• Advertisement

Български лекари в Швеция

Форумът, който касае всеки!

Български лекари в Швеция

Мнениеот Yossarian » 19 Септември 2008, 13:27:47

Здравейте на всички във форум Швеция. С приятелката ми сме завършили медицина в България,но все още нямаме специалност и се интересуваме от придобиване на такава в Норвегия или Швеция. За съжаление по форумите информацията за това е доста оскъдна :( . Ще ви бъдем много благодарни ако някои може да даде някаква информация по следните въпроси:

Търсят ли лекари в Швеция и в кои специалности има недостиг?
Какъв е шансът на завършил в България медик да специализира в Швеция?
Доколкото разбрах от форумите в Швеция е по-лесно от колкото в Норвегия, така ли е?

Виждам че wasserman е лекар- надявам се че той ще има някаква по- конкретна информация :wink:

Ще бъдем благодарни на всякакви идеи и мнения.
Аватар
Yossarian
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 18 Септември 2008, 00:00:00
Местоположение: София
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот wasserman » 19 Септември 2008, 20:00:02

Здравеи Йоси ,
някъде бях бутнал информация как се легализират дипломи и специалности,затова няма да се спирам на това.
Така по въпросите:

Търсят ли лекари в Швеция и в кои специалности има недостиг?

Търсят,основно недостига е за психиатри,гериатри ,участъкови и анестезиолози,но шанс има за всеки.Според мен за чужденец най лесно е да пробие в ренгенология патология и анестезиология понеже изизскванията за език са най ниски,но това е лично мнение ,всеки има своя шанс.

Какъв е шансът на завършил в България медик да специализира в Швеция?

добър ,но ще трябва да се потрудиш,първо да отделиш поне половин година за език,после ще трябва да стажуваш отново ако си току що завършил ,но според мен си струва тук стажът е много полезен а и ти създава контакти толкова нужни после за намиране на специализация.


Доколкото разбрах от форумите в Швеция е по-лесно от колкото в Норвегия, така ли е?

Не е няма правило има шанс,може би в Швеция да е по лесно понже е в ЕС ,но пък в Норвегия наливат много пари в здравната система и в момента наемат много персонал.Бих ти препоръчал да пробвате и на двете места.

Накарая нещо по конкретно за намиране на работа:
linkowe na tyrsene na rabota за лекари и сестри в Швеция и Норвегия
на шведски е но се разбира а и мозеш да позлваш гоогъл транслатор.
Да знаеш ST e specializant AT e stazant.
http://www.dagensmedicin.se/jobb/
http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=9210

Като цяло си струва .но е добре да обмислиш Британия и най вече Германия като място за специализация,по лесно е и по интензивно според мен ще получите по добра подготовка,но пък ще ви стопят лагерите.
Пиши ако те интересува нещо повече.
Като си помисля за толкова смелена информация преди година човек убивах.
Аватар
wasserman
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 57
Регистриран на: 27 Март 2008, 01:00:00
Местоположение: Guinea Equatorial
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот Yossarian » 23 Септември 2008, 20:15:02

Здравей wasserman. Много ти благодаря за информацията която си дал, изключително полезна е. Прочетох и другите ти постове по темата.Твоят пост за признаването на дипломите много ми помогна да ми се избистри поне малко картинката. :) Прегледах и сайтовете на институциите в Швеция и Норвегия, които регулират медицинските професии и въпреки това ми останаха някои неясоти. Това което досега разбрах е следното:

-За да можеш да останеш в Швеция за повече от 3 месеца е нужно да имаш договор за работа, който съответно е основание и за получаване на residence permit. След като имаш последния, можеш вече да кандидатстваш и за персонален ID номер.

- За намирането на работа(при мене всъщност стаж-internship) е нужно много добро ниво на владеене на шведски език или греша? Ето тук и се появява параграф 22 :? - как ще науча езика за 3 мес.: няма работа- не можеш да останеш повече от 3 мес за да научиш езика; не знаеш език- няма работа.Как става този номер? Явно ще трябва да се работи някаква ниско квалифицирана работа в началото докато учиш езика или евентуално нещо близко до медицината само с английски език и лош шведски- лаборант, санитар и т.н.

Колкото до медицината, тъй като нямам специалност, въпреки че съм работил в БГ 2 год. в УНГ клиника и съм давал дежурства и съм участвал в оперативната дейност, най- вероятно ще трябва да карам първо тези стажове и после да кандидатствам за специализация. Този стаж + ученето на език преди това(ок. 1год) за съжаление ще ме отдалечи с минимум 3 години от специализация. Друго нещо което ме притеснява е, че търсейки обяви за работа видях много малко за УНГ, а това е което искам да специализирам все пак. Не виждам как с приятелката ми ще можем да караме тези стажове в един град и после специализация при положение, че местата явно не са толкова много а и някъде май четох че те ти определят къде да караш тези стажове. Приятелката още не е сигурна какво иска да специализира но май се е насочила към ендокринология или АГ. Не съм търсил още дали има обяви за тези специалности

А това да пробваме и в Швеция и в Норвегия това ми се струва малко нереално, защото би било по-добре да се съсредоточим само в/у единия от езиците. В Норвегия нещата стоят по абсолютно същият начин освен, че имаш задължително изпит по език и че достъпът до обучение по норвежки е като че ли по-труден в България.

А ето и някои въпроси които ме мъчат:
Временната работа която търся, от България ли да я търся или на място? Струва ми се че от българия е почти невъзможно.
Има ли възможност според теб да прескоча стажа или поне да карам някакъв по-съкратен вариант?
Ще трябва да пиша до Шведските институции по тези въпроси пък да видим какво ще кажат. Писах до норвежките, но още нямам отговор.

Постът стана дълъг, а неяснотите са доста :oops: . Извинявам се, че затормозявам посетителите на форума с талкова много въпроси. Благодаря предварително wasserman и на всеки които има някакви идеи или коментари по това което съм писал.
Аватар
Yossarian
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 18 Септември 2008, 00:00:00
Местоположение: София
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот wasserman » 23 Септември 2008, 23:14:25

Извинявам се предварително че изземвам функциите на сем, нашия клубен психолог,но инак няма да мога да спя,току виж след 20 години си кажеш "ееехх дядо Васер знаеше какво ме чака но си спести от интернета."
1.Според мен трябва да си отговорите много честно на себеси на три въпроса преди да продължите:
1.1 Искаме ли много да специализираме УНГ и ендокринология?
1.2 Искаме ли много да специализираме в Скандинавия?
1.3 Много ли се обичаме?(един друг имам предвид)
Елементарна статистика(сори за мръсната дума) ако отговориш с не поне на един от тези въпроси си удвояваш шансовете за успех.А сега без маитап гледал си американски лекарски филми,какво прави впечатление:анестезиолога винаги е индиец,патолога китаец,хирурга негър.УНГ,ендо,кожи цветен няма да видиш, обикновено е евреин в наи-кофти случая е WASP.
2. Много добре си помисли ЗАЩО Скандинавия.Не искам да те разубеждавам,но като изключим 3-4 големи болници другите са на ниво БГ университетска,за мен е ОК аз съм специалист, тук съм за парите и спокойствието, но ако трябваше да избирам място за специализация бих избрал Англия Германия Франция.
3.Административните ти въпроси-много е писано по темата ID и установяване,при мен лично номер ми дадоха преди работата на база адрес.Тези 3 месеца са виртуални никъде не пище кога си влязъл в страната никой не те проверява.
4.Относно езика ако се концентрирате върху специалности без контакт с пациент ще имате много по ниски изисквания за език.В Норвегия има доста обявя че търсят лекари със скандинавски език бил той и шведски.
А и за писма до институции писал съм не отговарят,обади се по телефона.
Аватар
wasserman
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 57
Регистриран на: 27 Март 2008, 01:00:00
Местоположение: Guinea Equatorial
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот bromma » 24 Септември 2008, 19:44:39

...Временната работа която търся, от България ли да я търся или на място? Струва ми се че от българия е почти невъзможно...

Малко допълнение и от мен: Има доста обяви за гледачи на възрастни в домовете за възрастни. Работи се по график. Така остава време и за посещение на училище, за да се учи език. Също така много се търсят и sjuksköterska - по-опитна сестра в болниците. И на двете заплащането е около 15 000 SEK нето при пълен работен ден и се практикува основно от чужденци със слаби познания по езика.
Да, наистина е невъзможно от България.
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Мнениеот sem » 25 Септември 2008, 22:02:31

Здравейте отново, сутринта ви писах но част от текста излече по тъмен и явно модераторите са го изтрили. То с таз машинка компютъра съм май много на Ви. Доста време не съм писала, но бях в Сомалия - Лекари без граница - носихме медикаменти и правихме ваксини.
wassermam - благодаря ти за клубния психолог.
Сега по задачата към най важното за новия колега /като най-прясна минала по пътеката към Норге/
Първата задача е да си изясните какво искате и да ви признаят дипломите.
Ако имате стаж повече от три години - добре, ако не ще се ориентирате към частните клиники. Но при ВСИЧКИ случаи ще ви се наложи да поотложите специализацията с няколко години. Не е болка за умиране, щом искате нещо.
Едно много важно нещо - ако сте семейство - вероятността да ви разделят е почти нулева./ да карате практика ит.п. в различни градове/ Подробна статия съм дала в сайта на www.kaldata.com в страницата на Норвежците. Много подробна статия и страница с почти всички необходими служби - и информацията към тях има на страницата на Норвежките мами -www.forum.bg-mamma.com
Като начален старт, ако не искате да се отделяте от медицината - Вромма е много прав. За езика - Нордстудио и ф-ма Нови хоризонти / и двете Софийски/
За каквото и да е - ТУК СМЕ. Успех и не се отказвайте!!
Аватар
sem
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 66
Регистриран на: 11 Юли 2008, 00:00:00
Местоположение: Гърция- Атина
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Mr.Bombastic » 25 Септември 2008, 22:52:36

Една молба - ако статията в Калдата не е публикувана в нашата вирт. библиотека, моля да ни да дадеш разрешение да я включим в Заедно, както и линка към нея при положителен отговор.
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Мнения: 7124
Снимки: 250
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Благодарил: 463 пъти
Благодарено: 309 пъти

Мнениеот wasserman » 26 Септември 2008, 13:13:08

Добре дошла сем,между другото и аз обмислям да отскоча да Африка за известно време,по западното крайбрежие.Хората предлагат заплата равняваща се на три шведски при нулеви разходи,дано това компесира риска от СПИН и малария.
Относно разделянето на двойки в Швеция,имам приятели -двоика немци ,които специализират обща медицина на растояние 200 км един от друг.Друга двойка лекари-гърци специализират на растояние 300 км.Вярно не са жененни но и Йозарян не е .
Не знам как е в Норвегия,макар че и аз съм подал документи за лиценз там,но в Швеция частните клиники са много малко и наемането наперсонал за тях не е по различни правила от това в държавните.
Аватар
wasserman
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 57
Регистриран на: 27 Март 2008, 01:00:00
Местоположение: Guinea Equatorial
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот sem » 26 Септември 2008, 20:13:30

ЯЯЯЯЯЯЯЯ, Мр.Бомбастик с нова снимка - тук си по-хубав да знаеш. За статията ще я прехвърля цялата и информацията от Мамите, но утре кат си е у дома синът ми. Казах, че с тази машинка ми е трудно.Но е добре да се прочете ВСИЧКО там, има един "Ставангер" - и той също като Васерман и Пипи и Цецо - пълна енциклопедия.
ТА ЗНАЧИ - /обяснявам аз как влизам, пък вие ми се смейте колкото щете за неумението да си говоря с това чудо Компютъра/ !!!!
Влизам в www.kaldata.com - и отивам във форума; после в раздел ДРУГИ; подраздел-БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА; и там има една тема - "Българи в Норвегия" - Отивате в нея и четете МНОГО интересни неща. /Аз толкова мога, по- нататъка сте вие/
Мр. Бомбастик - разбира се че разрешавам да прехвърлите статията ми - та нали сме за това - да си помагаме един на друг. Спомняте ли си какви глупави въпроси, но не маловажни за мен задавах в началото. Ами Мамите - колко ли са ми се смяли като ги попитах - "...къде си сушат дрехите". Смешно и тъжно е после като разбериш че си притеснявал хората за такива неща. Но нали сме човеци неуки и страхливи....
Васерман - аз пак заминавам след няколко седмици - този път в Замбия - искаш ли някаква информация от там. Пиши на лични. Колкото за Норге - много трудно разделят семейни двойки. При изключителни случаи - невъзможност да ти намерят място и то само за поняколко месеца. ПИТАЛА СЪМ.
Аватар
sem
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 66
Регистриран на: 11 Юли 2008, 00:00:00
Местоположение: Гърция- Атина
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Stavanger » 27 Септември 2008, 07:47:23

сем, колко свежест излъчват постовете ти само :) Няма нищо смешно да се пита. Нали затова сме тук да отговаряме. Всички, които вече сме в чужбина, знаем колко е трудно началото, как се блъскаш и не знаеш нищо. Предполагам, че в Швеция нещата са близки до Норвегия. Езикът е много важен, това е факт. Но както казах и на Йосариян в норвежката тема, най-добре е да си набележи университети с медицински факултети и да пита там. Кой друг, ако не те, ще знае най-добре :lol:
Аватар
Stavanger
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 27
Регистриран на: 31 Август 2008, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Yossarian » 27 Септември 2008, 19:20:26

Здравейте отново. Последните 2-3 дена не съм писал , защото нямах време и бях дежурен в спешния кабинет. Благодаря ви за постовете, все пак има някаква светлинка в тунела.
За приравнянването на дипломите, горе-долу ги разбахме как стоят нещата. Още не сме решили към Норвегия или Швеция да се ориентираме. Чакам да се свържа с една позната в Швеция която е доктор и се надявам разговорът с нея да наклони везните в една или друга посока. Кофтито е, че като гледам курсовете в Норд Студео започват сега октомври, а ние още не сме наясно кой от двата езика да изберем. Колкото до това, че можем да бъдем разделени- еми ние така или иначе мислим да се женим преди да тръгнем, та това ако помогне - ок.

Wasserman идеята за Африка не е лоша, но СПИНът там наистина е проблем. Особено в Намибия, ЮАР, Зимбабве- там ок. 20% от населението са носители на HIV, а в болниците пациентите съответно до ок. 70%. Това е малко кофти особено ако си хирургична специалност- ти май си ортопед, поправи ме ако греша.

Извън темата- някъде прочетох, че си специализирал в Израел. Случайно да познаваш д-р Петя Петрова- тя също е специализирала в Израел УНГ и ни е позната.
А м/удругото виждам че се гмуркаш :) - и на нас ни е хоби- това лято взехме сертификати от PADI, но още сме в самото начало.
Както и да е. Благодаря ви отново на всички, които се опитвате да ни насочите. Ще ви държа в течение ако има някакво развитие по темата :wink:
Аватар
Yossarian
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 18 Септември 2008, 00:00:00
Местоположение: София
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот wasserman » 27 Септември 2008, 21:05:27

Петя-ееех,разбира се че се познаваме даже известно време бяхме комшии.Двамата бяхме единствените Петрови(жена ми е тире Петрова) в Йерусалим и постоянно ни бъркаха с мъж и жена,а по тактичните със брат и сестра.Колко пъти сестрите са ме търсили по телефона нощем за болни сливици,погрешка.:)) Тя се ожени това лято точно когато се роди дъщеря ми и затова нямаше как да отидем на сватбата.
Много обичам подводния риболов даже бях в един от варненските отбори ,водолазния спорт не ми е толкова присърце понеже го свързвам с работа-бях рапанджия като ученик и студент.Норвегия е супер място за водолази и гмуркачи ето линк към фотогалерията ми да ви убедя за Норвегия.
http://picasaweb.google.com/kpetrow75
Тук в Швеция няма условия за гмуркане в Балтика а по западното крайбрежие е забранен подводния риболов,така че за няколко калкана и трески трябва да паля колата и да карам 1000 км,но си струва.
Аватар
wasserman
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 57
Регистриран на: 27 Март 2008, 01:00:00
Местоположение: Guinea Equatorial
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот Stavanger » 28 Септември 2008, 19:38:39

Йосариян, според мен норвежкия е по-добрия вариант, защото после преходът към шведски е много по-лесен, отколкото ако сте учили шведски да минете към норвежки. Но изборът е изцяло ваш.
Аватар
Stavanger
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 27
Регистриран на: 31 Август 2008, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Yossarian » 28 Септември 2008, 21:15:55

Ех колко е малък светът понякога. Приятелката ми е от Варна и всъщност покрай нея я познавам. Даже бяхме на сватбата. Абе не е ли много студено за гмуркане там. Това трябва да е мокър костюм нали?
Аз като малък 14-15 годишен се занимавах с подводен риболов, а сега мисля постепенно да купя обурудване за подводна фотография. Миналата година бяхме в Гърция, та добрата видимост под вода ме тласна към подводната фотография.
Аз впрочем имам и един приятел водолаз в Норвегия- едно време работеше в океанографския институт във Варна, а сега работи на някакви мрежи в развъдници за риба. Та така...
Stavanger мерси за инфото, ще го имам предвид
Аватар
Yossarian
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 18 Септември 2008, 00:00:00
Местоположение: София
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот sem » 29 Септември 2008, 08:18:36

Yossarian -прегледай ТОВА: http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=333800.0
Аватар
sem
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 66
Регистриран на: 11 Юли 2008, 00:00:00
Местоположение: Гърция- Атина
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Следваща

Назад към Работа, данъци и осигуровки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

  • Advertisement