• Advertisement

Cемейни помощи (Familienbeihilfe) за новородени деца

Информация за новопристигнали, търсене на жилище и др.

Cемейни помощи (Familienbeihilfe) за новородени деца

Мнениеот zlateto » 18 Февруари 2015, 12:55:21

Улесняват получаването на семейни помощи за новородени деца

От 1-и май 2015 г. родителите на новородените деца вече няма да има нужда да ходят във финансовата служба и да подават декларация (Antrag auf Familienbeihilfe).

Данните за детето ще се взимат директно от централния регистър за гражданско състояние и по електронен път ще се предават в IT системата на финансовата служба (Finanzamt). В случай, че липсва информация (напр. банкова сметка), от службата ще се свързват директно с родителите, за да попълнят пропуска. Целта на промяната е да се намалят бюрократичните пречки пред родителите и да се ускори получаването на парите за новородените. Повече от 80 000 семейства ще се възползват от новия ред още през тази година.

Улесняването на процедурата чрез премахване на необходимостта от подаване на първоначална декларация се отнася само за новородените след 1-ви май 2015 г. Тя с нищо не променя изискванията, на които трябва да отговарят родителите, които са чуждестранни граждани, за да имат достъп до семейна помощ в Австрия.

Те трябва да имат удостоверение (Anmeldebescheinigung) за законно пребиваване на територията на страната и да живеят в едно домакинство с децата си или да заплащат издръжка за тях. За деца, родени преди 1-и май 2015 или извън територията на Австрия, остава и необходимостта от подаването на декларация (Antrag auf Familienbeihilfe) във финансовата служба по местоживеене за получаване на детски надбавки.

Когато родителите живеят в различни държави, семейната помощ се изплаща от страната, в която е официалното местоживеене на семейството. В случай, че има разлика в размера на изплащаните средства, е предвидена възможност за допълнителна надбавка, която да я изравни до размера на по-благоприятната.

Oт 1-и септември 2014 г. семейните помощи в Австрия вече се изплащат всеки месец, а не както преди – на два месеца. Получаването и размерът на помощта не са обвързани с доходите на родителите, а единствено с броя и възрастта на децата в семейството.

След последното им увеличение през юли 2014 г. месечните суми за детски добавки в Австрия са както следва:

:arrow: от раждането 109,70 €
:arrow: от 3 години 117,30 €
:arrow: от 10 години 136,20 €
:arrow: от 19 години 158,90 €

Към тези месечни суми се прибавят и увеличенията за всяко следващо дете в семейството:

:arrow: за две деца – 6,70 евро за всяко дете
:arrow: за три деца – 16,60 евро за всяко дете
:arrow: за четири деца – 25,50 евро за всяко дете
:arrow: за пет деца – 30,80 евро за всяко дете
:arrow: за шест деца – 34,30 евро за всяко дете
:arrow: за седем и повече деца – 50 евро за всяко дете

Допълнително за всяко дете-ученик между 6 и 15 години в началото на учебната година се изплащат по 100 евро. Към тези суми родителите имат право на т.н. “Детски негативен данък” (Kinderabsetzbetrag) който е в размер на 58,40 € на месец за всяко дете в домакинството. За него не е нужно да се подават допълнителни документи, а размерът му нараства за всяко следващо дете в семейстото.

Детски добавки могат да се получават и след навършването на пълнолетие до 24 година на детето при условие, че то учи в университет или професионално училище и полага необходимите изпити, което се доказва с удостоверение от съответното учебно заведение. В случай, че детето има собствен доход, надхвърлящ 10 000 евро годишно, плащанията на детски добавки се прекратяват.

Следващото увеличение на детските добавки с 1,9% е предвидено за януари 2016 г., а през януари 2018 г. те ще се повишат с още 1,9%.

Още информация ТУК и ТУК.

Размерът на полагащата ви се семейна помощ може да изчислите по електронен път ТУК.

http://www.bulgaren.org/melangebulgaren ... more-13193
Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”

Потребители благодарили на автора zlateto за мнението:
estira
Рейтинг: 4%
 
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2823
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1198 пъти

Re: Cемейни помощи (Familienbeihilfe) за новородени деца

Мнениеот zlateto » 6 Юли 2018, 09:45:43

“Familienbonus Plus“ (“семеен бонус“) заменя сегашните данъчни облекчения „Kinderfreibetrag“ и разходите за отглеждане на деца до 10 години (Kinderbetreuungskosten). Този бонус е призната сума (Absetzbetrag), която се приспада от годишния данък върху доходите (Einkommensteuer, Lohnsteuer) в размер до € 1.500 за всяко дете до 18 годишна възраст, което има право на детски надбавки (Familienbeihilfe). Така семействата могат да бъдат освободени от данък доход или да ползват данъчно намаление (максимум до € 1.500 на година).

За пълнолетни деца след 18 годишна възраст се полагат € 500 годишно докато за тях се получават детски надбавки (Familienbeihilfe). Родителите с ниски доходи (Alleinverdiener oder Alleinerzieher) се подпомагат с връщане на данъци (Steuererstattung) до € 250 (Kindermehrbetrag).

Семейният бонус се ограничава по стандарта на всяка една държава, когато децата живеят в други държави от Европейския съюз и Швейцария.

“Familienbonus Plus“ се подава с годишната данъчна декларация за 2019 година и се изплаща през 2020. По избор може и работодателят да приспада от месечната заплата (€ 125 на месец) през 2019 година.

Сумата € 1.500 (500) може да бъде заявена на цяло от единия родител или двамата родители я разделят по между си на половина (750/750 или 250/250).Примерът показва, че новото данъчно облекчение се изплаща максимално при € 26.000 годишен доход на един родител. Ако семейството разделя бонуса, годишният доход може да достига до € 21.500 на всеки родител.

На страницата на Министерство на финансите може да намерите онлайн калкулатор, който помага да се изчисли размерът на семейния бонус.

http://www.bulgaren.org/melangebulgaren ... 8F-%D0%B2/
Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2823
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1198 пъти


Назад към Новобранец

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement