• Advertisement

Малко въпросчета : Дуисбург

Дуисбург, Есен, Бохум, Дортмунд и околностите

Малко въпросчета : Дуисбург

Мнениеот HEPBAKA » 9 Октомври 2006, 17:49:03

Като всяка зелена зелка имам малко въпроси. Ще карам по ред на номерата, макар и вероятно да се получи каша, поради това, че въпросите ми изникват като гъби след дъдж.

1. Подшушнаха ми, че лекторите четяли от някакви PDF-та, дето се намирали на сървъра на UNI-то и можело спокойно да се пропускат лекциите. Естествено аз не взимам за чиста монета това твърдение, защото мисля че след като има лекции, то от тях има смисъл.
а) Какво представляват лекциите - т.е. как се провеждат ?
б) Какво представляват упражненията - т.е. как се провеждат ?
в) Какво представляват изпитите (тест ли са какво са ?) - т.е. как се провеждат ?
За преписване мисля, че не е удачно да пиша предвид, че още дето се вика не съм дошъл, ама все пак пуснете мухата - става ли ?

2. Предвид че съм дошъл с 250 часа немски, ама от училище, т.е. почти нищо не знам, то Вие/Вашите приятели/познати и тн. лесно ли се справихте с проблема с научаването на немсият, колко време е било нужно за да се достигне ниво за взимане на изпитите и за нормална комуникация с немскоговорящи. Гледам всичките дръпнати, индийци, негри и тн. са успели, не мисля че няма да се спрява и аз, но все пак малко статистика не е безполезна.

3. Каква е тенденцията за взимане на изпитите, т.е. чувал съм че малко хора взимат 3г. за 3г. но с нормално учене, т.е. приоритет ученето, а не работа/забавление, колко време отнема да се завърши ?

4. Каква е възможността за работа с/без Немски език, къде,, как, колко и тн. ?

А сега малко по-несериозни въпроси.

1.1 Как стои въпроса с интернет-а, т.е. този от уни-то е супер зле с тези 3Gb, аз съм свикнал да правя по 30-40Gb трафик на ДЕН в София и сега се мъча тука с тоя нет. Тъй де какви са възможностите за неограничен, даже и с жертва от към скороста ? Просто аз правя по 400-500 мб на ден само от browse и skype/ICQ.

1.2 Съответно има ли проблеми с генерирането на трафик ако съм с неограничен, т.е. полиция прави ли проблеми за повече трафик, т.е. като си тегля музика/филми/програми, да кажем от БГ (оставил съм си прокси там), да очаквам ли някакви проблеми ?

1.3 Как е най-изгодно да се докопа човек до неограничен нет - фирмата дето пуска този на общежитията предлага ли такава услуга, за какви пари ? ADSL ? Как са цените там, може ли да се дели ?

1.4 Всички ли общежития на Studienwerg са в една мрежа, т.е. проблем ли е да се шерва евентуално на човек в друго общежитие ? (дойдох с най-добрият ми приятел, та търся начин за локална връзка с него, пък и евентуално да делим нет-а, ако/като взема неограничен).

2.1 Къде има фитнеси тук бе хора, аз видях 1 близо до мен горе долу (kammerstrasse), ама като ми казаха 40 евро на месец и реших да пропусна. Как са цените, има ли по-тънканаж местенца, къде има и тн. Това живо ме интересува, тъй като активно ходя на фитнес принципно и не искам да спирам.

3.1 Тука по някакъв начин може ли човек да докопа българска телевизия освен през интенрет. Споменаха ми за хора които си носят от България приемници за БулСатКом, но не схванах цялата процедура, какви пари е, до колко става и тн.

4.1 Чисто битово погледнато, къде е най-тънко да се пазарува - т.е. в кои магазини за хранителни стоки (предполагам Penny, Lidl), в кои за козметика (предполагам DM) и в кои за разни домашни потребности - почистващи препарати, парцали и не на последно място в кои техника ? Тука обиколих половината център и ме застреляха с някви цени по 10евро и нагоре за 1-2 метра кабел за нет-а, та тряваше да правя разни тарикатлъци докато се докопам до кабел.

И сега вече съвсем удоволствията :D

Къде сме най-много българските братя - в кои общежития ?

Къде има разни партита, правят ли проблеми куките за музика и тн. ?

Алкохол не консумирам принципно, ама гледам че тука едно че са скъпи тези напитки, второ че всъщност ни в 1 магазин не видях нещо свястно. Принципно когато пия, пия водка или разни коктеили, тука никъде не видях водка като водка (Смирноф/Собиески/Финландия).

Та такива мити въпроси имам, ще съм благодарен и се надявам някой да отдели малко време да ме вкара в час с нещата, щото моя темп на самоубочение нещо не ми харесва, доста бавно откривам нещата и една ръка протегната от човек със знание и опит би била доста полезна.

Благодаря Ви предварително.
Аватар
HEPBAKA
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 9 Октомври 2006, 00:00:00
Местоположение: Sofia BG/Duisburg DE
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Малко въпросчета :

Мнениеот liverbird » 9 Октомври 2006, 19:09:35

Здрасти!
2.+ 4. Въпросът с научаването на немския е относителен :? Не е невъзможно, но е трудно. Същото е и с работата.Ако бързо напреднеш с езика ще успееш да си намериш работа(с немски), ако не почти няма нещо с английски....(това със сигурност сме го споменавали, съжалявам, че се повтарям, ама има инфо, дето трудно се намира чрез търсачката....)
1.3. http://www.zaedno.de/posts1389-start0.html
1.4. Studentenwerk - в една мрежа са(освен тези на ITS в Дуисбург), но не разбирам какъв ти е въпросът. Сигурно знаеш, че има срокове за чакане докато ти дадат стая.
2.0. В университета със сигурност има фитнес за много по-малко пари на месец. Потърси на сайта.
3.1.http://www.zaedno.de/posts29-start0.html
http://www.zaedno.de/postt797.html
http://www.zaedno.de/postt546.html
4.1. Това колкото и съвети да ти дадат ти ще си го разбереш до 2-3месеца живеене тука. Майсторлък си е пазаруването и бързо се научава:) Ако ти трябва нещо евтино конкретно, но не го намираш тогава питай да те светнем.
Me? No, man! I don't wanna be a God..... That is way too much pressure!

Представи се в Заедно сега

Аз използвам нашето куче-търсач. А ти?
Аватар
liverbird
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3136
Регистриран на: 7 Март 2005, 01:00:00
Местоположение: Долно Нанагорнище (i.e. Essen)
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Re: Малко въпросчета :

Мнениеот neli_ch » 9 Октомври 2006, 19:17:09

HEPBAKA написа:2.1 Къде има фитнеси тук бе хора, аз видях 1 близо до мен горе долу (kammerstrasse), ама като ми казаха 40 евро на месец и реших да пропусна. Как са цените, има ли по-тънканаж местенца, къде има и тн. Това живо ме интересува, тъй като активно ходя на фитнес принципно и не искам да спирам.


За да избегнеш високите цени, погледни дали има фитнес към университета. Там цените са обикновено достъпни.

HEPBAKA написа:4.1 Чисто битово погледнато, къде е най-тънко да се пазарува - т.е. в кои магазини за хранителни стоки (предполагам Penny, Lidl), в кои за козметика (предполагам DM) и в кои за разни домашни потребности - почистващи препарати, парцали и не на последно място в кои техника ? Тука обиколих половината център и ме застреляха с някви цени по 10евро и нагоре за 1-2 метра кабел за нет-а, та тряваше да правя разни тарикатлъци докато се докопам до кабел.

Относно хранителните продукти:
Огледай се просто навсякъде и си прецени какво можеш да си позволиш. В Aldi i Penny например изборът не е кой-знае колко голям. По принцип във всяка от веригите има определени качествени и евтини продукти.
Определено скъпи според мен са tegut и доста от продуктите в REWE (без тези на Ja!) и някои в Edeka. Важното е да се оглеждаш за цените, това е всичко.

Козметика и почистващи препарати:
DM, Rossmann

Течника:
Saturn, Media Markt, Promarkt
neli_ch
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 222
Регистриран на: 16 Април 2004, 00:00:00
Местоположение: München
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот HEPBAKA » 9 Октомври 2006, 19:37:06

Вероятно сте усетили че не съм съвсем неподготвен.

Пенито ясно че е най-евтинко, подпитвах за някой пак така по-евтиничък.

За фитнеса, пак питам, щото към унито няма.

За тв-то прочетох преди това темите, търсачката съм я ползвал ;-) просто ми беше интересно конкретно за Дуизбург, тъй като инфото ми е че на места става на други не. Човека който ми го каза, сподели че други хора в цетъра са успели, а в покрайнините не са.

За техниката - медиа-та го знаех, другите не - благодаря за тях.

Общежитие си взех още щом пристигнах, т.е. на 3-тия ден се преместих в такова от Studienwerg ;-)

Пък и за статистика дали няма да си намеря някой с повечко филми и музика , щото мойте вече остаряха :).
Въпросът ми беше подтикнат от това, че РС на Камерщрасе не вижда такова на Шенкенсвег, т.е. моето няма достъп до това на мой приятел. Въпроса е подтикнат от това после като си пусна АДСЛ да мога да го пусна по мрежата със сървър, щото ясно че няма иначе как да опна кабел 600+ метра до там :) не че в БГ не съм го правил.
Аватар
HEPBAKA
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 9 Октомври 2006, 00:00:00
Местоположение: Sofia BG/Duisburg DE
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Малко въпросчета :

Мнениеот copland » 9 Октомври 2006, 20:08:59

HEPBAKA написа:2.1 Къде има фитнеси тук бе хора, аз видях 1 близо до мен горе долу (kammerstrasse), ама като ми казаха 40 евро на месец и реших да пропусна. Как са цените, има ли по-тънканаж местенца, къде има и тн. Това живо ме интересува, тъй като активно ходя на фитнес принципно и не искам да спирам.


Пробвай този адрес: www.mcfit.de
I have the simplest tastes. I am always satisfied with the best.
Аватар
copland
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1257
Регистриран на: 19 Февруари 2005, 01:00:00
Местоположение: RE11 / RB33
Благодарил: 56 пъти
Благодарено: 64 пъти


Назад към Рурпот

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement