Страница 1 от 1

Лекарства от Франция?

МнениеПубликувано на: 23 Март 2014, 22:39:41
от vessy72
Днес една приятелка търсеше специфично лекарство, което според нея може да се купи от Франция. Лекарството се казва Cleregil. Някой има ли представа как може да се закупи? Необходима ли е рецептата и може ли да се закупи, ако тя е издадена от лекар в България?

Re: Лекарства от Франция?

МнениеПубликувано на: 23 Март 2014, 23:44:00
от boyko123
Веси, имах подобен случай миналата година - брат ми ме помоли да купя в Холандия едно лекарство което не се намира в България, а тук е само с рецепта. Изпрати ми копие на рецептата. "Моята" аптека (там където съм регистриран) отказа да я изпълни. След това попитах в една аптека в Амстердам и една друга (най-голямата) тук в Енсхеде - и от двете казаха, че рецептата е валидна (ЕС), но им трябва оригинала. Брат ми изпрати оригинала, подписан и подпечатан, купих лекарството и го пренесох в ръчния си багаж без проблеми, независимо че бяха ампули (по-малко от 100 мл. естествено :)).

На печата на клиниката в рецептата името и града бяха написани и на латиница, не знам дали това беше от значение. Та предполагам, че и във Франция няма да има проблем.

След този случай също така си смених аптеката :)

Re: Лекарства от Франция?

МнениеПубликувано на: 23 Март 2014, 23:47:15
от Esme
@vessy72, имам колеги във Франция. Ако се окаже, че лекарството не може да се намери тук ще говоря с тях да го изпратят оттам.

Re: Лекарства от Франция?

МнениеПубликувано на: 23 Март 2014, 23:57:00
от ScheissMann
Statut : Retiré de la vente le 07/07/2010 :-k

Re: Лекарства от Франция?

МнениеПубликувано на: 24 Март 2014, 00:09:40
от velingrad
Ще бъда заклеймен, като "по-немец от немците", но на лекарство, което не се продава е "швабско" нямм доверие. Става въпрос само за това, че в България се предлагат "неща-лекарства", които никoй не би по-глът-нал.
Дай ми осносвните сътавки (заместители) и ти обещавам (92%), че независимо дали е с рецепта, или без такава, "моята" аптекартка (Д-р- официална докторка) ще ти го достави (чрез мен-си).p.p. sorry "патриоти", но в последните 2 x (много) години се нагледах на предписания от "джипита", които предлагат/предписват лекарства, които отдавна в "бяла" Европа не са допуснати (или забранени).

Re: Лекарства от Франция?

МнениеПубликувано на: 24 Март 2014, 00:12:04
от boyko123
http://www.catalog.md/drugs/cleregil.html

Виж таб-чето "Analog drugs". Иначе там пише и активната съставка.

Re: Лекарства от Франция?

МнениеПубликувано на: 24 Март 2014, 11:05:22
от daisymm
vessy72 написа:Днес една приятелка търсеше специфично лекарство, което според нея може да се купи от Франция. Лекарството се казва Cleregil. Някой има ли представа как може да се закупи? Необходима ли е рецептата и може ли да се закупи, ако тя е издадена от лекар в България?

vessy72, ако става въпрос за лекарството Cleregil (Déanol acéglutamate) на Merck Médication Familiale, то би трябвало Risatarun (Deanolaceglutamat) от Ravensberg GmbH Chemische Fabrik да е негов аналог, който се продава все още в Германия.

По отношение покупката на лекарство във Франция с рецепта от България - виж темата Лекарство от Германия с българска рецепта?. Нещата са аналогични (или поне би трябвало да бъдат) в целия Европейски съюз.

Внимание:
  • Задължително е лекар да сравни състава на продуктите и после да напише рецепта. Ако лекарството се изписва в Германия с червена рецепта (rotes Kassenrezept), в такъв случай то може да се закупи и с рецепта от България. Ако обаче медикаментът е със специален режим в Германия (повече информация в темата Новобранец в немска аптека), не мога да кажа дали рецептата от България може да бъде изпълнена в Германия.
  • Risatarun вече е спрян от производство, но все още може да се намери в някои аптеки в Германия

velingrad написа:Ще бъда заклеймен, като "по-немец от немците", но на лекарство, което не се продава е "швабско" нямм доверие...

velingrad :(

Темата е мно-о-о-о-о-го комплексна. Като контратеза ще спомена само две лекарства - No-Spa (Drotaverine Hydrochloride) и Tantum Verde (Benzydaminhydrochlorid). И двете са разрешени за употреба в България от много години. Дългият им живот естествено не ги прави добри лекарства. No-Spa все още не е разрешен за употреба в Германия (вярно, заместители има колкото искаш), а Tantum Verde го допуснаха сравнително скоро - едва през 2012 г.

Tantum Verde и No-Spa са медикаменти, които ... помагат (за предимствата им говорят достатъчно описаните възможни нежелани реакции). От друга страна, Risatarun (Deanolaceglutamat) е бил разрешен и после спрян в Германия (има си явно причини), като в същото време този медикамент не е би изобщо одобряван в България. Такива ми ти работи ...

Бъдете здрави!

Re: Лекарства от Франция?

МнениеПубликувано на: 24 Март 2014, 15:16:48
от vessy72
Благодарско на всички ви отговорите! Безспорно от голяма полза!

Тъй като наименованието на медикамента ми беше изпратено на кирилица, моето бързо и бегло проучване показа, че става дума за медикамент, чийто активно вещество е пирацетам (piracetam). Виждам, че в България има поне 5 аналога с тъкмо това активно вещество, така че ще помоля моята приятелка за повече инфо (пък и да уточня защо не ползват няой от аналозите :-k).

Re: Лекарства от Франция?

МнениеПубликувано на: 10 Януари 2018, 15:00:49
от dimi_mir4eva
Здр.Изключително спешно ми трябва едно лекарство от Франция.Стафиломицин.Специално ще се реванширам.Моля за помощ и съдействие...Много е спешно!