• Advertisement

Избор на гимназия

Напред, науката е слънце!

Избор на гимназия

Мнениеот bromma » 1 Ноември 2012, 15:59:52

Когато на детето предстои завършване на основното образование, иде време за избор на средно, в случая обикновена гимназия или професионална. Процесът започва към средата на януари и приключва при започване на уч. година. Описвам пътя така, както го изминахме през тази година, не е изключено да въведат някои промени за следващата, но всеки родител ще бъде информиран от у-щето, при всяко положение.
Първата особеност е, че след обикновена гимназия, детето може да кандидатства за университет, докато след професионална, ще трябва да доучва в komvux, но пък излиза с професия, тъй че всеки трябва да прецени. Тук отчитат огромен отлив от проф. гимназии и много затварят периодично. Друг е въпросът, че и с професия, намирането на работа и извънредно трудно.
През януари децата получават код и парола за достъп до сайт, където са представени всички гимназии, напр. в Stockholm län. Също там може да се ориентира за различните програми, застъпени в гимназиите, напр. естетична, хуманитарна, природонаучна и т.н., бяха 6 или 8. Има съответно и технически, както и професионални.
За да бъде приет детето в гимназия, трябва да има минимум G по 16 предмета, в т.ч. задължителните математика, шведски, английски. Няма ли 16 G-та, не е behörig. Досега едно G беше 10 точки, VG - 15 и т.н.
Започва се огледа на гимназии в сайта, те са подредени по общини, а в отделна група са т.н. fristående, т.е. частните. Те са като общинските, не се плаща, а те си получават средствата от общините. Според това, което подразбрах, при тях има риск да фалират напр. в средата на годината и следват неприятни моменти по спешно местене и т.н. Имат разбира се и много положителни страни, ние включихме някои от тях в листата, но като рез. варианти - все пак нямаме достатъчно инфо за качествата на всички.
Кликваме на дадена гимназия с програма която ни интересува и виждаме таблица с брой приети ученици последната година, среден успех на приетите, най-нисък приет, незаети места (ако има), приети резерви и др. По тезии данни се ориентираме за интереса и нивото на гимназията, а също и за шанса на детето. В някои гимназии се държи допълнителен изпит през май-юни, напр. по музика, ако прогр. е с естетическа насока.
Човек може да избере неограничен брой програми, както и у.ща.
Спираме се на дадена програма, оглеждаме няколко гимназии и маркираме в контото на детето избраната. Редът е класацията "най-горното е с приоритет" т.е. не приемат ли детето в най-горния избор, отива на втория и т.н. Обратно не може, затова първото маркирано у-ще, трябва да е най-желаното.
Ние избрахме около 25, но дъщеря ми каза, че съучениците й избирали до към 4-5. Има гимназии с лоши слухове и децата ги избягват, но това никъде не се съобщава, тъй че човек преценява индиректно. (напр. една fristående ни заливаше всяка седмица през юли с покани, "хайде, детето ви е класирано, потвърдете ни", но пък в сайта стояха само 4 деца записани там)
Като свърши уч. година, започва класиране и наместване на резерви. Получаваме отново достъп до контото ни и временното класиране. В този момент можем отново да разместим и променим избора си. Гледа човек напр., че е 35-а резерва някъде, където са приети 42 деца. Ясен е шанса. Някъде пък е 2-а резерва, на други места е прието детето, ама не е най-доброто.
След като приключи класацията - всичко това се прави централно от skolverket - гимназиите получават правото да решат да приемат ли и колко резерви. Някои приемат до 2-3, други не. Ние преподредихме избора си, след като видяхме къде е приета и къде е резерва, и преценихме шансовете. Така получихме ново подреждане в контото й.
В началото на август излезе последното централно класиране, където стоят позициите "приет" и "резерва" според последното ни подреждане, т.е. "ако искаш изчакай решенията на гимназиите. В случая където тя беше резерва (в по-желани гимназии) ги бяхме оставили по-горе в избора си и след тях сигурните, където е приета, с на първо място най-желаното. В тези дни човек трябва реши вече и ние се отказахме от "резервата" и с бутон "bekräfta" обявихме първия избор за потвърден.
Така останалите "избори на гимн." ги освобождаваме за други, които чакат за тях да потвърждават.
Общо -взето това е, предполагам че е малко трудно да бъда разбран сега, но като му дойде на някой редът да избира за детето си, ще ме разбере :thumbleft:

Потребители благодарили на автора bromma за мнението (общо 2):
The HostFootman
Рейтинг: 8%
 
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Избор на гимназия

Мнениеот pippi » 1 Ноември 2012, 16:24:15

Чудесно си го описал!

И ние тази година минахме през този момент.
Синчето го приеха първо желание и засега е много доволен.
Да видим какви резултати ще покаже.

Успех на всички гимназисти, че сега почва вече истинското учене, до сега беше ала-бала, малко тип детска градина.
pippi
Модератор
Модератор
 
Мнения: 344
Регистриран на: 10 Януари 2006, 01:00:00
Местоположение: sverige
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 14 пъти

Re: Избор на гимназия

Мнениеот stan73 » 31 Януари 2016, 17:57:42

Здравейте,имам един въпрос предстои ми преместване в Швеция моят син сега завършва 10-ти клас в България.Разбрах ,че първо трябва да влезе в международна гимназия да изучава шведски след това в кой клас продължава,признават ли му се изкараните вече години в българска гимназия?До кой клас е обучението в гимназиите ,които не са професионални,например природна?Ще се радвам ако ми дадете по-подробна информация!
stan73
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 26 Януари 2016, 18:07:31
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Избор на гимназия

Мнениеот bromma » 13 Февруари 2016, 15:35:55

Признават се разбира се. Трудното е в края, когато се почнат нац. изпити. По принцип материалът е еднакъв като при вас, но тук в учебниците е развит малко по-просто и разбираемо, съответно и задачите са малко по-различни. В бг като че са по-еднообразни, все пак трудно ми е да обясня точно как се отличават. Затова на нац. изпит детето ви трябва да е тренирало много с тукашния модел на задачи.

И още една трудност - ако ще продължава в университет. Начините за влизане са 2

1. По успех - участват оценките по математика, шведски и английски от последната година, плюс някой друг предмет ако е за тясно спец. образование (напр. химия). Дъщеря ми казва, че вземали в предвид и оценки от първите две гимназиални години, но как - това е една от загадките на вселената.
2. С кандидатстудентски изпит. Провежда се два пъти в годината, струва около 500 кр. и представлява тест с 80 въпроса в три раздела - математика, шведски и английски.

Като цяло най-важно е каква гимназия ще изберете, щото има такива за богоизбрани, за нормални хора и за аутсайдери, т.е. чужденци. Иначе уж всичко е демократично, но по-шведски не-съвсем. В Първия тип са децата на политици и на богати спонсори - т.е. плащаш си по завъртян начин. Там всички получават автоматично оценки А. Втория тип са шведите и тук-там някой емигрант за цвят. В тях рядко се изкарва А, масово между Б и Е и почти всички завършват. В третия тип оценка Д е мечта, масово Е и повече от половината не завършват.

(Мойта рецепта: дъщеря ми учи и завърши втория тип, беше една от малкото чужденци в у-щето, без нито една шв. приятелка или приятел. Ходих на всички родителски срещи, често бях единствен родител. Показвах здрава заинтересованост, ровичках из материала, взаимоотношениятя в класа и с учителте и им набивах в главите, че съм висшист, държах се дозирано агресивно, аргументирах се, моите разговори с уч. продължава по час. Щото в Швеция се приема *чужденец равно на тъпанар*, ако мълчиш и се съгласяваш с тях - отритват те в кьошето. Тук изкараха статистика, че децата на висшисти са по-способни и успешни и аз се борих за съответния респект. При завършването дъщеря ми получи парична награда за *Борбеност*. След това влезе по успех в университет.)
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти


Назад към Образование

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

  • Advertisement