Страница 1 от 1

Към Италия с карта за постоянно пребиваване

МнениеПубликувано на: 10 Юли 2012, 14:25:18
от anakondagl1
Здравейте на всички.Ако има някой с подобен случай като моя , моля помогнете.Аз съм украинска гражданка с постоянно пребиваване в България,мъж ми е българин, в момента на работа в Италия,та въпроса ми е ... мога ли само с тази лична карта да премина границата за Италия. Благодаря предварително.

Към Италия с карта за постоянно пребиваване

МнениеПубликувано на: 12 Юли 2012, 21:44:31
от estira
С българска да, с украинска не.
"Помощ" не е име на тема.

Успех!

Re: Помощ

МнениеПубликувано на: 13 Юли 2012, 00:08:05
от vessy72
estira написа:С българска да, с украинска не.

Не съм съвсем сигурна дали картата за постоянно пребиваване на чужденец в Република България дава същите права на притежателя си като българската лична карта. Вчера, тъкмо по повод тази тема, се опитах да намеря необходимата информация на сайта на Министерство на външните работи. За жалост, неуспешно. За пореден път се убеждавам, че има какво да се желае от сайта на министерството, но нейсе. Четох и Закона за чужденците в Република България и останах с впечатление, че за да влезе в Италия, дамата би следвало да представи украинския си паспорт. Бих посъветвала anakondagl1 да се обади по телефона, за да получи необходимата и информация:

Министерство на външните работи на Република България
Адрес: София 1040, улица "Александър Жендов" № 2
ЦЕНТРАЛА : 948 29 99

Re: Помощ

МнениеПубликувано на: 13 Юли 2012, 10:01:24
от Franken
А защо не се обадите в италианското посолство където ще ви дадат най-точната информация.

Re: Помощ

МнениеПубликувано на: 14 Юли 2012, 08:57:28
от anakondagl1
Благодаря на всички за обърнато внимание.Аз, не зная как точно да се изразя понеже не съм на Ти с българския, но ще се постарая да обясня.Значи една моя позната пътува с такава като моя бг.лична карта за постоянно пребиваване без проблем вече 3 години, а една нейна приятелка с бг. времена карта също успя да мине границата без проблем.И ми казват че на всякъде гори зелен цвят и никой не им прави никакви проблеми, та така. А пък аз ходих до посолство и ми казаха че трябва да вадя виза, и за тая цел мъжа ми трябва да изпрати от Италия сума ти документи, и понеже той там не е регистриран не може да ги извади. Те такава при нас ситуация,много ми се иска някой който пак с такава лична карта пътува или пътувал до Италия да пиши как са при него нещата.

Re: Помощ

МнениеПубликувано на: 14 Юли 2012, 16:16:45
от vessy72
Би било полезно да споделиш тук как си пътувала, за да бъдеш полезна и за други, изпаднали в твоята ситуация.

P.S.
anakondagl1 написа:И ми казват че на всякъде гори зелен цвят и никой не им прави никакви проблеми

Би ли пояснила какво имаш предвид?

Re: Помощ

МнениеПубликувано на: 15 Юли 2012, 10:38:10
от irinka1
първо отговарям за "зелен цвят".дамата се е объркала,искала да каже - зелена светлина. ;-)

Re: Помощ

МнениеПубликувано на: 15 Юли 2012, 10:55:48
от irinka1
аз съм с Вашия случай.също съм с украинско гражданство.и притежавам карта за постоянно пребиваване.и съм пътувала и за Италия,и за Испания-т.е. в страните от ЕС. Виза за всяка една страна е задължителна. и най-добре е да се обърнете в консулския отдел на държава,в която искате да отидете и да Ви кажат какво е необходимо да се подготви. процедурата не е сложна.но все пак изисква допълнително време. т.е. днеска да решите,че искате да заминете,а утре да тръгнете-НЯМА ДА СТАНЕ :(
ИМА ОЩЕ НЕЩО.аз пътувах през 2007 година.всяка държава въвежда нови правила за пътуващите с нашия статут.възможно е,да има и промени и пътувания да са още по-удобни.затова Ви съветвам да не събирате слухове кой как е пътувал,а да се допитате до представителства на дипломатически мисии.във Вашия случай до Консулския отдел на посолството на Италия в София.и при всички положения ще Ви поискат поне покана. мъжът ви ако няма регистрация,ще трябва да помоли някой,който има регистрация в Италия или е италианец.
ще се радвам,ако съм помогнала с нещо.

Re: Помощ

МнениеПубликувано на: 15 Юли 2012, 11:08:13
от irinka1
в момента искам да разбера дали има промени за пътуване до Гърция за притежатели на лични карти за постоянно пребиваване/с украинско гражданство/.утре ще се свържа с консулския отдел в Пловдив .така преди 2 години не можеше да се пътува без виза за Сърбия,Македония,Хърватия,Черна Гора.от тази година има промяна.за тези страни се пътува без виза.въпреки,че има краен срок за безвизов режим.
за Ваше улеснение следете и списъка със страните,за които се изисква или не се изисква виза за гражданите на Украйна.
късмет и безпрепятствено пътуване!

Re: Помощ

МнениеПубликувано на: 15 Юли 2012, 11:30:10
от estira
Раздел II.
Видове документи за самоличност на чужденци и документи за пребиваване (Загл. изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.)

8. удостоверение за пътуване зад граница на лице без гражданство - издава се от органите на Министерството на вътрешните работи на чужденци, които имат статут на лице без гражданство и разрешено постоянно пребиваване на територията на Република България;
9. временно удостоверение за напускане на Република България - издава се от Министерството на външните работи.


http://lex.bg/laws/ldoc/2134424576

Re: Към Италия с карта за постоянно пребиваване

МнениеПубликувано на: 15 Юли 2012, 13:18:41
от irinka1
тук става въпрос за издаване на документи за ЛИЦА БЕЗ ГРАЖДАНСТВО.а въпросната дама има гражданство на Украйна.....тя притежава лична карта за постоянно пребиваващ чужденец и задграничен национален/Украински/ паспорт.и това,че в личната карта,която и по цвят се различава от стандартната на български гражданин, пише националност-Украйна-всъщност и се явява основна пречка при пътуване зад граница.

Re: Към Италия с карта за постоянно пребиваване

МнениеПубликувано на: 17 Юли 2012, 10:02:37
от anakondagl1
irinka1 моя лична карта от новите в която пише Family member , и това дава право да пътуваме без визи ( в придружении на съпруга) но да стоим в Италия само 3 месеца след което трябва да напуснеш страната , а пак ако искаш да стоиш повече и да изкараш италиянски документи , тогава ти трябва виза коя то е “familiare al seguito”, тя ти дава право да стоиш 1 година и през тая година можеш да изкараш ит.документи.Всичко това знаем, но понеже съпруг ми в Италия и няма как да ме придружава, не зная ако тръгна сама с децата дали ще имам проблем на ит. или на бг. границата.Това ме интересува!!!!! пак вспоминах вече че моя позната 3 години пътува сама без проблем Италия - България и обратно (мъж и не я придружава, той също в Италия ), за това исках да чуя някой който е с като моя нова лична бг. карта за постоянно пребиваване с Family member да е пътувал без мъж или жена придружител от бг.страна.