Страница 1 от 6

Търсим работа и един нов живот в Швейцария :)

МнениеПубликувано на: 25 Януари 2015, 22:57:30
от bgeorgiev_
Здравейте, с приятелката ми сме на 24г и 27г търсим работа в Швейцария, защото.. да го кажа цензурирано- писна ни от милата родина, всички знаем защо.
Приятелката ми говори испански и малко английски. Работи в логистиката на транспортна фирма като спедитор и отговаря за връзките им с Испания. Работила е и продавачка в магазини като Адидас.
Аз сега работя в Кока Кола като търговски представител вече 2 год. Работил съм доста лета по морето ни като помощник готвач и сервитьор.
Работливи сме, искаме да работим, но съответно да имаш шанс за един по-хубав живот. А не някакви вечно гладни политици да ни крадат и баламосват цял живот...
Сега ще почваме уроци по немски тук в Силистра, за да ни е по-лесно като дойдем..живот и здраве, и късмет най-вече. Нямаме никакви познати в Швейцария и леееко ни е страх, но страшно много искаме да заживеем на едно по-приятно и развито местенце. Знаем, че в началото ще е адски трудно. Ще работим вероятно за минимални заплащания, не толкова престижна работа, но сме съгласни, понеже сме сигурни, че ще се трудим за нещо повече и ще се докажем и успеем.

Та към въпроса.. Мислите ли, че имаме шанс за да успеем ? Кой каквото мисли, да сподели моля... пък дори да иска някой да съдейства не бихме се разсърдили :) e-mail: bgeorgievvv@gmail.com tel: +359895 477 502

Re: Търсим работа и един нов живот в Швейцария :)

МнениеПубликувано на: 25 Януари 2015, 23:21:45
от boyko123
А какви са ви мотивите да изберете точно Швейцария? Вероятно знаете, че има ограничения за наемане на работа на българи в Швейцария (поне) до 31.5.2016? Дали Испания например не е по-перспективно място във вашия случай?

Re: Търсим работа и един нов живот в Швейцария :)

МнениеПубликувано на: 25 Януари 2015, 23:27:29
от bgeorgiev_
Мислим за Швейцария понеже е една силна държава и няма много емигранти там както примерно в Англия, Германия и др. А и не е много далече.
Приятелката ми е била в Испания доста време и от опит знае, че не са много добре нещата там.
Горе долу това са мотивите ни. Не знаех, че има ограничения за работа на българи. Всеки ден научавам по нещо ново. И какъв е начина да се работи там и има ли изобщо такъв ?

Re: Търсим работа и един нов живот в Швейцария :)

МнениеПубликувано на: 25 Януари 2015, 23:49:28
от boyko123
Уф, това за работата сериозен въпрос, надявам се да се включи някой от "швейцарците" от форума или поне немско-говорящ. Има ограничения, защото Швейцария не е член на ЕС, макар да има споразумение за свободно движение на хора с ЕС, което Швейцарците наскоро отхвърлиха с референдум, така че не е съвсем ясно накъде ще тръгнат нещата и след това. Възможности за работа има, вкл. сезонна, но от формална гледна точка е по-трудно отколкото вътре в ЕС. Повече подробности не знам...

Ето ви сайта на швейцарското правителство на разни езици, ако може да помогне с нещо.

Re: Търсим работа и един нов живот в Швейцария :)

МнениеПубликувано на: 26 Януари 2015, 05:53:49
от zlateto

Re: Търсим работа и един нов живот в Швейцария :)

МнениеПубликувано на: 26 Януари 2015, 08:24:24
от makeno
Ето ги нещата за българи и румънци в Швейцария:

https://www.bfm.admin.ch/dam/data/bfm/e ... g-ro-d.pdf

Не бих казал, че няма много емигранти, има доста албанци и турци, поне на пръв поглед. Но те са "швейцарци". :) Иначе наистина по брой на емигранти не може да се сравнява с Германия и Англия.

Re: Търсим работа и един нов живот в Швейцария :)

МнениеПубликувано на: 26 Януари 2015, 08:35:50
от CHBG
bgeorgiev_ написа:Мислим за Швейцария понеже е една силна държава и няма много емигранти там както примерно в Англия, Германия и др. А и не е много далече.
Приятелката ми е била в Испания доста време и от опит знае, че не са много добре нещата там.
Горе долу това са мотивите ни. Не знаех, че има ограничения за работа на българи. Всеки ден научавам по нещо ново. И какъв е начина да се работи там и има ли изобщо такъв ?


Не си ли си задавал въпроса: Защо в Швейцария няма толкова много Имигранти в сравнение с другите европейски държави? Позволявам си да пиша тук, тъй като смея да твърдя, че за 18 години пребиваване в тази страна познавам доста добре порядките й. Работа ей така, на принципа "Дошъл, потърсил, намерил" забрави. Не го приемай като злонамереност, а като реално описание на фактите. Разрешение за работа в Швейцария, а следователно и за престой ще получиш само ако предварително си си намерил работа в страната. Това разрешение се издава въз основа на подадена молба oт работодател, който пък от своя страна трябва да докаже, че не може да намери специалист-швейцарец с такава квалификация. Преди една година чрез референдум отново се въвеждат предишните ограничения за допускане на чужденци на вътрешния пазар, които конкретно за България и Румъния се изразяват в приемане на определени квоти (контингентиране). А след настъпилото преди седмица неимоверно поскъпване на швейцарския франк, което сериозно застрашава износа на швейцарски стоки, шансовете за наемане на чужденци в страната, особено от Източна Европа, са равни на нула.

Re: Търсим работа и един нов живот в Швейцария :)

МнениеПубликувано на: 26 Януари 2015, 20:36:19
от Stojan
И като се добави и фактът, че с немския от Силистра в Швейцария и часа по радиото няма да разберете колко е, става една....
Затова по-добре в Германия с немския от Силистра. В Германия може и без сериозни професии. Работа има. Няма нужда от специално разрешение. Е, не е така заплатена работата като в Швейцария, но в Германия има много повече неща от в Швейцария - като разнообразен и хубав хляб и сладкарски произведения (ако не сравнява човек с Шпрюнгли на Банхофщрасе 21), по-евтини хранителни стоки, несравнимо по-ниски наеми, просто повече място (в Швейцария всичко е тясно - и кафенетата и ресторантите даже). Магазините също, паркингите на магазините то-же. Тесни. Не преувеличавам никак. Да не говорим колко струва да си оставите колата някъде!
В Швейцария има невероятно качествено месо, но на двойна и тройна цена от в Германия. В един супермаркет на Coop или Migro, или Denner, където има, на щанда на месото има една 10-та по количество от това в един германски супермаркет. Може би затова в Швейцария дебелите хора са рядкост, докато в Германия обратно - слабите.
Пак за месото - като рече да има кайма на оферта в Швейцария - струва 10 франка килото. В Германия кило можеш да вземеш за 5 (=€) франка, че и за 4,60 (който яде кайма). В качеството на каймите няма разлика. Пържиш и не пуска ни мазнина, ни вода. Качествено. Едно печено пиле в Германия 5 евро, в Швейцария 1 poule 10 франка (€).
В Германия не е толкова строго по шосетата и автобаните. Глобите са още човешки. Никой не ви глобява за превишение 3 км/ч или за това, че в навигацията си не сте изключили предупрежденията за светкавици за скорост. Скоростта по швейцарските автобани - 120 км/ч и то действително, и буквално. В Германия е с много ограничения по места, но общо взето с много дълги отсечки без каквото и да е ограничение на скоростта. Което не значи, че трябва да карате 200 км/ч, но поне няма нужда да внимавате да са точно 120, освен с темпомат, разбира се.
Ако отидете в Швейцария без особени професии, можете да забравите вече ходене на ресторант. Освен да отидете в Германия или Австрия на ресторант. Много скромен ресторант за двама е 80 - 100 франка (€). В Германия 50 евро. За сравнение например гръцките заведения в Швейцария са над два пъти по-скъпи от тези в Германия, а порциите 30% по малки. Един дьонер да ядете на улицата - в Германия 3 евро - в Швейцария 10.
С една дума Швейцария е една прекрасна страна, но е за ербап-хора, които отиват и започват да работят като специалисти и двамата имат на месец поне едно 8 - 10.000 франка (чисти) след заплащането на наеми, режийни и пр. За наемите няма да ви говоря за да не ви плаша, но тия пари първо трябва да се спечелят! И така всеки месец.
Ако сте женени - в CH плащате "данък женени", тоест точно обратното на в Германия, където можете да спестите същата сума от данъци, защото сте женени един за друг.
И сега трите най-добри неща в Швейцария.
1. Данъците несравнимо ниски.
2. Въздухът невероятно чист и наситен с кислород.
3. Водата от крана по-добра от всяка френска минерална вода.
---
Като се замогнете в Германия, няма никакъв проблем да отидете и да видите. Не е далеч, има много за гледане, градове, езера, природа, архитектура, музеи и галерии с много ценни неща в тях. Като се замогнете, обаче, а това в Германия става бързо. И истински немски ще научите, а не това, което швейцарците имат за немски. После вече всичко може. Швейцария няма да ви избяга. Стабилизирайте се, после евентуално и преместване в Швейцария ще е по-лесно (но няма да ви се иска след Германия). Желая ви успех.

Re: Търсим работа и един нов живот в Швейцария :)

МнениеПубликувано на: 26 Януари 2015, 21:17:30
от bgeorgiev_
Много съм благодарен на всички ви, много и само хубави неща ви пожелавам :) \:D/ Май няма да е Швейцария...

Re: Търсим работа и един нов живот в Швейцария :)

МнениеПубликувано на: 26 Януари 2015, 22:01:48
от Stojan
Нали не разбирате грешно. Швейцария е една прекрасна страна с прекрасни обноски на хората и между хората. Почти няма сравнение с Германия. Но тия неща на първо време няма да ги разбирате и съответно няма да ви топлят толкова. И скъпо облечените хора ще ви се виждат надменни, а те не са такива. А за после ви казах - един уикенд тук, друг уикенд там. Ще се запознаете и с Швейцария.

Re: Търсим работа и един нов живот в Швейцария :)

МнениеПубликувано на: 26 Януари 2015, 22:51:13
от aivan6
Stojan написа:И като се добави и фактът, че с немския от Силистра в Швейцария и часа по радиото няма да разберете колко е, става една....
Затова по-добре в Германия с немския от Силистра. В Германия може и без сериозни професии. Работа има. Няма нужда от специално разрешение. Е, не е така заплатена работата като в Швейцария, но в Германия има много повече неща от в Швейцария - като разнообразен и хубав хляб и сладкарски произведения (ако не сравнява човек с Шпрюнгли на Банхофщрасе 21), по-евтини хранителни стоки, несравнимо по-ниски наеми, просто повече място (в Швейцария всичко е тясно - и кафенетата и ресторантите даже). Магазините също, паркингите на магазините то-же. Тесни. Не преувеличавам никак. Да не говорим колко струва да си оставите колата някъде!
В Швейцария има невероятно качествено месо, но на двойна и тройна цена от в Германия. В един супермаркет на Coop или Migro, или Denner, където има, на щанда на месото има една 10-та по количество от това в един германски супермаркет. Може би затова в Швейцария дебелите хора са рядкост, докато в Германия обратно - слабите.
Пак за месото - като рече да има кайма на оферта в Швейцария - струва 10 франка килото. В Германия кило можеш да вземеш за 5 (=€) франка, че и за 4,60 (който яде кайма). В качеството на каймите няма разлика. Пържиш и не пуска ни мазнина, ни вода. Качествено. Едно печено пиле в Германия 5 евро, в Швейцария 1 poule 10 франка (€).
В Германия не е толкова строго по шосетата и автобаните. Глобите са още човешки. Никой не ви глобява за превишение 3 км/ч или за това, че в навигацията си не сте изключили предупрежденията за светкавици за скорост. Скоростта по швейцарските автобани - 120 км/ч и то действително, и буквално. В Германия е с много ограничения по места, но общо взето с много дълги отсечки без каквото и да е ограничение на скоростта. Което не значи, че трябва да карате 200 км/ч, но поне няма нужда да внимавате да са точно 120, освен с темпомат, разбира се.
Ако отидете в Швейцария без особени професии, можете да забравите вече ходене на ресторант. Освен да отидете в Германия или Австрия на ресторант. Много скромен ресторант за двама е 80 - 100 франка (€). В Германия 50 евро. За сравнение например гръцките заведения в Швейцария са над два пъти по-скъпи от тези в Германия, а порциите 30% по малки. Един дьонер да ядете на улицата - в Германия 3 евро - в Швейцария 10.
С една дума Швейцария е една прекрасна страна, но е за ербап-хора, които отиват и започват да работят като специалисти и двамата имат на месец поне едно 8 - 10.000 франка (чисти) след заплащането на наеми, режийни и пр. За наемите няма да ви говоря за да не ви плаша, но тия пари първо трябва да се спечелят! И така всеки месец.
Ако сте женени - в CH плащате "данък женени", тоест точно обратното на в Германия, където можете да спестите същата сума от данъци, защото сте женени един за друг.
И сега трите най-добри неща в Швейцария.
1. Данъците несравнимо ниски.
2. Въздухът невероятно чист и наситен с кислород.
3. Водата от крана по-добра от всяка френска минерална вода.
---
Като се замогнете в Германия, няма никакъв проблем да отидете и да видите. Не е далеч, има много за гледане, градове, езера, природа, архитектура, музеи и галерии с много ценни неща в тях. Като се замогнете, обаче, а това в Германия става бързо. И истински немски ще научите, а не това, което швейцарците имат за немски. После вече всичко може. Швейцария няма да ви избяга. Стабилизирайте се, после евентуално и преместване в Швейцария ще е по-лесно (но няма да ви се иска след Германия). Желая ви успех.

-----Много полезен пост, наистина ми хареса. Аз направих точно така заминах за Германия, въпреки че Швейцария винаги ми е била цел номер 1. След 3, 4 години ще се преместя там живот и здраве, надявам се и да заговоря езика дотогава както трябва. Между другото коплименти за начина по който съветвате да се избере Германия на първо време, въпреки че човек ако иска и има желание би могъл независимо от ограниченията да намери начин да се установи и в Швейцария. Все пак щом вече живеят няколко хиляди българи и то не всички са кой знае какви специалисти са успели да се уредят с документи за престой.
Някои хора, които живеят от доста години в CH, както те се изразяват и пишат в този форум, незнам защо но ми се струва че не им допада идеята други нови българи да идват и да работят там. Уверявам Ви че е по-добре българи, отколкото албанци или босненци, например. Но както и да е няма да влизам в полемики...

Re: Търсим работа и един нов живот в Швейцария :)

МнениеПубликувано на: 27 Януари 2015, 00:24:38
от bgeorgiev_
Разбрах те напълно и съм ти много благодарен, ще знам за какво да се интересувам и внимавам.

НАИСТИНА МНОГО ВАЖЕН И ДОБРЕ ОПИСАН ОТГОВОР ! и на всички останали разбира се, направо ако ви срещна бих ви черпил по 1 бира :) =D>

Re: Търсим работа и един нов живот в Швейцария :)

МнениеПубликувано на: 27 Януари 2015, 11:55:18
от Mony60
Поста на Стоян и на мене много ми хареса. Изчерпателен, полезен, добре и добронамерено написан! :thumbleft:
Към bgeorgiev и от мене един добронамерен съвет: Австрия е също една добра опция, но в равнинната ѝ част ( от унгарската граница посока Пасау) или Грац/ Клагенфурт, но не и в Алпийската част посока Инсбрук. Тиролците са странен народ, не казвам че са лоши, а просто странни. Пък и „силистренския“ немски в равнинната част по ще ти е от полза. ;-)
aivan6 написа:Някои хора, които живеят от доста години в CH, както те се изразяват и пишат в този форум, незнам защо но ми се струва че не им допада идеята други нови българи да идват и да работят там.

Ами може би защото си мислят, че Швейцария не e лъжица за всяка уста. ;-)
Лек ден на всички. :)

Re: Търсим работа и един нов живот в Швейцария :)

МнениеПубликувано на: 27 Януари 2015, 13:29:59
от Stojan
Тиролците са странен народ,

Тиролците, тия които познавам аз, живеят по селата в огромни къщи и всеки дава 5-15 стаи под наем. И като почне зимата през ноември не може да се намери свободна стая в цял Тирол (австрийския Тирол). Там играят сериозни пари. Сега, с оскъпяването на франка, ще започнат да строят и дострояват хотели, и пристройки за следващия зимен сезон, когато се очакват много повече туристи.
Но общо взето за хората може да се каже, че всеки с всеки е скаран заради някакъв имот. Или че някой на времето не се е оженил за някого и с това се е развалила някаква имотна сделка. В едно и също село три фамилии с еднакви имена твърдят, че не са роднини, но в същност сà и са изпокарани от поколения. Планински народ, какви да бъдат! Преди 100 години изключително бедни. Сега богати. 100 години са малко за изменяне на характера на човека. Там влизане в обществото им няма, освен ако човек не се ожени за някоя дъщеря. И пак...
Аз имам хубави впечатления и познати, които са от там, но живеят във Виена, чрез които се свързах с пансиони за почивка. В Тирол, обаче, аз съм плащащ турист, а плащащият турист е добре дошъл навсякъде. В Бавария да не е по-друго из селата!
За Инсбрук не знам как е животът, ходя само като турист за по няколко часа, но в градове, в които след последната къща почват Алпите, като в Chur (Граубюнден и като в доста швейцарски градове), се чувствам потиснат, така и в Инсбрук. Частично. Същото важи, обаче, и за Форарлберг. Което не значи, че няма българи, които да си живеят хубаво, задоволено и цивилизовано. Защото тамошните селяни са все пак alpini, а не montagnari.
На тиролците им са хубави месните произведения, те са хубави навсякъде в Австрия, водата, въздуха и че са близо до Самнаун. Това като виц. По-скоро хубавото е близостта им с Южен Тирол.

Re: Търсим работа и един нов живот в Швейцария :)

МнениеПубликувано на: 27 Януари 2015, 13:48:01
от Mony60
Брей Стояне, ти ме биеш по компетентност що се отнася до алпийски селяни. :mrgreen:
Но продължавай да пишеш, че интересни неща научават съфорумците. :) Щом и аз те чета с интерес. ;-)