• Advertisement

E303 /E301 формуляр

Информация за удължаване на международен паспорт, тарикатлъци със шофьорските книжки и др.

E303 /E301 формуляр

Мнениеот dzobelov » 28 Януари 2009, 19:56:27

Здравейте!

Позвилих си да отворя нова тема и затова преместих поста ми от темата за ID-cart тук.Смятам ,че така ще е по подредена информацията от която се нуждем всички.

В отговор на молбата от bea ,ще се опитам да обясна относно формуляр Е303 и Е301.Държа предварително да уточня ,че ние лично идваме от Гърция и това което знаем и сме направили е свързано и отговаря на гръцката система и закони.

Що е то Е303 ? - В случай, че сте безработен и имате право на помощ при безработица във вашата страна (ЕС/ЕИП или Швейцария) и искате да си търсите работа в Швеция, можете да подадете молба за изпращане на вашите помощи в Швеция за максимален период от 3 месеца(в моя случай са дори 75 дена).Издава се в бюрото по труда в съответнта страна в която сте.На мен ми отне два дена за да ми го издадат.След като получите формуляра(Е303) е необходимо да се явите в срок от 7 дни в бюрото по труда на мястото, съответстващо на вашето местожителство в Швеция.Това е един особен момент ,който аз лично научих отподире #-o .Трябваше да им представя валиден билет(за самолет в нашия случай) в който се "вижда" деня на напускане на страната ,за да ми издадът формуляра с дата близка до полета.Тоест тия 7 дена ти се броят от деня в който си подал молбата , а не от деня в който си я получил.Пример: ние пътувахме на 10 януари,на 8.01 си подадох молбата-на 9.01 я получих и мойте 7 дена започнаха да се отброяват от 8.01 до 14.01.Съответно още в понеделник(12.01) се "изтупах" в бюрото по труда в моя квартал (Стокхолм).Показах им Е303 а те ме насочиха към друга служба ,която се занимавала с тия формуляри.Всъщност се оказа ,че пак си е бюро по труда ,но там има отдел занимаващ се с еврпейските въпроси .Адреса е :Arbetsförmedlingen NORRMALM ул.Norrtullsgatan 6 ,етаж 3,tel:0850882200.(Стокхолм)
Там първо си попълних една молба и после ми определиха среща след 2 дена с техен служител,който беше много любезен и обяснява на дълго и широко за правата ми при наличието на Е303.С две думи:
1. Имам право на икономическа помощ в рамките на 75 дена.
2.Сумата ,която ще получавам е същата с тази която съм получавал в Гърция(в крони)
3.Нямам право да напускам страната в периода в който ще получавам помоща.(Тук като забрани влизат патувания като екскурзий,почивки или някаква друга несериозна причина).Ако недай си боже ми се наложи да напусна страната за нещо сериозно трябва да го уведомя и той от своя страна "замразява" правото ти на помощ за периода в ,който ще отсъствам.Друг е въпросът как ,ако напусна страната без да му се обадя ,ще разбере за това :-"
4.Плащането става или с чек,което отнемало 10 дена, или по банков път.Аз настоях по банков път и така той ми написа нещо като удостоверение ,че ще получавам помощ чрез Е303 ,което представих в банката и си отворих банкова сметка.
5.При следващата ни среща,която е след една седмица трябва да му представя план за търсената от мен работа.тоест искал да види дали ще съм активен ,иначе можел да ми спре помоща.
Май това е относно Е303,ако се сетя нещо ще допълвам.
Е301 -Признава и прехвърля трудовия стаж от една европейска държава в друга.Лично тоя формуляр го изкарах лесно, също от бюрото по труда(Гърция) затова няма да се спускам в подробнисти.
За него ми обясниха ,че ще ми послужи само тогава когато първо си намеря работа ,законна естественно( с трудов договор).В случай ,че ми прекратят договора(уволнят) след период от 6 месеца имам право на финансова помощ.А ако ми прекратят договора по-рано от 6 месеца тогава се добавя стажът заявен в Е301 за да се получи сбор по-голям от 6 месеца и съответно да бъде отпусната парична помощ.Това ми обясни същия господин от по-горе.
Това е ,твърдо не претендирам ,че написаното от мен е пълно и изчерпателно като инфо.Просто така съм разбрал,така съм постъпил. :-k
dzobelov
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 67
Регистриран на: 7 Декември 2008, 21:58:22
Местоположение: Göteborg
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: E303 /E301 формуляр

Мнениеот lazar_lulchev » 11 Април 2009, 15:29:05

Здравейте!

Поздрави и благодарности за поста по-горе! Много интересна и полезна информация!
Само исках да кажа, че съм си говорил с един датски журналист точно за това как ще те хванат, ако излезеш от страната или влезеш.
Попринцип той ми е казвал, че страните от скандинавието (Швеция, Дания и Норвегия) имат много силно развина система за проследяване. Следят те със самолетните билети и то го правят доста стриктно. Единствения начин да не те ''пипнат'' е когато напуснеш страната с автомобил! Тогава обаче гледай да не си използваш картата навън от страната, защото могат и банковото извлчение да ти гледат.
На пример в Дания, като чужденци, имаме право да получаваме известна сума, като облекчение, когато пътуваме до България и обратно. Точно за това ни гледат , като под лупа дали не ги послъгваме. :)
Примера ми е за Дания, но нещата със Швеция едва ли са толкова по-различни. В смисъл, ако са рашили да разберат дали си в страната или не винаги могат да го направят.
Нека ЗАЕДНО помогнем на хората да разберат, че ни има и сме ЗАЕДНО
Аватар
lazar_lulchev
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 571
Регистриран на: 27 Август 2008, 00:00:00
Местоположение: Aberystwyth, The United Kingdom; Århus , Danmark
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 9 пъти

Re: E303 /E301 формуляр

Мнениеот zona_zamfirova » 13 Август 2010, 14:32:52

Документ E301 в България се издава не от Бюрото по труда, а от НОИ.Друг е въпроса, че "експертите" в НОИ в моя град не бяха чували за подобен документ и ме препращаха от етаж на етаж.Но, спокойно, вече са чували :bigsmurf:
Някой знае ли когато ти издават подобен документ Е 301, трябва ли да посочиш в коя страна заминаваш и пред кого да послужи?
Аватар
zona_zamfirova
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 8 Август 2010, 18:37:41
Местоположение: Burgas
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти


Назад към Документи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement