Страница 1 от 5

Образование в Швейцария

МнениеПубликувано на: 10 Март 2007, 15:29:37
от isisito
Някой ще сподели ли как се кандидатства в страната, долу-горе как вървят семестриалните такси и лесно ли се намира работа?...
Изобщо отворена ли е страната за чуждестранни студенти?

МнениеПубликувано на: 10 Март 2007, 16:27:45
от mammamia
Исисито, с удоволствие ще те осведомя, но кажи първо каква/и специалност те интересува, какъв език говориш / има задължителен изпит по езика/ ?
Има и други изпити, но зависи твоята диплома. По темата мога една страница да изпиша според зависи "в този слуЧай" и има много "така/така". :wink: Поздрави :)

МнениеПубликувано на: 10 Март 2007, 17:10:42
от vwpolo
А може ли да кажеш нещо по моя случай - искам някакво електрическо инженерство на немски или на английски. И понеже съм влюбен в тая държава с удоволствие бих си направил магистратурата или довършил бакалавърската степен там :roll:

МнениеПубликувано на: 10 Март 2007, 19:01:04
от mammamia
Според мен ти си най - привилегирования слуЧай ! :) На теб даже няма да ти искат изпит по езика, при положение, Че се прехвърляш от DE. Бих ти препоръЧала
ETH Zurich

който е с много добра репутация /местното МЕИ/ и е на немски. За да не си усложняваш живота с разлика в изпитите /свери с линка горе/ довърши бакалавърската степен в DE и се прехвърли след това за магистер. Пак повтарям виж разликата в изпитите, но не вярвам да имаш проблем, тъй като моя приателка дойде с бакалавър икономика от БГ и продължи тук за магистер. Поздрави и успех. :)
ПП не мисля, Че ще имаш проблем да намериш работа, Цюрих е голям град и ти си добре с езика.

МнениеПубликувано на: 10 Март 2007, 20:09:06
от Tell
И аз се присъединявам, относно ETH Zürich - обикновено се класира около 5 - 6 място в света, за учебни заведения в тази област. No 1 май обикновено и Edinburgh

Re: Образование в Швейцария

МнениеПубликувано на: 11 Март 2007, 21:44:20
от mammamia
isisito написа:Някой ще сподели ли как се кандидатства в страната, долу-горе как вървят семестриалните такси и лесно ли се намира работа?...
Изобщо отворена ли е страната за чуждестранни студенти?

Ще ви обяснявам според слуЧая, но за наЧало - базата :
БГ матурата не е призната в Швейцария, дори след влизането на БГ в ЕУ няма промени тъй като не е подписан билатерален договор /склюЧва се с всяка държава отделно/ Такъв ще бъде склюЧен тази година, но имайки предвид мудността на швейцарците аз лиЧно не оЧаквам драматиЧни промени. За да се следва в Швейцария , след завършване на гимназиа в БГ, дипломата трябва да бъде приравнена на швейцарската такава. Пътят е : Езиков изпит /немски или френски/ за достъп до Vorbereitungskurs /върви съответно на немски или френски/

http://www.vkhs.ch/d_index.htm

Курсът и изпитите са винаги във Фрайбург, независимо за кой университет в Швейцария кандидатствате./градът лежи на езиковата граница и половината град говори немски, др. половина френски/
След 1 година (2 сем.) подготвителен курс са изпитите /Аааchtung ! математиката стига до интеграли :evil: /. При успешно издържани изпити можете да се запишете във всеки унверситет и да следвате каквото искате.
Вариант 1 :
След БГ гимназиа сте приети и сте следвали 4 семестъра в БГ уни - подготвителният курс отпада и след изпит за езика можете да запоЧнете следването си.
Вариант 1 а. Имате сертификат за оберстуфе прюфунг за немския - отпада и изпит за езика./ виж линка горе/
Това е за момента , условията се променят от време на време, затова както писах има сто варианта.
За цените ще пиша утре.

МнениеПубликувано на: 12 Март 2007, 09:24:38
от isisito
Мам, интересува ме специалността "Туризъм". В уни ли се изучава или пак трябва да се търсят специализираните училища, както е в Де, например?
И още нещо - от написаното разбирам, че Даф не върши работа.Оберщуфе прюфунг ли е единственото ниво, което признават?
Благодаря ти много, много..... ти си :angel8:

МнениеПубликувано на: 12 Март 2007, 16:20:55
от Tell
isisito написа:Мам, интересува ме специалността "Туризъм". В уни ли се изучава или пак трябва да се търсят специализираните училища, както е в Де, например?
И още нещо - от написаното разбирам, че Даф не върши работа.Оберщуфе прюфунг ли е единственото ниво, което признават?
Благодаря ти много, много..... ти си :angel8:

Погледни в секцията "Връзки" има линк към сайта на Риц, който се счита за най - престижния колеж по туризъм и мениджмънт на туризма в света. Има няколко филиала в Швейцария. Този, който аз знам е в Луцерн. Не вярвам да е евтино, обаче, тъй като качеството е на световно ниво. Зависи и какви са твоите критерии за скъпо/евтино.

МнениеПубликувано на: 12 Март 2007, 16:23:21
от mammamia
Един линк с който трябваше да запоЧна
http://www.aso.ch/pdf_ajas/hochschulzugang.pdf
@Isisito , специалноста туризъм в унитата е свързана с икономиката. Първо виж какво, къде се предлага и избери университет
Тук
Специализирани уЧилища в Швейцария дал господ /от тук по традиция излизат най-добрите кадри за туризъм/ , но са по-скъпи от университетите.
Tук
Имаш инфо специално за БГ дипломи.
За ДАФ не съм сигурна, но виж Това
"Studierende können an unserer Schule Prüfungen des GOETHE INSTITUTS absolvieren (Start Deutsch 2, Zertifikat Deutsch [ZD], Zentrale Mittelstufenprüfung [ZMP] und Zentrale Oberstufenprüfung [ZOP]). "
Мисля,Че ако има Даф, той ще се справи с изпита и без допълнителни курсове по езика.
Сега за цените : подготвителният курс за тази година е скъп - 4950 франка за 2та семестъра. Давам и няколко примера за такси на университети :
Уни Женева - 500 франка на семестър
Уни Лозана - 600 франка
Уни Фрайбург 750 франка
След първата година /мин. 2 сем. / може да се подаде молба като социално слаб, таксата пада на 100 франца :wink:
@ VWPolo, BBT :)

МнениеПубликувано на: 12 Март 2007, 17:04:40
от mammamia
Tell, виждам, Че сме писали едновременно :)
За туризъм има и Toва и въпреки, Че е безбожно скъпо парите се "избиват". :wink:

МнениеПубликувано на: 12 Март 2007, 17:51:38
от Tell
mammamia написа:Tell, виждам, Че сме писали едновременно :)
За туризъм има и Toва и въпреки, Че е безбожно скъпо парите се "избиват". :wink:

Мда, напред са доста в турист. мениджмънт. Ако исках да се занимавам с това, бих търсил начин за някое като тези. Ама не искам. Искам да стана рентиер, но още не мога.

МнениеПубликувано на: 12 Март 2007, 19:58:02
от isisito
Лелеее, има да се чудя как да ви благодаря!!!! Но понеже засега съм в Бг ще се огранича с виртуална почерпка!!!! :occasion5:
Много благодаря и на двамата!!!

МнениеПубликувано на: 21 Март 2007, 01:33:42
от sisaaaaaaa
isisito написа:Мам, интересува ме специалността "Туризъм". В уни ли се изучава или пак трябва да се търсят специализираните училища, както е в Де, например?
И още нещо - от написаното разбирам, че Даф не върши работа.Оберщуфе прюфунг ли е единственото ниво, което признават?
Благодаря ти много, много..... ти си :angel8:

Честно просто ми взе думите от устата... :lol: ....просто нямам думи супер инфо ....евала на хората че така супер са обяснили всичко...но искам да попитам още едно малко нещо....това намаляване на семестриалните такси за социално слаби след първата година важи ли и за колежите по туризъм!???

МнениеПубликувано на: 21 Март 2007, 09:14:25
от Tell
sisaaaaaaa написа:Честно просто ми взе думите от устата... :lol: ....просто нямам думи супер инфо ....евала на хората че така супер са обяснили всичко...но искам да попитам още едно малко нещо....това намаляване на семестриалните такси за социално слаби след първата година важи ли и за колежите по туризъм!???

Няма общо правило за частните колежи, а те почти всички са такива. Аз бих си избрал някои конкретни и бих им писал, или звъннал по телефона. Те естествено знаят най - добре. Успех!

МнениеПубликувано на: 21 Септември 2007, 21:40:32
от Summer18
Здравейте,наскоро се замислих много сериозно над следване в Университета по изкуство и дизайн в Цюрих...и понеже имам и роднини там,мисля че би се получило. :roll: Та исках да питам дали знаете нещо за кандидатстването там.... и не разбрах дали Тест Даф се признава и те освобождава от изпита им?