• Advertisement

Ayuda!!!Моля за съвет

Форумът, който касае всеки!

Ayuda!!!Моля за съвет

Мнениеот soy_feliz » 13 Януари 2011, 21:45:00

Здравейте,
казвам се Мари и много се радвам,че мога да ви пиша :) =;
Та,сега искам съвет-имам голямато желание да замина в Испания,да работя,да уча,да живея там.Знам 1-2 нива испански,ноо нямам идея как ще замина,знам само,че ще ми трабват пари (и сета събирам) .Казват ми,че трябва да си намеря работа защото иначе може да се върна на бързо разочарована.Постоянно се оглеждам и търся,ноооо нищо :( :( мисля,че нещо пропускам незнам.
Затова моля да помощ и съвет.
Si quiero ver mariposas,tengo que soportar dos-tres orugas
Аватар
soy_feliz
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 13 Януари 2011, 21:08:21
Местоположение: Plovdiv
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Ayuda!!!Моля за съвет

Мнениеот ana-maria » 25 Март 2011, 00:36:39

Здравей аз имам същия проблем.Ако искаш пиши ми на имейла за да обменим опит.
ana-maria
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 18 Октомври 2010, 19:11:25
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Ayuda!!!Моля за съвет

Мнениеот stela85 » 25 Март 2011, 03:40:38

Здравейте и на двете!
Виждам, че никой не се включва с отговори, за това ще дам само мое лично мнение.
Преди години Испания беше може би една от най-добрите дестинации за българи, решили да емигрират с каквато и да е цел. В последно време нещата тук доста се промениха и ако сте твърдо решени, че ще е Испания, трябва да се подготвите и за разочарования. Всеки с късмета си, казват... Аз лично, ако не бях продължила образованието си тук, бих се насочила към друга дестинация. Всъщност, това е и единственото нещо, което в момента ме задържа да не духна към друго място. В много отношения наистина изкарах голям късмет, в други не. И така... Ще ви изброя плюсове и минуси и всеки да си решава. Искам да повторя и потретя, че това е строго лично мнение, базирано на скромния ми личен опит.

Плюсове:
Климат :
По-топло е от България, лятото дори по-топло от желаното, но зимата ако не сте на север най-много да вали дъжд.
Хора:
В началото прави впечатление, че са весели, спокойни и безгрижни, фиести, карнавали и всякакви празници. Прави впечатление, че са дружелюбни и гостоприемни (това ако си турист и идваш да си оставиш парите), хора всякакви....
Език :
приятен и мелодичен (официалният кастеяно, другите звучат по-грубо и от немски - да не се обиждат от форум Германия, само сравнение). Пък става ли дума за музика...
История:
Не може да се отрече, че испанците имат история. Особено ако колекционирате антики, си е направо рай. Много ми харесват замъците на всеки град, както и стари градове с много история като Толедо, Саламанка.... страшно много са, ако тръгна да ги изброявам. Тази година минахме през по-голямата част от Camino de Santiago, преди това много от Ruta de Don Quijote, невероятно е, лудница. В Museo del Prado видяхме експозиции на Велазкез, Пикасо, Рубенс... Много музеи, много ценни, уникални. Жалко, че по-голямата част от испанците не си познават историята, а и не ги интересува много ако не е свързано с фиеста.
Ред:
Значително по-подредено от България, но пък от споменатите по-горе (Германия) са на светлинни години. Не мислиш на коя дата трябва да платиш тока, водата, телефона, данъци и т.н. Всичко се тегли от банковата сметка, когато трябва и твоята грижа е само в нея да има за теглене. В това число и аз рядко ходя до банката, всички операций по интернет и плащане с карта навсякъде. Боклукът се изхвърля в определени часове и улиците се мият всеки ден. Законите се спазват, най-общо казано, защото има места в Мадрид например, където и полицаите ги е страх да ходят и въобще не влизат. Със сигурност има още много неща, но като не съм си ходила от 4 години на Бг, не бих могла да направя сравнение.
Цени и заплати:
Цените на хранителните стоки, на дрехи, обувки и тн са в пъти по-евтини от Бг. Дори на услугите като фризьор, козметик, транспорт.... За някои като зъболекари са същите, но в евро. Жилищата, например, гледайки цените по интернет в БГ, са ненормални скъпи за някакви боклуци. Ако ще си купувам жилище някъде предпочитам да е на някой от островите вместо в Пловдив, например. Значително по-евтини са. Сравнявайки цените и заплатите в Испания и в България, то испанците бият по точки. Добрата новина е, че на много места има български магазини и заведения, от където можеш да си купиш почти всичко.
Пътища:
Лесно се свиква с магистралите, почти навсякъде са само магистрали. Стигаш бързо от точка А до точка Б, без да се замисляш и да се вайкаш, че трябва да минеш 200-300 км, за да си купиш нов обектив за фотоапарата. Свиква се и да пътуваш по 100км за работа. Някои пътуват и по доста повече.

Минуси:
Климат:
Ако си мислите, че в Бг все ги заварва снегът неподготвени, то тук си е направо хаос. Ако вали дъжд направо обезумяват, а ако завали сняг, на 2 см вече спират движението ( трябваше да споря с полицаите, за да се прибера от работа). Испанците сигурно са най-некадърните шофьори в цяла Европа, а пък ако завали вече не ти правят впечатление сирените на линейките. Вместо да намали скоростта при дъжд и ужасна мъгла, изпреварва колона камиони в насрещното с идващ автобус.
Движение:
Продължавам с шофьорските им умения. Мъж ми, в началото все казваше "еййй пък това ако не е жена"... Ама после се убеди, че мъжете просто така си карат. Не държат особено на броня, боя, фарове, стопове.... Лепят си ги с тиксо (имам снимков материал и мога да го докажа). Много бързо забравят какво точно означават знаците, а пък за това кой е с предимство, ляво, дясно, си нямат никаква идея. Всеки ден стават ужасно много катастрофи. Пътувам всеки ден 7 км до работа по двупосочен път и доста често някой ми изкарва акъла изпреварвайки срещу мен. Колегите, които пътуват с мен вече са свикнали и знаят какво става като скоча на спирачките и най ама най- вдясно и спра в аварийното. А пък да не говорим, че никак не е приятно да видиш през прозореца как някой здраво ти блъска колата- има място за още две коли пред мен , но дава на задна докато се чуе, тряска моята и си заминава. Да не говорим, че магистралите са във все по-лошо състояние. По тази тема мога да изпиша роман...
Хора:
Хора всякакви като навсякъде. Като се замислим българите как се държим с туристите (които идват с пари), същото е и при испанците. Има и много дружелюбни и гостоприемни, има и много които са далеч от тези определения. Напоследък не гледат с много добро око на чужденците. Ние сме тия, дето идват да им вземат работата и хляба. И така се държат, други само като те усетят, че не си испанец ти казват да си "заминаваш там, откъдето си дошъл". Има и много, които не искат да бъдат обслужени в ресторант от чужденци и викат управителя като стъкмяват какви ли не историй. Иначе само им дай фиести и празници. Не обичат да работят, не обичат и да мислят. За образование смятат за достатъчно до нашето 6-клас или до 10-ти (откакто е въведено като задължително). Но това не им пречи да се държат с теб като с полуидиот. Не могат да смятат на ум. Голям скандал в супермаркета. При сметка 26,10 няма да ми върне, давам й 31,10 и се започна че трябва да ми върне 4 евро и че искам да я измамя. Показвах и го на пръсти, на какво ли не, накрая ми хвърли 5-те евро с десетминутно викане, че съм я измамила. Не се сдържах да не я питам дали е ходила примария (начално училище). А пък на такива от време на време трябва да им обясняваш, че си от друга държава, не от друга планета. За много столица на Испания е Барселона, Валенсия..... На този въпрос обикновено се отговаря с "не ми се занимава с глупости", не държат на тия работи. Стига да има фиеста, пиене и тия три неща, нищо друго не ги интересува. Днешните испанци, като мъже, са много, ама много далеч от представата за "мачовци"- страхливи, нерешителни, безволеви и дори на 40 се държат за полата на мама.
Език
А колко хубаво само звучи испанския в песните, които сме слушали. Да ама само кастеяното. Попадаш обаче в Каталуния, Паис Баско и тн. и там звучи една зловонна реч.... Нищо общо нито с испанския, който познаваме, нито с който и да е език. В Каталуня много хора отказват да говорят на испански, някой старци в валенсианска област също.
Ред
На пръв поглед хубавичко, подреденичко, ама на втори... все повече се "побългарява". В много отношения започва да прилича по простотия на България. И тук има корупция, и тук има бюрокрация (и то каква!) Каквото му пише, това ти казва, не се замисля , логиката е враг номер едно. Най-лесно е да каже " не става" , защото прекалено много мислене се изисква да си свърши работата. В най-добрият случай те препраща към втори, вторият към трети, третия пак към първият и така до безкрайност.
Започнаха да се приемат едни закони, които все повече приличат на българските по абсурдност. И не само законите...
Испания все повече заприличва на България.
Цени, заплати, работа:
Вече може Buenos Dias, да се замени с estamos en crisis. Каквото и да кажеш, това е вместо добър ден вече- в криза сме! Мрънкащи и оплакващи се. По още едно отношение си приличаме, а? Търси си работа, ама гледа да не си намери. Все сме в криза, все положението е много лошо. Стои си вкъщи и Сапатеро е виновен, че няма работа. За всичко е виновен Сапатеро и правителството. Ама не си мърда пръста. Учил е до 14 години, започнал е да работи като дърводелец, цял живот дърводелец. Да, ама сега няма работа за дърводелци - Сапатеро е виновен! А същият Сапатеро му плаща курсове за преквалификация, безплатни, за каквото си иска, ако иска за заварчик. Ама той не иска, нали е дърводелец!
Други, пък , такива които си имат фирми намират "кризата" за чудесно оправдание да намалят заплатите на половина, да увеличат часовете за работа и да въведат какви ли не ограничения. Цените се повишават, заплатите се намаляват. Една от основните причини да пиша в началото да се подготвите и за разочарования. На кратко моите: първо, на два пъти работих по два месеца за "мерси", но нямаше дори и мерси. Казвам аз "ама нали се разбрахме за толкова евро на час" и ми казват " не е вярно, въобще не сме говорили. Извод "испанец не държи на думата си!" Излизам отпуска, една седмица, 7 дена. По време на тези 7 дена ми се обажда, че нещо си е станало и трябва да отида да работя, разбира се не ти плаща, но пък за сметка на това ти одържа дни и пари от отпуската. Казвам аз, че имам изпит, за това вземам отпуска, до университета имам един час път... Няма проблеми, ще изляза два часа преди изпита. После стана час и половина, после един час, после мина и този един час и Стела закъсня, съответно и Септември е месец (поправката). Вече всичко в писмен вид, задължително! Сега например, работя по 12 часа минимум, част от тези часове са ми по договор, другата е екстра. Всеки месец ми удържа часове, и пари, "в криза сме", въпреки че толкова много работа не сме имали никога досега. И все трябва да напомням, и все на шефа му изглеждат много часове. Но когато ти казва, че и тази седмица работиш без почивка (така се изкарват месеци без нито един почивен ден), тогава не са много часовете. Ако започнеш да се оплакваш и да си търсиш правата ти казва, че на борсата има толкова милиона души и ако не ти изнася да си заминаваш. Това се казва "възползване от криза на макс".

И само като се погледне страничката колко са плюсовете и колко минусите, става ясно що за желана от мен дестинация е Испания. При толкова минуси е логично да се попита като не ми харесва, какво правя тук - отговор: като се съм хванала на хорото (университета), ще го играя докрай. В началото си мислех, че това е мястото, където искам да живея, че тук искам да си купя жилище и да остарея. Бях идвала за месец на гости и ми хареса страшно много. Но със всяка изминала година се убеждавам все повече в наивността си. В момента от Испания искам само две неща: образование и паспорт.
И отново да кажа ЛИЧНО МНЕНИЕ. Всеки сам си го гради на базата на свой опит и късмет. Не е нужно вашият да е като моят. Пиша този пост с цел не да ви откажа, а да ви предупредя какво може да очаквате. И тръгнете ли навън е хубаво да си оставите розовите очила вкъщи. Понякога си чудя на мен къде ми останаха вечният оптимизъм, позитивната настройка и неспиращата усмивка... май там някъде между Варна и Враца... Испания те променя...

Искам искрено да ви пожелая успех, както и много, ама много късмет на всички, които са се запътили насам!
Надявам се някой ден, някой да допълни частта с плюсовете от моя пост. От всички с креденсиали и магистратури, все някой трябва да уцели тото-то. Междувременно с радост ще помагам на който с каквото мога да мине през шаранския период без да се хваща.


Поздрави и Успех!
Стела

Потребители благодарили на автора stela85 за мнението (общо 2):
Зинаana-maria
Рейтинг: 8%
 
Аватар
stela85
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 899
Снимки: 439
Статии: 15
Регистриран на: 24 Октомври 2008, 00:00:00
Местоположение: Испания
Благодарил: 141 пъти
Благодарено: 56 пъти

Re: Ayuda!!!Моля за съвет

Мнениеот Samodiva » 18 Май 2011, 10:46:20

Стела,
Здравей.
Малко случайно кандидатствах в една фирма с офис в Испания, те пък още по-случайно взеха, че ми отговориха 8-[ , което аз съвсем не очаквах. И сега ще имам скайп интервю. Това, което знам предварително е, че ще съм (евентуално) в Мадрид, заплатата е 17 000 годишно до 19 000 годишно в зависимост от опита. Договорът е временен, мисля, че ще е за 6 месеца.
Ако правилно смятам от най-ниската заплата, това значи 1400 евро преди данъци, осигуровки, дрън дрън. Колко са тези неща, горе-долу колко остават чисто ? Те ще стигат ли за наем на стая със съквартиранти, храна и чат-пат някоя екскурзия уикенда (да видя Барселона, примерно)? След тези 6 месеца ще имам ли право да остана още малко, за да потърся друга работа?
Не говоря испански, говоря английски, френски, италиански, руски и малко фински, работата ми там ще е в ИТ сферата - софтуер тестер, но съм филолог по образование. Има ли работа за такива като мен 8-[ или ще трябва да си се върна. То не ми е проблем да си се върна, де, просто ми се мотае малко по света :-"
Аватар
Samodiva
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 2 Февруари 2008, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Ayuda!!!Моля за съвет

Мнениеот Pumi » 26 Май 2011, 01:02:17

stela85 написа:...Arthur
Ухилен Саблезъб
Цени и заплати:
Цените на хранителните стоки, на дрехи, обувки и тн са в пъти по-евтини от Бг. Дори на услугите като фризьор, козметик, транспорт....
Стела

Айде бе, не думай... :-k
Цена на билетче в Мадрид 1 евро.
Цена на билетче в София 1 лев.
Задачка: Колко пъти по-евтино е билетчето в Мадрид от това в София?

Да измисля ли още такива задачки? За обувките или за фризьора... \:D/
Pumi
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 28 Ноември 2008, 19:28:46
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Ayuda!!!Моля за съвет

Мнениеот estira » 26 Май 2011, 09:42:20

Мне, няма нужда :) Само от горната разбрахме колко широк е кръгозорът ти.

От София по-високо нема :)
Ich hab keinen Bock mehr. Bin zaubern.
Аватар
estira
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 4929
Снимки: 275
Статии: 10
Регистриран на: 23 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Dahoam
Благодарил: 699 пъти
Благодарено: 426 пъти

Re: Ayuda!!!Моля за съвет

Мнениеот teodora86 » 27 Май 2011, 17:17:22

Samodiva написа:Стела,
Здравей.
Малко случайно кандидатствах в една фирма с офис в Испания, те пък още по-случайно взеха, че ми отговориха 8-[ , което аз съвсем не очаквах. И сега ще имам скайп интервю. Това, което знам предварително е, че ще съм (евентуално) в Мадрид, заплатата е 17 000 годишно до 19 000 годишно в зависимост от опита. Договорът е временен, мисля, че ще е за 6 месеца.
Ако правилно смятам от най-ниската заплата, това значи 1400 евро преди данъци, осигуровки, дрън дрън. Колко са тези неща, горе-долу колко остават чисто ? Те ще стигат ли за наем на стая със съквартиранти, храна и чат-пат някоя екскурзия уикенда (да видя Барселона, примерно)? След тези 6 месеца ще имам ли право да остана още малко, за да потърся друга работа?
Не говоря испански, говоря английски, френски, италиански, руски и малко фински, работата ми там ще е в ИТ сферата - софтуер тестер, но съм филолог по образование. Има ли работа за такива като мен 8-[ или ще трябва да си се върна. То не ми е проблем да си се върна, де, просто ми се мотае малко по света :-"А мога ли да попитам от кой сайт си подаде кандидатурата? Защото аз също скоро се подготвям за местене в Испания и усилено гледам из порталите...... :)
teodora86
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 18 Май 2011, 13:43:14
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Ayuda!!!Моля за съвет

Мнениеот teodora86 » 27 Май 2011, 17:30:10

И също така ще се радвам Стела да ми даде съвет къде да си търся работа за Мадрид,било преди да замина за там (което трябва да се случи след около 3 месеца) или пък като се установя там- в смисъл разни сайтове,организации или други начини.....
Бях в Испания няколко пъти,прочетох и постовете за плюсовете и минусите,които бяха крайно изчерпателни (за което безкрайно благодаря на Стела). В крайна сметка ситуацията ми е горе-долу ясна, но просто ми се налага да се преместя там, не за да изкарвам пари обаче, каквато е целта на повечето емигранти. Просто обстоятелствата го налагат и много искам да си намеря някаква работа. В Бг работата ми е квалифицирана и имат що годе 4 години опит в сферата на маркетинга,както и безброй дипломи от икономически университети, на 25 години съм. Всеки с късмета си,но и аз не храня особени надежди за квалифициран труд, да не говорим пък за началото още.
Обмислям като за начало да започна някакъв курс по испански в Мадрид, в България вече свършвам втори курс по езика и започвам трета част. Но ако мога да си намеря възможно най-бързо някаква работа ще е най-добре.

Просто ще се радвам на някакъв съвет,какъвто и да е той от пребиваващите в Испания и в частност Мадрид!

Благодаря много!
teodora86
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 18 Май 2011, 13:43:14
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Ayuda!!!Моля за съвет

Мнениеот Pumi » 13 Юни 2011, 09:57:18

estira написа:Мне, няма нужда :) Само от горната разбрахме колко широк е кръгозорът ти.

От София по-високо нема :)

Разбрала си дръжки на черешки. #-o

С удоволствие ще се позаяждам с тебе на тема ширина, че ако щеш и височина на кръгозора, :mrgreen: но въпросът въобще не е "кой е по- по- най-", а защо се дава измислена и невярна информация. :^o
Pumi
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 28 Ноември 2008, 19:28:46
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Ayuda!!!Моля за съвет

Мнениеот Rory » 13 Юни 2011, 10:51:36

Здравей Pumi,
аз също имам лека представа от цените в España. Като си толкова по тънките сметки, би ли се
опитала да пресметнеш съотношението "Цена на билетче в София" - "Цена на билетче в Мадрид",
и заплата BG - заплата ЕS ?
Аватар
Rory
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 43
Регистриран на: 26 Февруари 2007, 01:00:00
Местоположение: njakade tam, v NRW
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Re: Ayuda!!!Моля за съвет

Мнениеот Pumi » 13 Юни 2011, 15:15:13

Здрасти, Рори.
Бих, но това няма да направи цените в Испания в пъти по-евтини (правилно е да се каже по-ниски) от тези в България. И въобще, не е добре хората да си въобразяват, че заплатите в Испания са много високи. Като се има предвид, че човек ще трябва да плаща наем и консумативи, които наистина са в пъти по-скъпи от България, сметките ще излязат доста натясно. Може да живее и в комуналка, там ще е по-евтино.
Разбира се това не значи, че хората не трябва да се пробват в Испания. Всеки, който има доверие в себе си трябва да се пробва в това, за което има желание. В Испания се живее добре, ако човек успее да се установи.
Но нека да не се изсилваме с твърдения, които са заблуждаващи, за да подчертаем колко е зле в България.
Pumi
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 28 Ноември 2008, 19:28:46
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Ayuda!!!Моля за съвет

Мнениеот velingrad » 13 Юни 2011, 17:18:26

Ако не беше "толкова зле в България", дали десетки, че и стотици хиляди, щяха да се засилят и към Испания? Всичко разбира се е относително, както и гледната точка.
Дискусията, затова е дискусия, за а си кажем личното мнение. И в личното мнение на stela85, се чете:
Сравнявайки цените и заплатите в Испания и в България, то испанците бият по точки.

като подчертава
строго лично мнение

но кой да чете.
Ето, има и несъгласни с нейното мнение, но вместо да се възмущават, да вземат, че да "драснат" и те поне 1 стотна от информация, която stela85 е публикувала до днес. Изисква, не повече време от това, колкото 2-3 пъти да сме несъгласни.
Така или иначе, четящите Форум Испания (и от самата Испания), са в пъти повече от отговарящите: запознайте ни с нещо от кухнята.
Споделете кое, как и какво е правилно. И помислете, какво бихте чели, ако всеотдайната модераторка спре да отговаря? Ми нищо освен въпроси, нали?
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!

Потребители благодарили на автора velingrad за мнението (общо 2):
Jorkataeffana-maria
Рейтинг: 8%
 
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти


Назад към Работа, данъци и осигуровки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement