Страница 1 от 1

Инвалиди в Испания- социални помощи?

МнениеПубликувано на: 30 Октомври 2009, 14:21:03
от du6ata
Здравейте!Интересува ме дали инвалид българин има някакви социални помощи ако отиде да живее в Испания?

Re: инвалиди в ес

МнениеПубликувано на: 30 Октомври 2009, 20:10:58
от stela85
Намерих това по въпроса. Заемам се превода.
Едит:
Тук вече намирам "по-рафинирана" информация по въпроса. Доколкото разбирам на пръв поглед, има няколко вида социални помощи, като някои от вариантите дори могат да се комбинират. Възможностите варират от вида и степента на увреждането. За съжаление, не съм юрист и не мога да разгадая всички закони и кралски укази, които са излезли. В този случай, бих се обърнала към специалист, който да го направи вместо мен (асесор). Налага ми се от време на време да използвам услугите им и бих могла да получа повече информация по Вашия въпрос, ако разполагам с повече детайли.

Re: Инвалиди в Испания- социални помощи?

МнениеПубликувано на: 31 Октомври 2009, 19:27:10
от du6ata
Благодаря за бързия отговор!Синът ми е на 28г.1-ва група 90%инв.Ползва инв.количка но на чужди езици и компютър е цар.Искам да избягаме от безизходицата в която са поставени хората с увреждания в България.

Re: Инвалиди в Испания- социални помощи?

МнениеПубликувано на: 25 Ноември 2009, 02:48:15
от stela85
Здравей!
Сега ми отговориха във връзка със социалните помощи.
Първото необходимо условие е адресната регистрация. Веднага не е възможно да се кандидатства за социални помощи. Според юриста, с който се консултирах, трябва да имате такава регистрация от поне три месеца, за да може да се поръча здравна карта. Следват дългите обяснения за кризата... Не знам дали обаче ме е разбрал добре, че сме от България, тоест ЕС, и има олеснени продцедури. Защото например за същата здравна карта, за която ми казва че се чака три месеца от адресната регистрация, съм изкарвала на хора, които са с 2 дена и нямаше проблем, получиха си номер на социална осигуровка и всичко. Според Министерството също не ми излиза да е толкова сложна и продължителна продцедурата. Пускам още едно запитване към Министерството и към друг юрист. Лошото е, че се бавят много с отговора. Ще опитам да намеря и по-бърз начин.
Поздрави!