Страница 1 от 1

Европейска здравна карта

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2008, 23:20:58
от Bisserina
Отскоро съм във Франция,но имам нужда от медицинска помощ за зъбен проблем.Знае ли някой дали здравната карта,която си направих в Здравната каса в България може да облек4и по някакъв на4ин косми4еските такси за преглед тук и изобщо за някаква медицинска намеса?[/b]

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2008, 23:36:20
от estira
Здрасти! За всички страни в ЕС условията са еднакви. Можеш спокойно да попрегледаш темите тук -

http://zaedno.eu/forum33.html

Re: Европеиска здравна карта

МнениеПубликувано на: 1 Януари 2009, 14:58:39
от didofr
Българската карта не би ти помогнала много ако си вав Фр. Освен за спешен случаи.Но тук така или иначе те са безплатни.Не забравяите че в бг. се плаштат осигоровки и според здравната каса на година тази карта ви плашта само един зъб.Сиреч по зъб на години.Сами изчислете какво можете да си платите с тази карта в чужбина.

Савет

МнениеПубликувано на: 1 Януари 2009, 15:20:58
от didofr
Явно не си студент а си вав фр. за да работиш штото ако беше круз штяха да ти направят авоматично сикюрите социал.В такав случаи ако работиш декларирано и с договор имаш палното право на социална осигуровка в страната но както разбирам маи не е така заштото пък работодателят ти штеше да ти я направи.
Това което трябва да правиш е;
Да подадеш молба за RMI.Социалните работници ште ти кажат че молбата ти ште баде отхварлена но не могат да откажат да я приемат за това не се отказваи.Така или иначе не това ти трябва а сертификат че си подала тази молба.След като ти дадат сертификат иди с него в социалните служби и подаи молба за AME (алокасион медикал д'ета).Ште почакаш месец и ште получиш(надявам се)прословутата карт витал.
Ако пък случаят е спешен и не можеш да чакаш месец;
Във всяка голяма даржавна болница има социални служби.Достатачно е да попиташ на рецепциата каде им е бурото и ако можеш да говориш фр.(ако ли не вземи някоии които може)им обясни че нямаш секурите социал и че си мн болна.АКо трябва симолираи болка в момента в които си при тях и те ште ти дадат едно розаво лишче което да дадеш на влизане в кабинета на заболекаря.Така прегледа и лечението ти стават безплатни.Не забравяи да благодариш на фр здравна система штото тя ште ти го плати.Успех

Re: Савет

МнениеПубликувано на: 1 Януари 2009, 19:23:07
от elle
didofr написа:Явно не си студент а си вав фр. за да работиш штото ако беше круз штяха да ти направят авоматично сикюрите социал.


Чакай, чакай! Откога CROUS ти правят sécurité sociale, ако си студент във ФР?

Re: Европеиска здравна карта

МнениеПубликувано на: 5 Януари 2009, 17:02:27
от didofr
Така де.Прави се от фака.Но не бих се очудил ако са започнали в круз да издават.В предвит че вече те издават и карт дю сежур за студентите и вече не се ходи до префектурата както беше преди

Re: Европеиска здравна карта

МнениеПубликувано на: 8 Януари 2009, 17:46:17
от Bisserina
Благодаря,хора,че се задействахте по моя проблем и получих такива подробно обяснения,макар,че от юли месец до сега зъбният проблем щеше да ме умори :))) Тук явно не се получават много интензивни форуми.Аз се прибрах малко в БГ-то и съвсем скоро се връщам пак във Франция.Така че информацията никак не ми е излишна.Мислех да си вадя и такава Carte de séjour, но се оказа сложна процедура и на французите много не им се занимава.И лошото е,че нито съм студентка,и възрастта на fille au pair малко надвишавам.Този път отивам със застраховка и се надявам да е по-сигурно.Надявам се на нови подробни разяснения ако ми се наложи.Благодаря!