• Advertisement

пълно здравно застраховане?

Информация за удължаване на международен паспорт, тарикатлъци със шофьорските книжки и др.

пълно здравно застраховане?

Мнениеот mormor » 27 Юли 2011, 11:15:21

Здравейте, радвам се, че ви има и че ви открих. Четох много из темите, но не открих отговора на моя въпрос. Моля, ако някой е наясно какво означава "пълно здравно застраховане за минимум една година напред", което ми изискват, да ме осветли. Дали ще ми свърши работа Европейската здравно-осигурителна карта или трябва да си правя някаква специална застраховка?
Благодаря ви много
mormor
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 27 Юли 2011, 11:08:21
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: пълно здравно застраховане?

Мнениеот Zmejchok » 28 Юли 2011, 15:40:52

Здравей mormor в нашият случай отговорът беше че европейската здравно-осигурителна карта не върши работа. Изискваха ни международна здравна застраховка която можеш да си направиш в BG срещу не малко пари (примерно около 1000 лв. за година). Уточнявам че кандидатствахме като самоиздържащи се лица. Но също така е добре да знаеш че нищо не е така твърдо и може да пробваш и с европейската здравно-осигурителна карта. Естествено най-добрият вариант е да имаш работа тогава това изискване отпада. Успех.
Zmejchok
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Юли 2011, 15:23:48
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: пълно здравно застраховане?

Мнениеот mormor » 6 Декември 2011, 22:22:38

Благодаря много за любезния отговор. Не ми се наложи да ползвам нито европейската здравна карта, нито застраховка. Регистрирах официално съжителството си и всичко се уреди за два работни дни. Пожелавам успех на всички, които са се насочили или са направили избора си да опитат шанса си за нов живот в Швеция!
mormor
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 27 Юли 2011, 11:08:21
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: пълно здравно застраховане?

Мнениеот daisymm » 10 Януари 2015, 17:01:24

mormor написа:... Дали ще ми свърши работа Европейската здравно-осигурителна карта или трябва да си правя някаква специална застраховка?

Макар и късно, поизтупвам темата от нафталина и добавям някои пояснения ...

Българските граждани имат право на неотложни медицински грижи (при спешни случаи, хронични заболявания, бременност и раждане) в Швеция. Това право се доказва с европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) или временно удостоверение, издадено от НЗОК, което да докаже, че имате непрекъснати здравноосигурителни права.

За пенсионери и трансгранични работници има отделни правила.

Ако лечението може да бъде отложено до завръщането ви в България, тогава не става въпрос за неотложни медицински грижи. Това го решава лекуващият лекар в Швеция. Също така може да имате проблеми при съмнения за "здравен туризъм".

Ако не работите в Швеция, не сте шведски жител и не разполагате с ЕЗОК имате право единствено на спешна помощ, която включва:
  • остро заболяване
  • помощ при деструктивни заболявания
  • помощ при остри психиатрични заболявания
  • детоксикация
  • грижи за бременни
При съмнения за валидността на вашата ЕЗОК т.нар. регионалния съвет (Landstinget) може да изиска плащане в брой или плащане с фактура за цялата сума на обслужването. Ако това се случи е възможно в България да поискате (и да получите ) възстановяване на разходите си от НЗОК, ако сте имали непрекъснато здравно осигуряване.

Останете здрави!
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти


Назад към Документи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement