• Advertisement

Личен лекар

Кой каза "Наздраве"? :-)

Личен лекар

Мнениеот paolami99 » 27 Декември 2014, 12:42:39

В Италия е задьлжително да имаш личен лекар. Но на такьв имаш право само ако представиш трудов договор. Вьв всеки град има здравен центьр или Azienda Sanitaria ,кьдето подаваш заявление за личен ликар. Дават ти списьк с всички лекари в града и си избираш. Аз като погледнах дьлгия списьк не знаех какво да правя и попитах жената кого да избера, кой ще ми препорьча, защото не бях чувала за никой от тях. Тя каза да си избера този, който е най-близо до моя адрес, не е от голямо значение. Тьй като личния лекар не е лекуващ , а само води документация.

Избрах лекар и ми дадоха документ с който отидох при избрания лекар да ме регистрира при него си. След около две седмици по пощата дойде здравната ми карта /Tessera Sanitaria/.

Когато имаш здравословен проблем той издава направление за сьответния специалист, изписва рецепти. С рецепта лекарствата не се плащат, само символична такса. Аз сьм ходила за рецепта за най-обикновенно обезболяващо. Интересното ,че при всяко мое посещение, моята лекарка искаше да си бьбрим за какво ли не, беше и много интересно да научи нещо за Б-я, за живота там и дори за живота на нас чужденците в И-я

Та тази Tessera Sanitaria пьрвоначално важи една година. Следващата е за две години, но само ако си на сьщия адрес. Ако е сменен адреса се издава за една година. При всяко подновяване се доказва /с трудов договор и Busta Pago-фиш за заплата+ адресна рег./, че имаш доходи.

Хубавото е,че ако останеш без работа, не си дльжен да си внасяш осигуровките, а правото ти на лекарска помощ си остава до изтичане срока на Tessera Sanitaria.

Потребители благодарили на автора paolami99 за мнението:
estira
Рейтинг: 4%
 
paolami99
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 30
Снимки: 0
Регистриран на: 19 Ноември 2013, 08:38:03
Местоположение: неапол, кайзерслаутерн
Благодарил: 24 пъти
Благодарено: 32 пъти

Назад към Здраве

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement