Страница 1 от 2

Прекратяване договор за наем на апартамент

МнениеПубликувано на: 16 Септември 2018, 11:58:27
от Fischer
Здравейте,въпроса ми е относно прекратяване на договор за наем на апартамент.Понеже не говоря добре немски и се притеснявам дали ще си получа обратно гаранцията която е три месечни наема.Собственика е предупреден от мен с три месечно предизвестие с препорьчано писмо.Уговорили сме и час на предаване на ключовете.Трябва ли той да подпише някакьв предавателен протокол в които се казва че по апартамента няма дефекти след ползването му?Парите за гаранцията съм платил в брой и имам само една бележка с негово име и подпис за сумата .В договора пише че гаранцията ще бъде вьрната след 14 дни.Как се процедира в такива случай за да не бьдем измамени?
И втория вьпрос е относно как да регистрирам личния ми автомобил с австрийски номера в България.Автомобилът е регистриран на мое име в Австрия плащам австрийска застраховка.Ще го карам на ход до България.Как да прекратя тукашната застраховка,трябва ли лично да вьрна номерата в Австрия или това е работа на КАТ? Предварително благодаря на всички отзовали се по темата!

Re: Прекратяване договор за наем на апартамент

МнениеПубликувано на: 16 Септември 2018, 12:04:53
от itzo
Fischer написа:..И втория вьпрос е относно как да регистрирам личния ми автомобил с австрийски номера в България.Автомобилът е регистриран на мое име в Австрия плащам австрийска застраховка.Ще го карам на ход до България.Как да прекратя тукашната застраховка,трябва ли лично да вьрна номерата в Австрия или това е работа на КАТ? ...


Не чакай КАТ да си свърши работата, защото няма да я свърши навреме и има да си плащаш застраховката, докато им дойде кеф. Личен опит.

Re: Прекратяване договор за наем на апартамент

МнениеПубликувано на: 16 Септември 2018, 13:59:53
от Fischer
Благодаря за сьвета колега!Ако е вьзможно по конкретно ,какви деиствия да предприема за автомобила?

Re: Прекратяване договор за наем на апартамент

МнениеПубликувано на: 16 Септември 2018, 16:56:33
от itzo
Ами по принцип срокът, в който нашенският КАТ е длъжен да уведоми чуждата страна за регистрацията е два месеца, но гаранцията, че ще го направят е никаква. Можеш да докараш автомобила, да свалиш номерата и с тях и документите да си го отрегистрираш в Австрия(или да направиш пълномощно на някого там да свърши работата) и след това вече да го регистрираш в България. Другият вариант, към който прибягнах аз е да извадиш от българския КАТ служебна бележка/удостоверение за регистрация, но не съм запознат с австрийските тънкости и не зная тамошната служба дали ще се съгласи да прекрати регистрацията само с него документ, по- добре е да си питаш там на място предварително. И естествено остава третият вариант, на който залагат много българи, които не възнамеряват да се връщат в чужбина- закриват си сметките и казват "ще ме хванете за..." разчитайки, че за неголеми дългове никой няма да ги търси :) Но пък така ще си загубиш и парите от застраховката и данъка, които би трябвало да ти върнат след прекратяване на регистрацията.

Re: Прекратяване договор за наем на апартамент

МнениеПубликувано на: 16 Септември 2018, 17:55:04
от Fischer
Благодаря за изчерпателния отговор! :thumbleft:

Re: Прекратяване договор за наем на апартамент

МнениеПубликувано на: 13 Декември 2018, 21:24:03
от Nikolinka
ЗДРАВЕЙТЕ! Искам да попитам :Моят договор за наем е за срок от една година. Сега края на месец декември искам да го прекратя Каква неустойка трябва да платя на наемодателя ми? За колко месеца? Наема ми е в размер на 300 Евро без допълнителни разходи за отопление, вода и т.н Общо плащаме с моя съпруг 500 евро. Дали сме на наемодателя 300 Евро Kaution. Първоначално пуснахме Kündigung за три месеца, но наемодателя ни твърди, че това предупреждение е невалидно защото договора за наем на жилището, което обитаваме в момента в Германия е за срок от една година. И иска неустойка. Въпросът ми е; :
Ако му платим 600 евро - наем за два месеца той длъжен ли е да ни върне кауциона? Защото така стават 900 евро неустойка. Много ще съм благодарна да ми отговорите.

Re: Прекратяване договор за наем на апартамент

МнениеПубликувано на: 13 Декември 2018, 21:46:15
от zlateto
Регламентирано ли е в договора Ви, кога, какво, защо, ако ...?

Имате ли основателна причина за прекратяване на договора?

:arrow: § 542 Ende des Mietverhältnisses

:arrow: § 543 Außerordentliche fristlose Kündigung aus wichtigem Grund

Опитахте ли да се споразумеете с наемодателя (Mietaufhebungsvertrag)?

След колко месеца изтича? В какъв размер си представя неустойките?

Re: Прекратяване договор за наем на апартамент

МнениеПубликувано на: 16 Декември 2018, 17:33:48
от Nikolinka
В договора пише :
Mietzeit
1. Das Mietverhältnis beginnt am 01.09.2018 und läuft auf unbestimmte Zeit Die
Vertragsparteien sind sich darüber einig, dass das Mietverhältnis frühestens zum Ablauf eines Jahres nach Mietbeginn von beiden Parteien, das heißt frühestens zum 30,082019 mit gesetzlicher Kündigungsfrist zum Ende des Kalendermonats ordentlich kündbar ist.
2. Die Parteien schließen die Anwendung des S 545 BGB (stillschweigende Verlängerung des Mietverhältnisses) aus. Setzt der Mieter den Gebrauch der Mietsache nach Ablauf der
Mietzeit fort, so gilt das Mietverhältnis nicht als verlängert
Нашата наемодателка е българка и НЕ ни уведоми УМИШЛЕНО, че този договор е за срок от една година при подписването на договора. Това си е наша грешка, защото тогава ние не сме се информирали достатъчно и тогава да подписваме. Ако знаехме ние нямаше да сме съгласни и нямаше да го подпишем. Ние не сме очаквали от тази жена подобно нещо в началото тя беше много любезна.
Причината за прекратяване на договора е да се върнем в България. Средствата, които получаваме тук в Германия не стигат да се издържаме ние с моя съпруг тук и да пращаме пари на децата ни в България. Затова решихме да се приберем в България.
С наемодателя водим преговори само по телефона. В началото тя беше съгласна да останем да живеем в жилището до края на месец януари, тогава изтича и Kündigung, който сме й изпратили по пощата с обратната разписка. След това тя си промени решението и сега иска от нас да и заплатим сумата от 600 евро ( два наема без допълнителни разходи за отопление, вода и т.н ) без да живеем в жилището. Да ги изпратим всичките на куп по банков път. Дали ще ни върне кауциона? Според мен не?
Договора изтича на 30.08.2019г.
Изчетох много в немския закон, че когато в договора не е упомената причината поради която той е срочен е невалидно , но не знам какво точно пише в нашия договор.
Много ще съм Ви благодарна да ме посъветвате какви са законните ми права в този случай. Нямам пари за адвокат.

Re: Прекратяване договор за наем на апартамент

МнениеПубликувано на: 16 Декември 2018, 17:57:16
от ysmivka
Мислили ли сте над варианта да потърсите човек, който да наследи вашия договор, т.е. да живее вместо вас (плаща наема) в жилището до изтичането на договора и колкото иска след това?

Re: Прекратяване договор за наем на апартамент

МнениеПубликувано на: 16 Декември 2018, 18:43:20
от zlateto
Има ли клауза: Fristlose Kündigung ? В някои договори е написано:

- Ако наемодателят прекрати договора c основателна причина (например жилището е в безобразно състояние), то наемателят му дължи най-много за 2 месеца.

- Ако наематалят иска да прекрати и има основателна причина (в жилището има мухъл, наемодателят отказва да го отстрани), то тогава не дължи неустойки.

Наемодателката Ви си е вързала гащите с т.нар. Anti-Auszug-Klausel. Kündigung от 3 месеца във вашия случай няма сила. По договор сте длъжни да спазите срока от 1 година. Или трябва да се споразумеете - Mietaufhebungsvertrag, в който е написано черно на бяло, кога го напускате, какво сте платили, регламентирано е в какъв срок да си получите Kaution-a или да имате наистина основателна причина. Подписвайки договoра Вие сте били "наясно". Един вид рискът, който сте поели си е за ваша сметка.

Да намерите наематели, както предлага ysmivka, е вариант, но без благословията на наемодателката няма да стане. А и може просто да иска да си вземе 600€ и да има вече готови кандидати.

Re: Прекратяване договор за наем на апартамент

МнениеПубликувано на: 16 Декември 2018, 19:54:36
от Nikolinka
Благодаря за бързия отговор. Не ми стана ясно дали нашата наемодателка е длъжна по закон след като ние й изплатим обещетението за предсрочно прекратяване на договора в размер на 600 евро да ни върне кауциона? Защото тя иска да вземе и тези пари?

Re: Прекратяване договор за наем на апартамент

МнениеПубликувано на: 16 Декември 2018, 20:01:13
от Nikolinka
Ако искате бих могла да ви изпратя договора. Имам го и в електронен вариант. Споделям това тук във форума за да могат хората четейки да не попаднат в същия капан.

Re: Прекратяване договор за наем на апартамент

МнениеПубликувано на: 16 Декември 2018, 21:10:33
от zlateto
Наемодателите имат право да задържат Kaution-a напълно или частично, ако след напускане се налагат разни ремонтни дейности, имате неплатени наеми, трябва да се изравняват сметки ...

При Вас става дума за 900€ обезщетение и отърваване от 1-годишен договор. За да не Ви объркам, най-добре се обърнете към някой адвокат. Може да има вратичка. Или се договорeте с наемодателката.

:arrow: Адвокати с български език в Германия

Re: Прекратяване договор за наем на апартамент

МнениеПубликувано на: 16 Декември 2018, 21:42:33
от Nikolinka
Нямам възможност да плащам на адвокат. Този месец сме платили наема и сега трябва да съберем пари и за неустойка и много разходи. ...Изравнителни сметки това жилище е голямо за четеричленно семейство и съответно разходите са изчислени които за четери души, а живее аз и моят съпруг , а той от понеделник до петък не е тук защото е шофьор и се прибира в петък вечер. Така че предполагам, че и там сме и надали пари. Тока не е към наема плащаме си го отделно на името на съпруга ми.Не сме разбрали-съгласна съм,иска неустойка -ок,ама 900 евро не са ли й много? ??И ние имаме семейство, деца....

Re: Прекратяване договор за наем на апартамент

МнениеПубликувано на: 16 Декември 2018, 21:55:29
от bknf
Nikolinka написа:Нямам възможност да плащам на адвокат. Този месец сме платили наема и сега трябва да съберем пари и за неустойка и много разходи

В случая адвокати/ки само защото знаят български - не е задължително, че знаят и по тая тема нещо. Даже напротив. Както и, само това че знаят български - нищо друго не означава.

Тука вижте, с вашто PLZ къде е най-близкия Mieterverein. Там има и адвокати по темата. Питайте там за съвет, и колко ще струва.
https://www.mieterbund.de/beratung/miet ... r-ort.html