• Advertisement

Студентско финансиране в Холандия

Напред, науката е слънце!

Студентско финансиране в Холандия

Мнениеот iniuta » 18 Април 2010, 00:43:44

Здравейте!

За всички, които се интересуват от възможностите за студентско финансиране в Холандия, пускам малко по-подробна информация, дано да Ви е полезна.

IB Groep, дирекцията към Министерството на Образованието, Културата и Науката, която се занимава с отпускането на държавно финансиране за студенти в Холандия, разграничава няколко групи студенти, които имат право на подобна финансова помощ:

1. Граждани на EU/EEA или Швейцария, пребивавали легално пет години /с прекъсване за не повече от 6 месеца/ на територията на Холандия. Ако отговаряте на изискването за престои, не бързайте да се радвате, има още няколко след него. Необходимо е да сте под 30 годишна възраст ( има вратички и за хора над 30, но е необходимо да се консултирате с регионалния офис на IB groep); да учите редовно в Университет или т.нар. hoge school; Ако отговаряте на всички тези условия можете да изтеглите формуляра за кандидатстване оттук:
http://www.ib-groep.nl/Images/8395H_tcm7-2730.pdf
Освен него трябва да изпратите история на адресните си регистрации ( получава се от общината) и копие от документа си за пребиваване.

2. Работите поне 32ч/месечно на трудов договор ( да се чете легално). - ако това важи за Вас, попълнете въпросника http://www.ib-groep.nl/studiepunt/natio ... schema.asp , за да разберете още какви документи трябва да изпратите.

Имайте предвид, че ако надвишите максималния брои работни часове, които са ви разрешени за да получавате финансиране, ще Ви го спрат автоматично, и ще можете да кандидатствате отново за него с много условности чак след 6 месеца ...

3. Партньорът Ви работи в Холандия - ако сте омъжен/женена за гражданин/ка на ЕС, работещ/а легално в Холандия, или сте регистрирани партньори , то тогава също имате право на държавно финансиране. След като попълните въпросника от горния линк, ще разберете какви документи трябва да представите.

До тук ставаше въпрос за безвъзмездно държавно финансиране. Като допълнителна екстра към финансовия пакет, получавате и т.нар. OV kaart. Тя ви дава право да пътувате безплатно в целия обществен транспорт на територията на страната или в делнични дни след 9 сутринта или само през уикендите.

Граждани на ЕС имат възможност да изтеглят заем, чийто максимален размер е таксата за обучение. Изплаща се на равни вноски всеки месец. Необходимо е да представите уверение, че сте студент в държавен университет и да попълните този формуляр:
http://www.ib-groep.nl/Images/8622A_tcm7-7430.pdf
Ако започвате обучението си през септември 2010, трябва да кандидатствате преди 1-ви януари 2011. Нямате право на OV kaart.

На мен лично цялата процедура по кандидатстването и одобрението на заема ми отне 3 седмици.

източник: http://www.ib-groep.nl/particulieren/default.asp
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Re: Студентско финансиране в Холандия

Мнениеот iniuta » 19 Март 2011, 13:52:20

Още веднъж ще помоля потребителите, които имат някакви въпроси към мен, да ги задават директно във форума, за да може максимално много хора да почерпят информация.

Благодаря предварително :)

Следват отговорите на въпросите, които имаше потребителката Aannie:

1. как да кандидатствам за кредита?

След като вече си приета,имаш BSN и холандска банкова сметка на твое име, просто си попълваш формуляра и им го изпращаш по пощата. Добави и копие от писмото си за прием в уни-то. Това ми искаха на мен преди година, но за всеки случай погледни накрая на формуляра, там е обяснено подробно какво се иска.


2.Линка който си дала, как мога да го намеря в сайта?? Защото тегля само такива, които са на холандски.[/color]
Влизайки на сайт-а на IB groep, просто смени версията на International visitors. Оттам отиваш на EU/EEA students. Това е пътя към формуляра
Самият формуляр за кандидатстване е двуезичен, на холандски и английски.

3.Във сайта на ДУО, се споменава за DigiD /това трябва ли ми?/, така и не успях да се регистрирам, нещо не ми премаше данните. Възможно ли е поради факта че получих бурхер-номера си на 15-сти а сега е 19-сти и още да не съм в системата?
Защо не ти е приемало данните? Какво съобщение за грешка получаваш?
DigiD кодът не е нещо задължително, но е добре да го имаш. Ако се наложи примерно да си смениш адреса в профила си в IB groep ще ти го искат. Също ако изискваш някакви документи от общината или данъчното по електронен път. Има отделна тема за DigiD код-а, можеш да погледнеш по-подробно.

4.И последно, мога ли да движа нещата за кредита от България?

Не. IB groep ще кореспондират с теб по обикновената поща, на холандския ти адрес, и ако има някакъв проблем или се нуждаят от допълнителна информация, ще ти определят среща в офиса им в Хага. Ако не отидеш, това би оказало влияние на решението им да ти отпуснат заем.

Много е важно да си наясно, че този заем се изплаща на равни вноски месечно. Няма да ти преведат цялата сума наведнъж в началото на годината. Бих те посъветвала преди да кандидатстваш за него, да се обърнеш към уни-то и да попиташ дали таксата ти изобщо може да се плати на вноски.

Успех! Ако имаш още въпроси - на линия сме :)
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Re: Студентско финансиране в Холандия

Мнениеот Aannie » 19 Март 2011, 14:23:33

Мерсизабързият отговор,

Така когато бях до банката, с идеята да си направя холандска сметка, от там получих следният отговор:

-Трябва да имате някакъв дохот,/всеки месец, от работодател да кажем/ и чактогава мога да си направя сметка. Не мога просто ей така. След като им обясних, закредита и тнт, че затова ми трябва, жената миказа, че трябва първо да кандидатствам за този кредит и след като съм удобрена и получа някакво писмо, че щеполучавам всеки месец тези суми, чак тогва мога да си направя сметка.

Някой да се е зблъскевал с това?

А за DigiD номера всеки път сле попълването ми пише, грешно попълнено някъде, не се уточнява.

Но главният ми проблем в момента е банката явно.... ;/
Aannie
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 19 Март 2011, 12:46:10
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Студентско финансиране в Холандия

Мнениеот iniuta » 19 Март 2011, 15:14:20

Разбира се, че можеш да си отвориш сметка и без доход от работодател. Предполагам си говорела на английски в банката? Сигурно за това служителката не е искала да се занимава с теб. Трябваше да я попиташ на база на кой закон ти отказва подобно нещо?

Не се отказвай, отиди в друг клон, в друга банка. Ако ти откажат пак, просто поискай да ти се цитира закон и среща с прекия началник.

Ще ти кажа аз как си отворих банкова сметка в Rabobank.Отидох с една папка, пълна с документи - договор за наем, BSN номера ми, писмото ми за прием в университета и копие от личната ми карта. Към момента на отваряне на сметката, нямах нито работа, нито потенциален работодател, нищо. Въобще не са ми правили проблем.
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Re: Студентско финансиране в Холандия

Мнениеот Aannie » 24 Март 2011, 13:38:11

Нека да споделя напредъка си.

Отидох в Рабобанк и там без никакви проблеми ми отвориха сметка за 2 дни. В момента си чакам само картата да дойде по пощата.

Сега само ми остава да попълня формуляра, за който си ми посочила линк.
Обаче ми направи впечетление, че на края на формуляра, където се описват нещата кое как трябва да се попълни. В началото още пише, "За академичната 2009-2010 година", или формуляра не е ъпдейтнат или няма проблем да се попълва и така.
И сега се чудя да го пращам ли или и аз не знам, не ми се иска да ми го върнат...;/
Някой ако е кандидатствал, моля да се включи.

EDIT: Ох много съм зле, то от притеснение съм разбрала грешно написаното :D Това си е формуляра, днес го попълвам и ще гледам да го пратя. Като стане нещо се включа ;)

редактирал: iniuta - Отидох ...
Aannie
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 19 Март 2011, 12:46:10
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Студентско финансиране в Холандия

Мнениеот iniuta » 29 Март 2011, 14:15:14

Късно виждам поста ти, Aаnnie. Радвам се, че въпросът с банковата сметка се е уредил. То нямаше и как иначе, де ;)

Що се отнася до формуляра, мисля, че трябва да качат нов за новата академична година. Нямам представа обаче колко време преди началото й ще стане това.

Във всеки случай, ако има някакъв проблем от IB groep ще се свържат своевременно с теб.

Успех и пиши, когато има развитие.
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Студентски заем в Холандия

Мнениеот thestudent » 28 Април 2011, 11:55:56

Здравейте.

Интересува ме дали някой има информация за реда и начина, както и институциите, които отпускат студентски кредити в Холандия за чужденци. Става дума за едногодишно обучение, магистратура. Кредитът по възможност да покрива всичко - такси за обучение и разходи за живот там. Моля, изключително е важно, ако някой има информация за такива институции и кредити, ако има телефони, линкове, имейл адреси, сайтове или каквато и да е друга информация за студентско кредитиране, нека пише тук, защото наистина ми е много спешно.

Благодаря предварително.
thestudent
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 22 Януари 2011, 15:03:25
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Студентско финансиране в Холандия

Мнениеот iniuta » 28 Април 2011, 12:02:22

Здравей thestudent,

Започвам с това, че въпросът ти е преместен във вече съществуващата тема.

Прочети информацията тук, ще ти бъде полезна.

Студентският кредит, отпускан от държавата, покрива само таксата за обучение.
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Re: Студентско финансиране в Холандия

Мнениеот daf7 » 2 Май 2011, 19:37:18

Здравейте. Аз съм нов и имам въпрос относно финансирането - кога трябва да се подадат документите и може ли да стане това от БГ? Аз съм приет в няколко университета и ме интересува как ще стане финансирането? Колко по-рано трябва да пристигна, за да си оправя документите и да се регистрирам? Как става регистрацията в общината и задължителна ли е2
daf7
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 2 Май 2011, 19:28:38
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Студентско финансиране в Холандия

Мнениеот iniuta » 2 Май 2011, 21:39:32

Кандидатстването за студентския заем не може да стане от България, защото ти трябват холандски адрес, ЕГН( SoFi номер) и банкова сметка, а тях няма как да ги получиш оттук. Документи се подават в началото на учебната година. Описала съм цялата процедура по-напред в тази тема.

Има отделна тема за адресната регистрация, погледни я и ако имаш конкретни въпроси, питай :). Лично според мен не е необходимо да пристигаш по-рано за да уредиш административните неща.
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Re: Студентско финансиране в Холандия

Мнениеот daf7 » 3 Май 2011, 06:31:31

Благодаря за отговора. Не ми е ясно как ще си платя таксата тогава :-k . От университета ми пишат, че за да се завърши приема трябва да почна процедура по плащането.
daf7
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 2 Май 2011, 19:28:38
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Студентско финансиране в Холандия

Мнениеот iniuta » 3 Май 2011, 08:24:37

Попитай уни-то в такъв случай дали не е възможно да платиш таксата си на вноски. Обясни им, че възнамеряваш да кандидатстваш за collegegeldkrediet.

В моя университет записването ставаше по време на Welcome Week-a и тогава се попълваше и молба за разсрочено плащане на таксата. Но всяко уни си има правила и вътрешен ред, така че най-добре се консултирай с тях, за да си сигурен/а.
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Социална стипендия в Холандия.

Мнениеот Aannie » 24 Август 2011, 15:55:13

Здравейте,
малко в последният момент си задавам въпроса (утре летя за Холандия ) но от тази гтодина ще съм първа година студент в Хага. Разбрах че има някаква безвъздмезна помощ звсеки месец, нещо като социалната стипендия като тук, в България.
Обаче така и не разбарх как се кандидатства, какви са изискванията. Дори не мога да си формулирам въпроса, за да го задам към университета премрно.

Много ви моля някой ако има информация ад сподели. Ще ми бъде ужасно необходимо. :)
Aannie
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 19 Март 2011, 12:46:10
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Студентско финансиране в Холандия

Мнениеот iniuta » 24 Август 2011, 17:40:25

Здравей Aannie,

В началото на тази тема съм описала начините за получаване на безвъзмездно финансиране. Прегледай ги и ако имаш въпроси - питай.
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Re: Студентско финансиране в Холандия

Мнениеот Aannie » 24 Август 2011, 18:06:46

Да , но в тази тема няма никаква информация за моят конкретен въпрос...
Aannie
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 19 Март 2011, 12:46:10
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Следваща

Назад към Образование

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

  • Advertisement