Както бях обещал.
Avliga написа:1. Доколко е възможно да си намерим подходяща работа като просто кандидатстваме по обяви по стандартния ред (в сайтове като indeed.ch например)?
Зависи какво е "подходяща работа" за вас. Само че от България, аз за друг начин не се сещам.
Avliga написа:2. Ако използваме агенция за подбор на персонал по-големи ли са шансовете ни?
Значи много фирми там не се занимават да пускат обяви, а оторизират агенция за това. Обратното много агенции пускат плацебо обяви, за да си поддържат pool от кадри. Няма еднозначен отговор на така поставения въпрос. В Швейцария не плащат пътните за интервюто, така че внимателно трябва да отсеете, кои покани за лични интервю си струват и кои - не. Лошото е, че няма рецепта.
Avliga написа:3. Големите швейцарски компании имат ли практика да провеждат дистанционно интервюта с кандидати от други страни т.е какво да очакваме, ако все пак някой работодател ни забележи?
Големите компании работят с много външни дотавчици. Когато назначават някого, обикновено не пускат обяви, а избират някого от работещите при тях "външни".
Изключение правят големите консултантски компании Accenture, Gapgemini, T-Systems, IBM... Там обаче се изисква готовност за пътуване - 1 година в Хамбург, 6м в Санкт Гален, 18м в Мюнхен.
Avliga написа:4. Доколко това, че сме от България действа като спирачка на местните работодатели? Има ли смисъл да кандидатстваме преди 1 юни, когато (надяваме се) ще отпаднат квотите за българи?
Доколко български работодател би назначил чеченци, щото в България всеки говори руски? Швейцарците нямат и следа от притеснение да назначават и уволняват на национален принцип. Листат се движи горе долу така:
а. Швейцарци
б. Алемани
в. Немци
г. англичани, фрнцузи, скандинавци, холандци
д. чехи, унгарци, поляци
е. рснаци, албанци българи, юго, африканци
я. италианци
Avliga написа:5. Насочили сме се към Цюрих, защото възможностите за работа с английски са най-много. Правилно ли сме се ориентирали?
Ами ако искате да работите в банковия сектор - да. В Базел са базирани фармацевтичните компании. В Санкт Гален индустрия почти няма (на фона на Цюрих и Базел)
Avliga написа:6. Има ли нещо, което задължително да имаме предвид при кандидатстване за работа в Швейцария, което според вас можем да пропуснем?
Засега пропускате да задавате правилните въпроси (училища, възможности за научаване на езика, в какви фирми имаме най-добри шансове) и да подавате правилната информация (къде работите, вместо какво, какво можете, какво сте правили). Вярно, някои от мненията се обезкуражителни, но има много истина вътре. Както обещах преди, в някой следващ пост ще напиша, какво направих тогава и какво бих направил сега.
Avliga написа:Предварително благодарим на всеки, който се опита да ни насочи и отговори на въпросите ни!

Ами моля. Накрая, може ли и аз да ви помоля да наравите нещо? Бихте ли пуснали тема за IT сектора в България - фирми, кариера, технологии, обеми. Мен живо ме интересува, а вие явано сте с обширен опит.