• Advertisement

По лесния начин да получиш документи.

Информация за удължаване на международен паспорт, тарикатлъци със шофьорските книжки и др.

По лесния начин да получиш документи.

Мнениеот didofr » 27 Април 2010, 14:17:42

Първо нека уведомя всички ви че вече в повечето префектури в страната се спира издаването на титри за граждани на България и Ромъния както е в случая в префектурите на Алп кот д'Азюр( Cote d'Azur).Българите желаещи да работят на територията на някоя от тези префектури могат вече свободно да го правят като титрата не им се изисква а е само препорачителна.Препоръчителна е също френската осигоровка тъй като много от вас предполагам са осигорени в Бг.
Напоследък на южното крайбрежие идват все повече строителни и търговски фирми от България с персонал който е деклариран и осигорен в бг.Проблемът е че в този случай този персонал няма почти никакви права или превилегии с които би могъл да се ползва ако имаше титра и секюрите социал.Ще изброя само няколко;
1. Не можете да се лекувате с българската осигорителна карта ако случайно сте болен от нещо сериозно и ще трябва да си доплатите лечението тъй като с нея не можете да си направите и мютюел(втората не задължителна здр. застраховка).Ще напомня само че бг картата дори и в България ви дава право само на един зъб на година за вадене.
2.В случай че нямате титр дю сежур,губите правото на шомаж(застраховка която се плаща от работодателя ви и малък процент от вас самите).Шомажът ви позволява в случай на съкращение да получавате в период от време(зависещ от периода на последния ви договор)да получавате 80% от предишната ви заплата(това не е социална помощ) което ще рече,реалната ви заплата след приспадането на данаците.
3.Без титра не можете да се запишете в ANPE (френската трудова борса) в случай че останете без работа.
4.В случай че работите от дълго време тук но нямате титра и решите че не искате повече да плащате наем а ди си купите жилище,банките няма да признаят българския ви фиш пък било то и френски ако нямате титра и не биха ви пуснали кредит.
5.Ако пък сте наемател и нямате титра нямате право на каф.Това е социялна помощ която се отпуска на всички наематели като квартирни пари(обикновенно представлява половината от сумата която плащате като наем).Запомнете че от момента в който имате договор за неам и плащате такъв автоматично получавате правото на такава помощ(стига да имате титра разбира се).
Ето защо тези два документа са препоръчителни.Има още много причино но нм да ги изброявам всичките.Мисля че тва стига.В случай че искате да си извадите титра но от префектурата са отказали да ви я издадат въпреки наличието на договор с френски работодател(мн е вероятно да ви бъде отказано под предлог че вече нямате нужда от нея за да работите във Франция) потърсете контакт с някоя консултанска фирма от региона в който се намирате.
За региона на Кот д'Азюр пишете на doychinova_magdalena@yahoo.fr ili na contact@dobrevdian.eu.Успех на всички.
didofr
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 16 Декември 2008, 13:56:54
Местоположение: NICE-FRANCE
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: По лесния начин да получиш документи.

Мнениеот steam01 » 7 Юни 2010, 10:16:04

Здравейте,
Първо да благодаря за изчерпателната информация относно титрите. Интересувам се относно точка "5" - социaлна помощ която се отпуска на наематели, и по-точно как и къде става подаването на документи за тази помощ , както и условията при които се дава. От около 2 години сме във Франция и не сме знаели за това.Поздрави!
steam01
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 7 Юни 2010, 10:03:44
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: По лесния начин да получиш документи.

Мнениеот diadora » 12 Юни 2010, 16:29:51

didofr
първо да ви благодаря
винаги точна е информацията ви,а и е обективна.дано повече хора ви четат
От пет години съм тук-имам пет данъчни декларации подавани тук,с нулев доход.Титра никога несъм имала,нито съм работила.Но живея тук-тоест...УЖ!попадам в графата на българите,които могат да се самоиздържат да живеят тук на постоянен адрес ,без да работят.
По закон-след пет години имам право да поискам титра.
да...ама Не!В префектурата в Сите в Париж ми бе отказано.
Щом като не съм работила...нямала съм нужда
Така чакахме да мине април 2009-а то стана още по голяма каша за българите във Франция
Верно че по-добре да си бяхме със статут на клондестини....
diadora
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Юни 2010, 16:19:14
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти


Назад към Документи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement