО, лично аз вече научих около десетина хора, за които, както по-горе съм написала, даже не бях и чувала! :) По-особеното на утрешната среща ще е участието на младите народни певици сестрите Ева и Ива Валентинови Кирилови.

Изображение

Залата е наистина страхотна, голяма и просторна, с добре поддържан паркет, на който е удоволствие да се играе, акустиката и техниката са повече от добри и ще е жалко наистина тези талантливи изпълнителки да пеят за "обичайните заподозрени" трийсетина човека. Ще се радвам, ако съм възбудила интереса ви и се присъедините към събитието, което малко или повече ще ви направи съпричастни към част от огромното ни културно наследство.

Поздрави и усмивки,
naddya
Аватар
naddya
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 571
Регистриран на: 21 Октомври 2004, 00:00:00
Местоположение: Wuppertal, Deutschland
Благодарил: 5 пъти
Благодарено: 4 пъти

Re: Хоро - фитнес за душата, тялото, ума и сърцето... в Есен

Мнениеот naddya » 21 Януари 2009, 19:38:36

Снимки от събирането на 16.01. са качени в галерията на Заедно, а кратки клипчета можете да видите в youtube тук и тук!
По скромното ми мнение, който не дойде, може само да съжалява! Момичетата са наистина феноменални, изпълниха залата с гласовете си и присъстващите буквално настръхнахме... Беше едно от най-красивите музикални преживявания, които аз лично съм имала! =D> =D> =D>
Аватар
naddya
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 571
Регистриран на: 21 Октомври 2004, 00:00:00
Местоположение: Wuppertal, Deutschland
Благодарил: 5 пъти
Благодарено: 4 пъти

Re: Хоро - фитнес за душата, тялото, ума и сърцето... в Есен

Мнениеот naddya » 2 Април 2009, 16:33:39

ХОРО... фитнес за душата, тялото, ума и сърцето... в Есен на 03.04.2009 г.

Каним всички любители на български народни танци да се хванат на хорото в залата на студентското общежитие "Die Brücke".

Адрес: Universitätsstr. 19 in Essen
Петък, 03.04.2009 г., 18:00-22:00 ч.
Вход - 2 евро
Деца до 12 г. - вход 1 евро.
Деца под 6 г.- вход свободен.

За контакт:
Велка Йордан-Йонкманс
Тел. 0172 / 29 27 041
http://www.jundj.de

Танци: Право, Право тракийско, Право родопско, Дайчово, Еленино, Пайдушко, Трите пъти (три вида!), Нестинарско, Копаница, Еркечко, Кюстендилско, Ширто, Македонско, Дунавско, Граовско, Ръченица, Сиртаки...

Не е необходимо да имате някакви познания - при нас ще се научите да играете нар. хора - ние танцуваме за удоволствие и фитнес. За да придобиете малка представа, погледнете тук във Фото галерия или потърсете в youtube под ХОРО, Essen.

Следващи дати: 17.04., 15.05., 29.05., 19.06., 03.07.2009 г. Очакваме ви!
Аватар
naddya
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 571
Регистриран на: 21 Октомври 2004, 00:00:00
Местоположение: Wuppertal, Deutschland
Благодарил: 5 пъти
Благодарено: 4 пъти


Назад към Хоби (Общ)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement