• Advertisement

Примерни CV и ansökan на шведски

Информация за удължаване на международен паспорт, тарикатлъци със шофьорските книжки и др.

Примерни CV и ansökan на шведски

Мнениеот bromma » 26 Юни 2009, 15:04:29

Благодаря на един посетител на zaedno.eu, който ме подсети за нещо важно, а именно как да изглежда едно CV на шведски и съответно ansökan (personligt brev). Тук ще предложа някои примери, които и аз съм ползвал при съставянето на моите. Разбира се доста работодатели си имат свои страници, в които се попълва с информация зададената форма, но за тези които нямат, може да се ползват тези примери.
Ansökan

Informationsföretaget

Box 1111

111 11 Storstaden

Ansökan till arbetet som Storstadsinformatör

Hej

Jag heter Anders Andersson, är 28 år och vill arbeta hos er som Storstadsinformatör. Jag är snart färdigutbildad informatör med stor kunskap om Storstaden. Eftersom jag levt i Storstaden i hela mitt liv och är mycket intresserad av stadens skönhet, historia och kultur, har jag beslutat att jag gärna vill arbeta inom detta område i sommar. Då mitt arbete är viktigt för mig, och jag söker utmanade och ansvarsfulla arbetsuppgifter, verkar ett arbete som Storstadsinformatör passa mig mycket bra.Jag är snart färdig informatör med en examen i engelska och kommunikationskunskap. Som utbytesstudent studerade jag historia vid universitetet i Österrike, vilket var mycket lärorikt och utvecklande inom flera områden. Efter min vistelse i Österrike talar jag flytande tyska, och eftersom min familj har ursprung ifrån Frankrike talar och skriver jag dessutom flytande franska. Min arbetslivserfarenhet så här långt består bland annat av servicearbeten inom restaurangbranschen under flera somrar samt arbete i en klädbutik som extrajobb under studietiden.

Båda dessa arbeten har varit intressanta och stimulerande , men nu känner jag att jag vill utnyttja mina kunskaper inom information och språk, samtidigt som jag tar vara på vad jag lärt mig om service från mina extraarbeten. Jag tror att många av mina erfarenheter kan komma väl till pass i ett arbete som Storstadsinformatör.Jag ser mig själv som en öppen och utåtriktad person med stor ansvarskänsla och viljestyrka. Andra beskriver mig ofta som idérik, social och ambitiös. Jag är van att tala inför folk, vilket jag bland annat gjort i samband med min tid som utbytesstudent. Jag är öppen och tycker om att prata med människor och ge god service. Jag trivs bra med varierande arbetsuppgifter och är van att ha mycket att hålla reda på. Jag har också en väl utvecklad språkkänsla och skulle gärna lära mig flera språk.Min fritid ägnar jag åt flera olika hobbies, mitt historieintresse, engagemang i studentkåren samt fysisk träning. Min familj och vänner är viktiga för mig, men jag lägger också ner mycket tid och kraft på mina studier och andra engagemang.


Jag hoppas att jag väckt ert intresse och ser fram mot ett personligt möte där jag kan berätta mer om mig själv och mina kvalifikationer.

Med vänliga hälsningar


Anders Andersson

Bilaga: CV


AnsökanAnna Andersson

Vägen 1

111 11 Stora Staden

Företaget AB

Att: Kalle Karlsson

Företagsadress

Postnummer och postortKontoristEfter att ha läst er annons och pratat med Kalle Karlsson för att få mer information om den utannonserade tjänsten, blev jag intresserad. Arbetet som kontorist hos er verkar vara spännande och utmanande med flera olika och varierande arbetsuppgifter. Som framgår av mitt CV har jag en bred erfarenhet av administrativa arbetsuppgifter, och jag tror att jag både kan lära mig mycket från er, men också bidra med mycket.Jag arbetar nu för AA AB som redovisningsassistent. AA AB är ett internationellt företag vilket gjort att jag haft mycket nationella och internationella kontakter med olika leverantörer och kunder. Jag får ofta höra att jag gör ett mycket bra arbete, är duktig på språk och att jag har en trevlig telefonröst. Det har jag haft nytta av då jag även hjälper försäljningsavdelningen med internationella telefonkontakter.Jag ä gift och har två små barn på 2 respektive 4 år. Vi bor i ett hus nära min mans föräldrar, vilket är mycket praktiskt vid barnpassning när vårt dagis är stängt eller när barnen är sjuka.Några av mina starka sidor:*

Är utåtriktad och har lätt att få kontakt med nya människor.
*

Är handlingskraftig och ansvarstagande, ser till att det som skall göras blir gjort.
*

Tar initiativ och löser problem självständigt.Är jag den ni söker?

Ser fram mot ett möte med er.


Med vänliga hälsningar

Anna Andersson

Bifogat: CV


Anders Andersson

Andersgatan 1, 111 11 Andersstad
Tfn 01-11 11 11, Mob 0111-11 11 11
e-post anders@email.seCURRICULUM VITAE


ARBETSLIVSERFARENHET1994 - 1997 Säljare/Representant Anderssons Tobak
Arbetade med nyinförsäljning, exponering och rådgivning av Anderssons produktportfölj. Jag arbetade mot volymbudget, och mot att öka täckningen av samtliga varugrupper. Mitt distrikt innefattade centrala Göteborg, delar av Skaraborg och ner mot Småländ. Kunderna bestod av allt från små kiosker upp till grossister.

1993 - 1993 Säljare/Praktikant Kalles hår AB
På Kalles hår AB arbetade jag som säljpraktikant, och arbetade med införsäljning av frisörprodukter mot frisörsalonger i Göteborg. Jag genomgick dessutom en telesäljarutbildning och lyckades mycket bra med att sälja över telefon. I tjänsten ingick dessutom visst lagerarbete i Trollhättan.

1992 - 1993 Säljare/Ordermottagare ABAB
Min huvudsakliga arbetsuppgift här var ordermottagning per telefon av högtalare som ABAB marknadsför i Sverige. Jag hade också ansvar för alla utleveranser och service av produkterna.

1991 - 1991 Butikssäljare/Lagerarbetare MM AB
Arbetsuppgifterna här bestod av butiksförsäljning av byggmaterial gentemot privatkunder. Jag utförde även vissa leveranser med lätt lastbil, och var till viss del ordermottagare per telefon. Tjänsten var ett vikariat.

1990 - 1990 Kurir/Budbärare DDD International AB
Jag utförde leveranser av viktiga utlandsförsändelser i Göteborgsområdet. Min uppgift var också att informera företagen om DDDs tjänster och skapa merförsäljning. Blev utsedd till månadens kurir under min period på DDD.UTBILDNING

1999 - 2000 IT Säljare/Projektledare AB data
1998 - 1998 VR i Unix och NT miljö Prosolvia/SwIT
1995 - Säljteknik
1993 - Engelska språkstudier i Melbourne La Trobe University
1992 - Prima Vista Utbildning Posten
1992 - Affärsengelska på Distans Liber Hermods
1991 - 1992 Marknads/Säljutbildning IHM Business School
1991 - Marknadsföring Folkuniversitetet
1986 - 1988 Kontorsmaskinreparatör Gymnasium


SPRÅKKUNSKAPERSvenska Modersmål
Engelska Talar och förstår mycket bra


FRITIDSAKTIVITETER

På min lediga tid arbetar jag mycket vid min dator, och speciellt då med div. mjukvaror. Fotograferar också en del. Jag försöker också röra på mig, och motionerar därför ett par gånger per vecka. Spenderar också mycket av min lediga tid med goda vänner och familj.


ÖVRIGT

Har bl.a. arbetat i följande datorprogram.

Windows 95/98/NT
Microsoft Office 97/2000
Photoshop 4.0/5.0
Macromedia Director 6.0
Adobe Premiere 5.0
Lotus SmartSuite
M.fl.

ECDL

Körkort B


REFERENSER


Referenser lämnas på begäranCV

Mats Matsson

Matsvägen 1

111 11 Matsstad

E-mail: mats@email.com

Mitt mål

Att få arbeta som projektledare på ett växande företag där möjligheterna till varierade arbetsuppgifter är stora.


Det här är jag

Påhittig problemlösare med mycket god organisationsförmåga, som trivs både med att leda och samarbeta. Erfarenhet av ledararbete, utvecklingsarbete och undervisning. Stort socialt engagemang. Fyrspråkig i svenska, engelska, franska och italienska.

Mina erfarenheter

-Deltagit som en av fyra lagmedlemmar i ESAB Cup två år i rad med framgångsrikt resultat (se bilaga).

-Hade huvudansvaret för två mycket uppskattade konferenser (se bilaga) i samarbete med fyra andra universitet.

-Arbetat som lärarvikarie i en högstadieklass i Tomteboda.

-Varit ansvarig för att lägga sommarschema på Ica i Matsstad.

-Ökade försäljningen i universitetskafeterian med 38 procent under vårterminen 2003.

-Studerade två terminer på universitetet i Aix en Provence som en del av utbildningen.


Anställningar

Kaféansvarig på universitetskafeterian ht 2002-vt 2003.

Butikarbetare på Ica Kronan i Matsstad varje sommar mellan 1999 och 20002.

Lärarvikarie Solbergaskolan, Tomteboda, ht 1998-vt 1999.

Ambulansförare Akuten SÖS

Utbildningar

Civilingenjörsexamen, Linköpings tekniska högskola, Industriell ekonomi. Examen 2003.

3-årig naturvetenskaplig gymnasieutbildning.


Språkkunskaper

Utmärkta kunskaper i svenska och italienska i tal och skrift. Goda kunskaper i

franska och engelska genom utlandsvistelser, språkkurser mm.


Datakunskaper

Officepaketet, samt viss programmering.


Referenser

lämnas gärna på begäran!Anders Andersson

Andersvägen 1 111 11 Andersstad

011-11 11 11

Curriculum Vitae
Profil

Personalvetare och ekonom med erfarenhet av ekonomi, personal-, utbildnings-, motivations- och förändringsarbete. Erfarenheter från både tillverknings-, och tjänstesektorn i näringslivet såväl som statlig, kommunal och kooperativ verksamhet.

Drivkrafter

Att få lära och utvecklas som person och att få inflytande i syfte att förbättra min omgivning har bland annat tagit sig uttryck i utlandsstudier, medverkan i min lokala hyresgästförening och min tämligen omfattande utbildning.

Egenskaper

Analytisk, empatisk, lyhörd, vetgirig, ansvarskännande, noggrann, målinriktad, ”serviceminded”, humoristisk samt äger förmågan att organisera och strukturera.

Mål

Att använda mina mångsidiga kunskaper och erfarenheter inom ekonomi, personalarbete och inom den psykosociala sfären för att i kvalificerade arbetsuppgifter medverka till utveckling inom utbildningsområdet.

Administration

Har haft konsultativ roll som specialist samt bistått institutionschefen på ett behandlingshem med nödvändiga beslutsunderlag inom PA- och arbetsmiljöområdet. Har dessutom vidareutvecklat arbetsformer för facklig samverkan, information och förhandlingar samt utformat förslag till rutiner och policys och därefter följt upp det som sedan beslutats.

Ledarskap

Har ett personalansvar på ca 15 personer och anser att ett situationsanpassat ledarskap oftast fungerar bra, men min positiva människosyn och mina grundvärderingar har medfört att beslut om möjligt bör fattas i samförstånd med medarbetarna. Detta utan att undanta ansvar eller visa oförmåga att fatta beslut. Har stor erfarenhet av konflikthantering och insett vikten av att vara tydlig.

Utbildning

Under år tre i PA-programmet valdes inriktning ”Organisation, Utveckling och Utbildning”, år fyra valdes pedagogik. C-uppsatsen, vilken behandlar distansutbildning, används av Statens Skola för Vuxna när de på uppdrag av regeringen utbildar komvuxlärare i distansutbildning. Har därutöver varit med om att utveckla en fempoängskurs i entreprenörskap vid Stadens universitet där fokus främst var att underlätta för distansstudier. Vidare har jag erfarenhet av att arbeta med ungdomar som har psykosociala störningar, både på öppna och låsta avdelningar och i skolmiljö. Samtidigt har jag trivts med rollen att arbeta med ungdomars val i viktiga frågor, något som förskaffat djupare kunskaper och pedagogisk insikt.

Marknad & Försäljning

Har utfört marknadsundersökning av ett företags affärsidé genom att intervjua företagsledare och marknadsansvariga. Har vidare undersökt effekten av en reklamsatsning, vilket ledde till besparingar på ca 200 000 kr. Har därutöver arbetat med inköp, ansvarat för kampanjer och försäljning i butik och dessutom varit telefonsäljare.

Arbetslivserfarenhet

2002 - nuvarande Befattning och företag

2000 – 2002 Befattning och företag

2001 Befattning och företag

1999 Befattning och företag

1998 Befattning och företag

Utbildning

2001 Utbildningens namn, ev. poäng och stad

2000 Utbildningens namn, ev. poäng och stad

2000 Utbildningens namn, ev. poäng och stad

Övrigt

Flytande engelska i tal och fullt förståelig i skrift

Är styrelseledamot i min lokala hyresgästförening

B-körkort och bil finnes.

Innehar ECDL:s sjudelars datakörkort

Militärtjänstgöring som gruppbefäl (10,8,8), var plutonens förtroendeman samt ca 400 timmars praktiskt ledarskap

Personligt

Umgås gärna med familj och vänner samt är mycket intresserad av ny teknik. I yngre år tävlade jag i basket, men den karriären är nu förbi, även om intresset fortfarande finns kvar.

Referenser

Lämnas på begäran


Anders Andersson, Andersvägen 1, 111 11 Andersstad

Tfn: 01-11 11 11 Mob: 1111-11 11 11

E-post: anders@epost.com

CV

Mål

Mitt mål är att få använda och förmedla mitt intresse, mina kunskaper och breda erfarenhet inom mat och matlagning.

Profil

Jag är en Initiativrik, kreativ och målinriktad tävlingsmänniska som presterar sitt bästa i kundfokuserade och team-orienterade organisationer.

Yrkeserfarenhet

Avdelningsansvarig ICA Kvantum, Andersstad

2001-pågående

ICA Kvantum är en välsorterad matglad butik som omsätter cirka 100 miljoner kronor och har 30 anställda.

*

Ansvarar för charkavdelningens personalplanering, varuinköp och försäljningsmål.
*

Planerar, producerar och genomför kund utbildningar inom matkunskap och matlagning.
*

Lyckades 2002 fördubbla omsättningen i min avdelning genom aktivt arbeta med aktiviteter och merförsäljning.

Charkbiträde ICA Kvantum, Andersstad

1995–2001

* Ett arbete som kräver snabbhet, noggrannhet och en förmåga att se verksamheten ur ett kundperspektiv.
* Initierade interna utbildningar för medarbetarna inom matkunskap och matlagning som var mycket uppskattade. Som följd av den höjda mat- kompetensen fick butiken 1999 pris som ”Andersstads matgladaste butik”

Kock Anders Restaurang, Staden

1990–1994

Anders Restaurang är en erkänt välrenommerad restaurang med en Medelhavsinspirerad meny. Restaurangen fick 1992 högsta betyg av Dagens Industri

*

Arbetade i en team-organisation under högt och intensivt tempo där en professionell prestation krävdes i varje arbetsmoment.
* Var menyansvarig vid större beställningar vilket innebar kundkontakt med både svenska och internationella kunder.

Kockelev Stockholms Krog

1990–1990

Stockholms krog är en välbesökt restaurang med traditionell svensk mat som inriktning.

*

Lärde mig att på ett noggrant och metodiskt arbetssätt hantera ett högt arbetstempo.

Utbildning

ICA Utbildningen ICA Skolan

Examen 2000

1-årig chefsutbildning för avdelningsansvariga inom ICA.

*

Utbildningen omfattade ämnen såsom ledarskap, ekonomi, organisation och verksamhetsplanering.
* Som examensprojekt utarbetade jag ett upplevelsebaserat ekonomiskt nyckeltal för att kunna mäta butikens matkänsla.

3-årig kockskola Anderstads gymnasiet

Examen 1988

* Var med och planerade den första lokala festen ”Hela Anderstad äter”, en fest som har blivit en årlig tradition.

Språkkunskaper

Engelska Flytande i både tal och skrift

Franska Bra i tal och grundläggande i skrift

Datakunskaper

Privat mycket intresserad av datorer, hårdvara såväl som mjukvara. Det har gjort att jag har bra kunskaper inom de vanligaste förekommande Windows programmen. Har också lätt för att lära mig nya system och program.

Utlandserfarenhet

Frankrike 1993

Deltog i ett utbytesprogram mellan restauranger i Sverige och Frankrike. Jag arbetade under 8 månader i Paris.

Asien 1989

Reste runt i hela Asien under en 6 månaders period. Lärde mig mycket om asiatisk matkultur och matlagning.

Ideella arbeten

Arbetar ideellt i styrelsen för MTT, Mat Tar Tid. Föreningen arbetar med upplysning och aktiviteter om matens betydelse i vårt samhälle.

Övrigt

Innehar B-körkort och har tillgång till bil

Referenter

Lämnas på begäran
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Примерни CV и ansökan на шведски

Мнениеот mormor » 22 Февруари 2012, 14:07:42

Това е много полезна информация, но значи ли че не признават този формуляр
http://uchebnika.com/wp-content/cv_format_sv.doc
mormor
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 27 Юли 2011, 11:08:21
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Примерни CV и ansökan на шведски

Мнениеот bromma » 22 Февруари 2012, 15:38:00

Що да не признават?
Не става въпрос за признаване, а за това да не отиде ansökan-a ти директно в коша.
Текста можеш да си подредиш както искаш, важното е листът ти да оцелее при "стартовото изхвърляне на нежеланите".
Но как да стане това, нямам рецепта. Затова съм дал примери, как шведите обикновено кандидатстват, но това изобщо не означава, че това са най-добрите примери.
Чети в Metro - там има страница с различни съвети относно работа, кандидатстване, интервюта, CV-та, какво да съдържа писмото, как да се напише и др.
Не че и това е рецепта де, но все пак е насока.
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Примерни CV и ansökan на шведски

Мнениеот mormor » 27 Февруари 2012, 15:05:31

Ansökan (personligt brev) при кандидатстване за конкретна работа ли е? Аз още нямам регистрация в Arbetsförmedlingen, знаете ли дали трябва да си подготвя CV за там?
mormor
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 27 Юли 2011, 11:08:21
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Примерни CV и ansökan на шведски

Мнениеот dioivanov » 27 Февруари 2012, 19:29:21

mormor написа:Ansökan (personligt brev) при кандидатстване за конкретна работа ли е? Аз още нямам регистрация в Arbetsförmedlingen, знаете ли дали трябва да си подготвя CV за там?


По принцип трябва да е съобразено с работата която търсиш. Друг е въпросът че според мен е пълна простотия и едва ли някои ги чете. В Arbetsförmedlingen мисля че трябваше да попълниш някакви неща , но така или иначе когато кандидатстваш обикновено е през външен е-мейл а не чрез тях
Аватар
dioivanov
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 56
Регистриран на: 7 Март 2008, 01:00:00
Местоположение: Karlstad / Varna
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Примерни CV и ansökan на шведски

Мнениеот adriyana » 17 Октомври 2014, 10:34:33

А с мотивационните писма как стои въпросът? Предполагам е желателно да са индивидуални за всяка работна позиция.
Аватар
adriyana
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 58
Регистриран на: 22 Януари 2008, 01:00:00
Благодарил: 17 пъти
Благодарено: 1 път


Назад към Документи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement