• Advertisement

Barnbidrag

Информация за новопристигнали, търсене на жилище и др.

Barnbidrag

Мнениеот seli » 13 Август 2010, 17:24:38

Нещо, което ще е интересно за всички следващи, които ще дойдат с деца тук.
Дефакто втората работа, която започна жена ми бе първата и легална. Двамата се присъидинихме към работещия контингент с месец разлика ( тя с един преди мен ). Едно от първите неща, което направихме е да идем до форшеклингскaсата и да питаме каква е процедурата с получаване на детски помощи.
Обясниха ни така: Не сме можели да получаваме още, трябвало първо да получим от миграционните документ за постоянно пребиваване в Швеция и след това да дойдем при тях с него и да се запишем официално в здравната им каса. Ей тук се получава едно голямо разминаване. Как след като си легално работещ и плащаш данъци не фигурираш в здравната каса :-k .
Ние подадохме молби за постоянно пребиваваене в миграционните на основание че работим, някъде в средата на месец Март. Получихме документа в период от два месеца и половина. После ходихме да се регистрираме в здравната каса с него. Преди седмица дойде отговор че вече фигурираме в нея, а вчера писмо с инфо за жена ми, която всеки месец ще получава сумата от 1050 крони, плюс натрупаните пари от месеца, в който е започнала работа ( общо за 5 ).
Това бяха едни неочаквани пари паднали отгоре...
Логично от това следва - нека този който е почнал по-рано работа в семейството да заяви иск за получаване на тези пари, това си е някой лев горница.

Само едно не ми е ясно тук. Ако има неочаквано напускане и някакъв период, като безработен и след това нова работа, какво става? Парите ти се изплащат от периода на започване на първата или на втората работа? Трябва да се пита в здравната каса :-k .
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Barnbidrag

Мнениеот bromma » 14 Август 2010, 14:25:15

Försäkringkassa не е здравна каса, а нещо като НОИ. Тук здравна каса няма.
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Barnbidrag

Мнениеот Pulsar » 14 Август 2010, 19:43:25

Сели и ние в момента сме точно на тази вълна. Аз съм регистриран в касата от октомври и вече
няколко месеца чакам да регистрират и жена ми за да започнем да получаваме barnbidrag-а.
Месец май имам прекъсване от 2 месеца без работа след което отново съм с работа, тъй че наистина е интересно
да се види за какъв период ще изплатят миналите помощи. Няма логика парите да се изплащат от периода на
започване на втората работа, защото в крайна сметка през първата си плащал всички видове данъци и т.н.
Интересното е ако останеш без работа, дали спират помощите или не.
Аватар
Pulsar
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 147
Регистриран на: 15 Юли 2008, 00:00:00
Местоположение: Sweden,Stockholm
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 3 пъти

Re: Barnbidrag

Мнениеот ima » 31 Март 2011, 08:15:27

Вчера получих писмо от Фкасата, че официално съм регистрирана към тях считано от датата на разрешителното ми за престой издадено от Миграшунверкет. Документи за детски съм попълнила вкл. и банкова сметка, всички тези данни фигурират при тях. Въпроса ми е трябва ли да правя нещо друго за да получа детските или само да чакам и ще ги изплатят от датата на получаване на ПН или от дата на получаване на разрешителното за престой респективно регистрацията при тях? Аз предполагам, че се изисква да чакам и вероятно ще е от датата на престой, но ако някой има опит по въпроса ще се радвам да сподели.
ima
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 59
Регистриран на: 8 Октомври 2009, 09:25:04
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Barnbidrag

Мнениеот seli » 31 Март 2011, 08:25:09

Кой работи в семейството?

Barnbidrag-a се изплаща от периода на започване на работа, на човека от семейството, който се е записал да го получава. Ще ви ги изплатят на куп събраните от този период. Така стана при нас и с едни мои близки с деца.
Ние записахме жена ми да ги взима, понеже тя започна работа три месеца преди мен. След това напусна и около месец бе безработна, но все пак изплащането бе от назначаването на първата и работа.
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Barnbidrag

Мнениеот ima » 1 Април 2011, 08:50:44

Аз не работя, но въпреки това ще ми ги изплащат така пише в писмото, което получих от тях..Явно ще почакам и ще видим какво ще стане...и като се размислих нормално е да бъде от датата на разрешителното не от пн..просто се чудех при другите от коя дата е било..иначе знам, че е натрупаната сума ще изплатят на куп.
ima
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 59
Регистриран на: 8 Октомври 2009, 09:25:04
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Barnbidrag

Мнениеот dor4o-57 » 22 Април 2012, 11:43:08

Съпругата и детето дойдоха в Швеция през август 2011.На втория ден дадохме док.и за 24 ч. получихме + отговор.На третия ден имаха номера.Всичко отне около 4-5 дена.Аз вече работех от около 18 месеца.Това може и да беше късмет,а може и да беше въз основа на работата ми,не знам.Веднага с тях във всички каси,регистрации и т.н.През януари,седем месеца след това получихме писмо за детските,и ги получихме на куп,за тези месеци.Парите идваха на моя сметка,която дадохме в касата.След това открихме сметка на детето,и парите през моята сметка на другия ден влизат в детската сметка автоматично.Детските се получават винаги,след като веднъж започнат да ги дават.Как ще разполагате с тях,си е ваше решение.

P.S.,,Детските ги получихме от датата на издаване на ЕГН-то"
Аватар
dor4o-57
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 111
Регистриран на: 8 Януари 2009, 20:02:36
Местоположение: Sweden
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Barnbidrag

Мнениеот bromma » 23 Април 2012, 13:32:59

=D> за което!
Хубаво е да се знае, че пари от детска сметка могат да се теглят с присъствие в банката на двамата родители. Не знам да ли става с пълномощно.
Преди време ние пък изпаднахме в една напрегната ситуация заради неволна грешка. На дъщеря ни сме й изкарали банкова карта и периодично там й внасяме veckopengar. Един път бях изтеглил доста кеш и я дадох на жена ми да ги внесе в нейната сметка, а оттам тя да разплати avgift-а, тока и др. На банковия терминал обаче, тя сбъркала и внесла кеш-а в картата на детето. От детската сметка обаче не можем по никакъв начин да препратим парите по наши сметки или за разните плащания. Нашта след у-ще си взела kvitto от банкомат, видяла многото пари и тръгнала да си харесва туй-онуй. В къщи започнахме уговорки да отидем до банката заедно за да изтеглим обратно парите. От банкомат не става, тъй като детската й карта сме я фиксирали с нисък лимит, а сумата беше доста - към 8-9000 кр. Същевременно месецът изтичаше и закъснявахме да платим сметките. Нашта все ни подпитваше, "не може ли да си задържи парите, пък нямало да ги харчи наведнъж."
В последния възможен срок успяхме да синхронизираме едно обедно посещение до банката, едно вдигане на лимита за еднократно теглене, оттам парите обратно в мойта сметка и оттам - вече към разните задължения.
Сериозно усложнение стана откакто много офиси на банки спряха да работят с кеш, ако пък отидеш в офис на друга банка наблизо приемащ кеш, а не на твойта, ще плащаш комисионни за всеки превод от порядъка 35-50 кр.
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти


Назад към Новобранец

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement