seli написа:Колегите се загубиха нещо...
dzobelov написа:seli написа:Колегите се загубиха нещо...
Здравейте!
Колегата беше малко затрупан от домашни и нямаше време да отговори.
Все пак ще споделя това ,което знам засега.Не е много но както писах и по-рано сме от два месеца в Стокхолм.Относно намирането на квартира немога да ви дам някаква полезна информация ,защото на нас ни помогнаха едни наши познати.Тоест като дойдохме имаше вече къде да отседнем.Относно домументите аз съм завършил в Атина и дипломата ми е от там.При допитването ми към тукашната институция ми отговориха ,че в моя случай не е необходимо приравняване на дипломата.Незнам дали така стоят нещата и с българските.Затова най-добре ще е да ги питате.Тове е службата:http://www.hsv.se/
Каквото и да ви отговорят от там вие задължително си преведете и заверете дипломата на английски или шведски.Ще ви потрябва после ако решите да се запишете към бюрото по труда.Осигурете си и документ с който да докажете къде и за какъв период от време сте практикували тая професия,също преведен и заверен.Ако сте посещавали семинари или лекций,свидетелства за владеене на чужди езици, препоръчително писмо от работодател и каквото още там имате го превеждайте.Само във ваша полза ще е.
Относно намирането на работа в тукашния пазар за момента е малко трудно.Както писах преди владеенето на шведски е задължително.А и при последния ми разговор с асистента от бюрото по труда го помилих да ми покаже колко човека са кандидати за работа в момета(10/03).Към тази дата имаше около 270 човека включително и аз ,а раборните места бяха две.Нейскам да ви плаша,но положението е това.За два месеца откакто сме тук са били побликувани около 10 обяви.Затова аз лично наблягам на езика и горе главата.Това е засега знам ,че е малко но ще ме прощавате.Ако се сетя и за друго ще допълвам.
Успех на всички !
представаих си се в преспектива...след 5 години...след 10 години...ужасих се! Казах си"аз имам дъщеря,такова бъдеще ли ще и предоставая","аз не искам да остарявам в такава държава"
Назад към Работа, данъци и осигуровки
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта