• Advertisement

Поща, aдреси и телефонни номера

Информация за новопристигнали, търсене на жилище и др.

Поща, aдреси и телефонни номера

Мнениеот estira » 13 Януари 2009, 17:18:41

По звънците на вратите и пощенските кутии в Испания често няма табелки с имена, за това към адреса се пише както номера на къщата, така и етажа, и местоположението на жилището - ляво, дясно, в средата. Понякога апартаментите са обозначени с а, b и c. Ако къщата (кооперацията, блокът) нямат номер, след името на улицата стои винаги s/n ((sin Número). При изписването на адреса най-често се изпуска думата Calle (улица), но пък се добавят обозначения като Avenida (алея) или Plaza (площад). При адреси извън населено място е задължително попълването на шосето, например за хотели, намиращи се на път между два града - Carretera (шосе, път) X-Y km.

Всички испанци имат по две презимена - първото - от бащата, второто - от мaйката. Съпрузите нямат обща фамилия. Телефонните указатели са подредени с първите презимена по азбучен ред, като Ch и Ll са отделени в екстра букви съответно след C и L. Всяка провинция има свой собствен телефонен списък, в който понякога, след основната подредба по презимена (фамилии) по азбучен ред, има и втори - по улици по азбучен ред и след това по номер на къщите.

Пощенските клонове в Испания нямат винаги едно и също, важащо за всички служби работно време. Също така не са винаги големи, виждащи се отдалече сгради. Например пощата в Corte Ingles се намира в подземен гараж. Пликове за писма и пощенски марки могат да се намерят във почти всеки киоск или магазинче, в което продават картички, също и в магазините за цигари (имат обикновено кафяви табели, на които с жълт шрифт пише "Tabacos"). Магазините за канцеларски материали и хартия за писма се наричат papelerias. Доставянето на една пратка може да продължи от 4 дена до 4 седмици, а пощенските картички се обработват по-бавно от писмата.

Актуална информация за пощенски кодове (Códigos postales), тарифи (Calculador de tarifas), изпращане на документи (Enviar documentos), писма, картички,телеграми, национални и интернационални колети (cartas y documentos, telegramas , enviar paquetería, paquetería urgente, paquetería nacional, paquetería internacional) ще намерите на интернет страницата на Испанските пощи - Sociedad Estatal Correos y Telégrafos. Там може да намерите също и информация за сметка в Пощенска банка, изпращане на пари с Western Union... и за работа като пощальон. :)

Изображение


Стела: към дата 11.01.2010 информацията е актуална
Ich hab keinen Bock mehr. Bin zaubern.
Аватар
estira
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 4929
Снимки: 275
Статии: 10
Регистриран на: 23 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Dahoam
Благодарил: 699 пъти
Благодарено: 426 пъти

Назад към Новобранец

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement