• Advertisement

Смяна на регистрационни номера на колата

Информация за удължаване на международен паспорт, тарикатлъци със шофьорските книжки и др.

Re: Migrationsverket/Skatteverket

Мнениеот dzobelov » 16 Март 2009, 18:59:19

Здравейте!
Интерисувам се как стоят нещата с определянето на данък за кола.Сигурно някаде в Skatteverket ще се намира отговора на моя въпрос.Просто съм начинаещ в езика и ще съм ви благодарен поне да ми покажете къде по-конкретно да потърся.
dzobelov
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 67
Регистриран на: 7 Декември 2008, 21:58:22
Местоположение: Göteborg
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Migrationsverket/Skatteverket

Мнениеот SR-71 » 17 Март 2009, 15:57:50

Абе най-тънко е да си я регистрираш в БГ - не плащаш данъци, не плащаш входна такса за Стокхолм, глобите за паркиране не те бъркат, не се занимаваш с технически прегледи...
SR-71
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 77
Регистриран на: 10 Февруари 2009, 14:47:22
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Migrationsverket/Skatteverket

Мнениеот dzobelov » 17 Март 2009, 20:20:17

SR-71 написа:Абе най-тънко е да си я регистрираш в БГ - не плащаш данъци, не плащаш входна такса за Стокхолм, глобите за паркиране не те бъркат, не се занимаваш с технически прегледи...

Благодаря ти за отговора.Макар ,че нищо неразбирам от коли и всичко свързано с тях си мисля ,че при евентуална регистрация в БГ ще ми дойде по-евтино.Какво имаш впредвид "не плащаш входна такса за Стокхолм и ,че глобите за паркиране не ме бъркат" ?
dzobelov
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 67
Регистриран на: 7 Декември 2008, 21:58:22
Местоположение: Göteborg
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Migrationsverket/Skatteverket

Мнениеот tsetso » 17 Март 2009, 20:57:43

лошото е , 4е рано или късно тази кола трябва да се регестрира в Швеция, (мисля 4е беше 6 месеца периода, но не съм сигурен) а това струва не малко. То ако ставаше по друг на4ин половин Швеция щеше да е с 4ужди регистрационни номера :)
Аватар
tsetso
Модератор
Модератор
 
Мнения: 271
Регистриран на: 15 Март 2007, 01:00:00
Местоположение: Sweden,Göteborg
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Migrationsverket/Skatteverket

Мнениеот SR-71 » 18 Март 2009, 00:01:03

Аз повече от година си карам с БГ номера. Това е ЕС - никой не може да те задължи къде да си регистрираш колата. Ако се лъжа, дай някакъв закон или източник.

На влизане в Стокхолм в определени дни и часове се плаща такса. Има едни камери, дето ти снимат номера. До тях има табла, на които пише колко пари е таксата в момента. Накрая на седмицата си плащаш на определено място - примерно в Pressbyrån. Ето камерите и таблата, които показват колко крони е таксата в момента:

Изображение Изображение
SR-71
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 77
Регистриран на: 10 Февруари 2009, 14:47:22
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Смяна на регистрационни номера на колата

Мнениеот bromma » 18 Март 2009, 13:19:40

Преди по-малко от месец си смених номерата на колата за шведски и сега ще опиша как става и колко струва. Най-напред за да не започнат безмислени спорове от типа "...преведени-непреведени, ...искаха ми - не ми искаха...", обяснявам, че така се получи при мене, следвайки инструкциите на сайта на vägverket, vv.se., в раздел import fordon.
Там пише, че с чужди номера човек може да кара тук най-много една седмица(!). Очевидно доста бях просрочил това време и за да не изпитам на свой гръб колко е глобата за толкова дълго продължаващо нарушение, прежалих време и средства и започнах. И още едно нещо - наистина пътните полицаи не могат да засекат кога точно колата е влязла в Швеция, но от една страна аз имах глоба за паркиране още като новодошъл (веднъж ме домързя да направя няколко маневри повече и по "български" оставих колата на около 0.5 м от бордюра, което ми струваше 700 кр.), а от друга - на доста кръстовища има камери (не от тези за сколост!) и ако решат полицаите винаги може да издирят стар запис на който присъства колата.
В сайта пише, че който ще стои повече от седмица, трябва да си извади временни номера и задължително шведска застраховка.
Процедурата започва с ursprungskontrol (проверка за произход). Регистрирах се в сайта и на посочената сметка изпратих 500 кр. Процесът не започва, докато не си получат парите. Като се превеждат парите преди да е дошла фактурата, на вносната бележка в банката трябва да се напише OCR номера, който го има в сайта. След това изпратих двата талона на колата, фактурата за покупката (в сайта пише, че можем да скрием покупната цена, но номер шаси да се вижда) и копие на бг зелената карта. Изрично е упоменато да се представи шведска застраховка, но аз се обаждах и на IF, и на Trygg Hansa и ми казаха, че без шведски номера, няма шведска застраховка. Получи се омагьосан кръг и затова им пратих зелената карта от Бг. И още една особеност при регистрацията в сайта - иска се да се отбележи причина за вноса на колата. Изброени са около 8 причини и малко зор видях докато асимилирам коя какво означава. Аз посочих eget bruk (лична употреба).
След 4-5 дни получих по пощата известие за одобрение на контрола, в което има и един телефон да се запиша за besviktning (инспекция). Обадих се, предложиха ми няколко района, аз се спрях на Solentuna. Там - в Solentuna - имаше един компютър в средата на площадката, където се регистрирах, че съм "линия" и няколко халета със светлинно табло. Като светна моя номер на регистриране в комп., влязох в съответното хале. Прегледът прилича на този в КАТ, плюс още други неща които гледат, освен това ми искаха и книжката с инструкции за колата. Тя е на български естествено и по нея искаха да им преведа, напр. къде са двете места дето са щамповани номерата на шасито, или пък колко л е резервоара и т.н. Освен това ми поискаха сертификат за екологичност, който трябвало да получа с покупката на колата, тъй като тя е произведена след 2006 г. Аз нямах такъв, но се сетих, че на гърба на големия талон има разни стойности за CO и др. За съжаление нали го бях пратил вече в управлението на пътните, казах им да се свържат с тях (те са в Кируна), но оттам се получи само лицевата част на талона. Както и да е, оценката беше о.к., принтерът им ми разпечата един лист с новия ми шведски номер. Тази инспекция ми струваше 1220 кр.
След два дни по пощата получих и табелките с номера плюс временна лепенка, с която мога да карам 25 дни без да съм платил пътния данък.
С шведския номер си направих застраховка 6500 кр. с полу - каско. Пътния данък + табелките+такса за процедурата за пътните излезе 1800 кр. Оказа се че липсата на сертификат за СО ми струва около 80 кр повече пътен данък.
Като обобщение: В пари - 1720 кр. процедура
Пътен данък: 1600 кр.
Табелки и такса към 200 кр.
Като време: около 10 календарни дни.
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Смяна на регистрационни номера на колата

Мнениеот SR-71 » 18 Март 2009, 13:36:32

BROMMA написа:Там пише, че с чужди номера човек може да кара тук най-много една седмица(!)


Може ли да дадеш линк къде го пише това? Нали знаеш, че има разлика в това да "внесеш" кола в Швеция и да караш кола с чужди номера в Швеция. В България също има закон. Като внесеш кола, купена да речем от Германия или Италия, с тия номера не можеш да я караш и трябва да я регистрираш за постоянно. Но ако колата ти е регистрирана да речем в Германия или Италия за постоянно, нямаш никакъв проблем.

Освен това к'во ти пука, че са ти писали глоба преди време? Те от къде да знаят, че колата ти е стояла от тогава до сега в Швеция? Бил си с нея в Швеция само за 3 дена, после си ходил в България, Дания, Норвегия.... с нея, оставил си я там на един приятел и чак сега пак си я докарал тук.
SR-71
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 77
Регистриран на: 10 Февруари 2009, 14:47:22
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Migrationsverket/Skatteverket

Мнениеот tsetso » 18 Март 2009, 14:17:34

Щом казваш, може и така да е. Аз мислих да си докарам кола от Бг , но братов4едката на приятелката ми е полицай и ми обясни как стоят нещата и каза ,4е ще излезе по-евтино да си я купя от тук blocket или подобен сайт за обяви или от автокъща.Затова и се разубедих.
Аватар
tsetso
Модератор
Модератор
 
Мнения: 271
Регистриран на: 15 Март 2007, 01:00:00
Местоположение: Sweden,Göteborg
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Смяна на регистрационни номера на колата

Мнениеот bromma » 18 Март 2009, 14:31:51

Потърсих в сайта и виждам, че тази част са я отделили в отделен сайт - transportstyrelsen.se, преди месец се влизаше директно през vv.se; както и да е, информацията иначе си е същата:
Om fordonet har en giltig utländsk registrering och en gällande utländsk trafikförsäkring, får du köra fordonet i högst en vecka från det att fordonet togs in i landet. För att få köra fordonet efter att den första veckan passerat, krävs en tillfällig registrering.

а, линка е http://www.transportstyrelsen.se/sv/Vag/Fordonsimport/Inforsel-fran-EU-lander/
По принцип си прав, наистина така се самоуспокоявах доста време, но веднъж ме спряха пътните за проверка, написаха номера (българският) в "компютъра" в колата им и излязоха данни, че нямам неплатени нарушения. Значи вече имах "папка" с данни в тяхната база, а освен това и работя всеки ден с колата си и щеше да е несериозно да ги убеждавам, че толкова време колата ту е в Швеция, ту е извън :^o
Не забравяй и снимките дето си пратил за платената част на ситито - срокът е един месец да се плаща влизането, а начинът на плащане го промениха 7-8 пъти досега. Пресрочиш ли и те спрат за нещо (а дори и да не те спрат, просто си карат след тебе и ти въвеждат номера ти в компютъра си ) веднага пишели не знам си какви глоби. А аз доста често усещам, че ме проверяват, тъй като през нощта не са много колите по шосетата и почти всяка кола попада в полезрението на пътните.
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Смяна на регистрационни номера на колата

Мнениеот bromma » 18 Март 2009, 17:40:04

Сетих се нещо да допълня:
1. Пътният данък се плаща по сметка на транспортното управление (transportstyrelsen), а не в skatteverket, както някой беше задал въпрос.
2. Този данък зависи от мощността, кубиците и теглото на колата и няма никаква връзка с цената й. Колеги ми казаха, че ориентировъчно той е 1000 кр. на тон тегло.
3. Застраховката зависи от района в който живее човек, както и дали колата се паркира на улица, гараж, двор, дали е първа застаховка с тази компания и др. Интересното е, че полукаското обхваща кражба на кола, но не и щети от катастрофа по купето, ламарини и др. Пълното обхваща всичко, дори и адвокатските хонорари. Доколкото си спомням в Бг кражбата се компенсираше при пълно каско, а щетите бяха при полукаско.
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Migrationsverket/Skatteverket

Мнениеот SR-71 » 25 Март 2009, 09:50:48

tsetso написа:Щом казваш, може и така да е. Аз мислих да си докарам кола от Бг , но братов4едката на приятелката ми е полицай и ми обясни как стоят нещата и каза ,4е ще излезе по-евтино да си я купя от тук blocket или подобен сайт за обяви или от автокъща.Затова и се разубедих.


Ако бях на твое място, щях да си купя от тук. Колите тук са много по-запазени, от колкото в БГ. По-миналата година си купих кола от БГ, а миналата още една от тук. Тази, дето я взех от тук, е бетон - като нова. Освен това, за да я докараш от БГ до тук, трябва да изръсиш едно 300 евро само за бензин и такси. Пък ако мислиш да я регистрираш тук, то стотиците левове, които ще платиш в БГ при тамкашната регистрация ти изгарят. В blocket се намират добри оферти, ама иначе не бих ти препоръчал да купуваш кола от авто къща. Най-добре директно от собственика.
SR-71
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 77
Регистриран на: 10 Февруари 2009, 14:47:22
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Смяна на регистрационни номера на колата

Мнениеот SR-71 » 25 Март 2009, 09:57:56

Последния път като четох vv.se пишеше, че чуждите коли не плащат вход в ситито. Дали още е така? То и аз карам в малките часове и особено през почивните дни, когато има най-много пияни шофьори. Спирали са ме само веднъж: тест за алкохол - отрицателен. Поискаха ми само талона на колата и книжката без зелени карти и такива глупости. Книжката ми е шведска, а за талона казаха, че нищо не разбират и това беше. Всичко хубаво и внимателно шофиране!

Иначе с шведските книжки е голям кеф във България :) В София са ме спирали два пъти - нищо, като единия път бях в лошо нарушение. Натърчаха се да ми пишат акт, ама се отказаха :) И в други градове са ме спирали - пак нищо :)
SR-71
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 77
Регистриран на: 10 Февруари 2009, 14:47:22
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Смяна на регистрационни номера на колата

Мнениеот VaskoLeon » 25 Март 2009, 12:39:18

SR-71 написа:Последния път като четох vv.se пишеше, че чуждите коли не плащат вход в ситито. Дали още е така? То и аз карам в малките часове и особено през почивните дни, когато има най-много пияни шофьори. Спирали са ме само веднъж: тест за алкохол - отрицателен. Поискаха ми само талона на колата и книжката без зелени карти и такива глупости. Книжката ми е шведска, а за талона казаха, че нищо не разбират и това беше. Всичко хубаво и внимателно шофиране!

Иначе с шведските книжки е голям кеф във България :) В София са ме спирали два пъти - нищо, като единия път бях в лошо нарушение. Натърчаха се да ми пишат акт, ама се отказаха :) И в други градове са ме спирали - пак нищо :)


На влизане в София от към Калотина ме провериха през нощта за винетка и видяха ,че предното стъкло е пукнато. Било нарушение за акт, взеха ми книжката за да го пишат, но след 2 минути ми я връщат! Питам за акта, и полицайчето ми казва, за съжаление с немска книжка не можели да ми напишат акт! Данке шьон!
Аватар
VaskoLeon
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1787
Снимки: 66
Регистриран на: 1 Юни 2008, 00:00:00
Местоположение: Leonberg bei Stuttgart
Благодарил: 74 пъти
Благодарено: 61 пъти

Re: Смяна на регистрационни номера на колата

Мнениеот bromma » 25 Март 2009, 13:14:41

Не знаех, че така става в Бг. Миналото лято, като си ходих за една седмица, все търсех познати да ме возят, че не смеех с шведската книжка да карам - като ги знам катаджиите как се заяждат, пък аз не обичам да ги "черпя", се страхувах да не ми изгори книжката.
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Смяна на регистрационни номера на колата

Мнениеот VaskoLeon » 25 Март 2009, 13:24:52

Бромма, в Германия карам с БГ-книжка, а в БГ с немска. :mrgreen: Понякога полицайте ме разпитват дали нямам и българска, казвам че съм имал преди 20-тина години, но нямам представа къде е. Често ми я връщат,като казват че не им трябва кредитната ми карта или че са поискали шофьорска книжка. Все пак колко полицай отбират от чужди езици!

Но нямаш проблем, дори бих казал е предимство. :) :) :)
Аватар
VaskoLeon
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1787
Снимки: 66
Регистриран на: 1 Юни 2008, 00:00:00
Местоположение: Leonberg bei Stuttgart
Благодарил: 74 пъти
Благодарено: 61 пъти

Следваща

Назад към Документи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement