• Advertisement

Гложенският манастир

Гложенският манастир

Мнениеот seli » 6 Март 2010, 21:39:00

Изображение

Гложенският манастир е изграден върху платото, с което завършва връх в планинския масив Лисец, дял от Стара планина. Платото е било напълно недостъпно, тъй като от всички страни е обградено от пропасти, достъпът до манастира в миналото е бил само по прокопан в отвесните стени тунел.
Данни за възникването на манастира в средновековната писмена традиция засега не са открити. Съществува местна легенда, че около 1230 г. земите в подножието на манастира са били дадени с грамота на българския цар Иван Асен II като феодално владение на беглец от Киевска Рус - княз Глож, който бягал от татарите.

В руската писмена традиция липсва такъв княз, а и името не е много руско. Навярно става дума за късна измислица на монаси от манастира с цел да заслужат благосклонността на руските власти при редовната практика през ХVI-ХVIII в. да търсят финансова помощ от Руската патриаршия. Не е вярна и втората част на легендата, според която на скалата се появила сама Чудотворната икона, за която се разказва, че е от това време. Всъщност тя е от 1826 г. и е рисувана от Иван Попович, а обковът й е от 1827 г.
Както всички останали български манастири, и Гложенската обител навярно е възникнала като МОНАШЕСКО-ОТШЕЛНИЧЕСКО ГНЕЗДО.
След време (може би наистина в средата на XIII в.) български болярин е построил манастирските сгради. За съжаление при превземането на този край от турците през 1393 г. манастирът е бил унищожен, тъй като местоположението и сградите му го превръщали в труднопревземаема крепост. В началото на XX в. все още стояла в руини отбранителната кула, построена през XIV век.
През втората половина на XV в., когато границите на Османската империя били вече далеч от българските земи, манастирът бил възстановен. Църквата била изградена от добре оформени квадри от травертин, някои украсени с розети. Предполага се, че е използван материалът от старата църква. Тя е била изографисана най-късно в началото на XVI в. и до земетресенията през 1904 и 1913 г. все още била запазена голяма част от стенописите й. В притвора бил изписан групов ктиторски портрет на „Пею Владу, Станчул, Петко" - ктитори от Тетевен. За съжаление, земетресенията през XX в. са унищожили всичко и през 1915 г. църквата е била разрушена. Новата съборна църква е завършена през 1931 година. В нея са пренесени част от стария иконостас и олтарната врата, работа на резбари от Тревненската школа. Част от иконите - „Св. Богородица", „Христос", „Св. Иван Кръстител" и "Св. Георги", са рисувани в първата половина на XIX век.
Гложенският манастир е бил важно книжовно средище през ХV-ХIХ век. Но при разгорялата се в средата на XIX в. борба за българска църква ръкописната му библиотека била унищожена от гръцкия владика в Ловеч. Оцелял е само един ръкописен „Апостол" от 1689 г. и един късен ръкопис с легендата за основаването на манастира.
През епохата на националноосвобо дителната борба на българския народ (60-те - 70-те години на XIX в.) манастирът е бил превърнат в сигурно убежище на комитетски дейци и чети от игумен Евтимий, съратник на Васил Левски.
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Назад към Българско културно наследство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

  • Advertisement