• Advertisement

Франция облекчава приема на български студенти

Напред, науката е слънце!

Франция облекчава приема на български студенти

Мнениеот Yura » 9 Януари 2007, 00:31:57

Франция облекчава приема на български студенти

Кандидатите вече ще могат да посочват неограничен брой университети и специалности


Добри новини носи еврочленството на България за младежите, решили да кандидатстват във Франция през академичната 2007 - 2008 г. Много от ограниченията, които досега затрудняваха българите, вече отпадат. Какво се променя в условията за кандидатстване?

Подаване на документите

Сериозна промяна в предстоящата приемна кампания е отмяната на централизираната система за кандидатстване. Досега младежите задължително подаваха документи във Френския културен институт, обяснява Бисера Коларова от института. От тази година той вече няма да посредничи, а кандидат-студентите ще изпращат документите си директно във френските университети.
Това води до промени и в крайните срокове за кандидатстване. Миналата година това се правеше до 31 януари. Тъй като кампанията се децентрализира, сроковете за различните университети ще варират, а кампанията по подаване на документи като цяло ще се удължи. Обикновено френските вузове приемат молби в периода февруари - май, като не е изключено процедурата да продължи и до юни - юли в някои учебни заведения. От Френския културен институт съветват кандидатите да се информират навреме и внимателно за условията в отделните висши училища.

Изпити

Облекчения има и при приемните изпити. Досега всички младежи, с изключение на абитуриентите от 23 гимназии с изучаване на френски и притежателите на дипломата DALF, задължително се явяваха във Френския културен институт на изпита TCF-DAP за оценяване нивото на владеене на езика.
От тази година изпитът отпада, макар че владеенето на езика остава задължително. Университетите сами проверяват нивото, ако не могат да се ориентират за знанията на кандидата. Затова от института препоръчват на кандидат-студентите да представят призната диплома за владеене на езика. Такава е дипломата DELF scolaire, която е на две нива - B1 и B2. При по-високото ниво B2 шансовете са по-големи. Документът може да се получи в 4 центъра - 9-а Френска езикова гимназия в София, 4-а езикова гимназия във Варна, гимназия за романски езици в Бургас и езиковата гимназия "Ромен Ролан" в Стара Загора. Френските университети признават и езиковата диплома DALF C1, която се придобива във френския институт, както и атестатите TCF и TEF, които се провеждат в Института за чуждестранни студенти и Департамента за романски езици в СУ.
И при предстоящата кампания остава изискването младежите да са положили успешно кандидатстудентски изпит в България. Франция поставя това условие, защото в България все още няма матури и дипломата за средно образование не дава директен достъп до университет.

Избор

Кандидат-студентите тази година ще имат голям избор на университети и специалности. Това е важна придобивка, защото до миналата година младежите можеха да посочват една- единствена специалност в максимум 3 различни университета. Изключение от това правило се допускаше само за специалност "Архитектура".
При предстоящата кампания младежите могат да кандидатстват за неограничен брой специалности, в неограничен брой университети. Ако кандидатствате за типологично различни специалности (например подавате документи за медицина, икономика и информатика наведнъж) в едно и също учебно заведение обаче, проверяващите могат да ви помислят за неориентирани и да не вземат предвид кандидатурата ви. За някои специалности като медицината пък шансът е по-малък, защото са въведени квоти за прием. От културния институт съветват още младежите да не залагат само на университети в Париж и околността, защото конкуренцията за тях е много голяма.

Такси

Тъй като в държавните университети на Франция няма такси за обучение, финансовите условия при предстоящата кампания не се променят. Единствената такса, която ще се наложи да платите, е тази за записване. Тя не надвишава 170 евро. Такси за обучение има само за частните учебни заведения, които тръгват от 5000 евро на година и могат да стигат до 20 000 евро.
За да заминете да следвате във Франция, трябва да предвидите 6000 евро за първата година от обучението си. Това е минималният бюд­жет, който ще ви осигури скромен, но приличен начин на живот. В него се включват разходите за социално и здравно осигуряване, наем, храна, транспорт и т.н. Между 150 и 480 евро на месец излиза студентското общежитие, частните квартири са между 300 и 600 евро.

САЙТОВЕ НА УНИВЕРСИТЕТИ
Париж и околностите
www.univ-paris1.fr
www.u-paris2.fr
www.univ-paris3.fr
www.paris4.sorbonne.fr
www.uviv-paris5.fr
www.upmc.fr

Бордо
www.u-bordeaux1.fr
www.u-bordeaux2.fr
www.u-bordeaux3.fr
www.u-bordeaux4.fr
www.univ-pau.fr

Ница
www.portail.unice.fr
www.univ-tln.fr

Страсбург
www.uha.fr
www.-ulp.u-strasbg.fr
www.-umb.u-strasbg.fr
www.-urs.u-strasbg.fr

На www.education.gouv.fr/cid2566 може да откриете адресите на всички френски университети.


Деси Вангелова,в.Сега
Аватар
Yura
Модератор
Модератор
 
Мнения: 2084
Снимки: 287
Статии: 50
Регистриран на: 5 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: Deutschland
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 33 пъти

Мнениеот elle » 12 Февруари 2007, 14:22:30

Отговор на всякакви въпроси относно кандидатстването във френски ВYЗ можете да получите във Френския Институт в София.

ПС: Аз дори (преди години когато ми предстоеше заминаването 3a France) си намерих съквартирант чрез тях. Имаха един списък с телефони на хората които в съответната година заминават за френско и градовете в които отиват.
elle
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2363
Регистриран на: 19 Април 2006, 00:00:00
Благодарил: 24 пъти
Благодарено: 22 пъти

Мнениеот makeno » 26 Март 2007, 21:29:32

Учим без пари в Париж
Единствената такса е 170 евро за записване в първи курс

Кои са най-примамливите възможности за висше образование в чужбина? Къде е най-изгодно за българите? Пълна информация за таксите, стипендиите и програмите, които предлагат университетите в Европа, ще намерите всеки понеделник в "Стандарт". Ще ви разкажем за консултантите у нас, които могат да ви улеснят при подготовката на документите и да ви спестят бюрократични процедури и висене по опашки. Ще ви дадем пълна информация за висшите училища с широк профил на подготовка. Ще ви покажем и как наши студенти могат да се прехвърлят в европейски университети срещу определени взети изпити. Не пропускайте.
Безплатно следване в Сорбоната - само допреди година никой не би могъл и да помисли за тази привилегия. От есента обаче българите могат да учат без пари във френските държавни университети, а прословутата Сорбона е един от тях. Таксата, която се заплаща, при това само в първи курс, е 170 евро за записването във ВУЗ-а. А основното условие, за да станеш част от френската студентска гилдия, е да си издържал изпит в българско висше училище.
Доскоро, за да се добереш до заветното френско висше школо, се преминаваше през процедура за предварителен прием за българи, където се отсяваха мераклиите на родна територия. Сега документите за кандидатстване се подават директно до съответното висше училище без допълнителна цедка. Ако сте титуляр на френска диплома за завършено средно образование (bас), ви приемат директно, стига да имате добър успех. Дипломата от българското средно училище обаче сама по себе си не е достатъчна, за да ви вземат, тъй като системите на средно образование в двете страни са доста различни.
Затова, преди да се запишете във Франция, трябва да издържите изпит в български университет, който е лицензиран от МОН и дава поне бакалавърска степен - иначе казано, няма да минете с изпит от ВУЗ менте. За сметка на това във Франция не гледат какъв изпит сте държали, а в каква специалност сте приети. Ако сте влезли в икономически университет с конкурс по литература, ще ви признаят икономическия профил и може след време да държите в ръцете си Международния валутен фонд или поне родната икономика.
Франция няма ограничения за броя на висшите училища, в които ще изпратите документите си за кандидатстване. Тъй като те са автономни, всяко от тях на местно ниво може да приеме или отхвърли кандидатурата ви. Имайте предвид, че всяко отделно учебно заведение е хабилитирано и има правото само да признае или отхвърли образователното ви ниво. Ако сте влезли в някой от неособено известните и престижни български университети, това може да се окаже фатално за приемането ви.
Във Франция има три типа висши училища. Първият и най-търсен, разбира се, са университетите, които по правило са държавни. Втората част са специализирани висши училища и институти, които готвят младите хора предимно в области с професионална ориентация, като инженерни науки, архитектура, търговия и управление, писмен и устен превод, журналистика.
Особено място в списъка на висшите училища във Франция заемат т. нар. Les Grandes ecoles.
Това са строго селективни висши учебни заведения, които приемат много по-малко на брой студенти от университетите. Освен инженери и мениджъри на високо ниво те подготвят и специалисти в области като изкуствата, литературата и хуманитарните науки.

www.standartnews.com
Просто моите 2 цента...
В българския език няма дума в множествено число, която да завършва на й.
Аватар
makeno
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2132
Регистриран на: 29 Ноември 2005, 01:00:00
Благодарил: 51 пъти
Благодарено: 118 пъти


Назад към Образование

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

  • Advertisement