Здравейте,
Би трябвало да отворим една нова тема - Пенсии - това на все-повече хора им става актуално.
Има ли някой опит от преместване в Швеция на своите родители - пенсионери над 65 години?
Какви права имат те по отношение на здравното и социалното осигуряване?
Какви документи се изискват за това преместване?
Моите лични проучвания в сайтовете на шведските власти / телефонни разговори с тях ме доведоха до противоречиви информации. Ето аз какво разбрах:
1. Всеки пенсионер може да се премести за постоянно в Швеция, стига да може да се самоиздържа, или пък някой роднина да го издържа. Ако ще пребивава поне една година, му се издава першуннуммер на основата на доказателства от сорта на банкови извлечения напр., че горното условие е изпълнено. (Информация от Скатеверкет).
Същевременно, всеки, който пребивава законно в Швеция и е над 65 години, при липса на достатъчно собствени доходи има право на социална помощ за възрастни (äldreförsörjningsstöd) в размер, допълващ доходите му до макс. 10400 кр на месец (4200 кр. за храна, дрехи и т.н. + до 6200 кр за жилище, отопление, вода и ток). (Информация от Паншунсминдихетен)
Тези две постановки на пръв поглед се изключват взаимно, същевременно получих устно уверение от Pensionsmyndigheten, че родителите ми, пенсионирани в България, биха имали право на äldreförsörjningsstöd в Швеция, ако са регистрирани по местоживеене (folkbokförd) в Швеция за поне година.
2. Здравеопазването - при кандидатстване за першуннумер се изисква удостоверение, че човекът е здравноосигурен за поне 1 година, и това е попълнена от българската НЗОК формуляр S1.
Същевременно, ако имаш першуннумер, следва безпроблемно да може да се лекуваш в местните лечебни заведения на същите начала, както и шведските граждани.
Някой с опит да ми изясни как в същност стоят нещата?