• Advertisement

Ток - абонаменти, доставчици, цени

Информация за новопристигнали, търсене на жилище и др.

Ток - абонаменти, доставчици, цени

Мнениеот bromma » 10 Април 2012, 13:36:49

Живее ли човек в bostadsrätt, hyrestatt eller eget hus, едно от първите неща, които трябва да уреди е доставчика на ток. Случва се понякога да пропусне това в началото - тогава не остава без ток разбира се, а продължава с предходния доставчик, с най-неизгодната цена - общ абонамент или както всеки доставчик си го нарича.
За Стокхолм основните играчи са Фортум, ЕОН и Ваттенфал. Има разбира се и други, локални, по-малки. Общото чежду всички доставчици е, че всички предлагат три типа цени, съответстващи на три типа абонамент:
1. Обща цена - най-висока, без обвързващо време, което означава, че във всеки един момент, човек може да си смени абонавента и/или доставчика.
2. Променлива цена - тази цена варира ежечасно и човек плаща усреднена месечна за всеки весец. Предимството е през лятото, когато цените на тока падат в региона и съответно през зимата пък достигат 1.5-1.8 кр.
3. Постоянна, за определен период - 6м., година, или две.
Нивото на цените е от 0.3 кр. (като в момента променливите) до 1.8 кр. за мразовитите зими.
Голямата уловка всъщност не са цените, които изглеждат съвсем поносими, а постоянните такси, данъци и др., които се появяват във фактурите. Напр. за ЕОН, с които скоро ще приключим като доставчик:
-Абонамент - 2 556 кр. за година
-Пренос на ток (каквото и да значи това заклинание) 0.1 кр./квт
-енергиен данък -0.283 кр/квт
-годишна такса - веднъж имаме абонамент, а сега пък и такса - :twisted: - 276 кр.
И всичко това, плюс консумацията, обложено с 25% ДДС. Като удари човек чертата, дори и с консумация от 150 квт на месец, няма шанс да падне под 500 кр. Т.е. всичките тези глупости за енергоспестяващи лампи, уреди А+++++ ефективни, "гасете лампите да спасим света" и пр. имат минимално отражение върху месечната сметка.
Фортум предлагат подобни "екстра добавки" макар и под други наименования, както и ваттенфал. Системата се е погрижила доставчиците да не пострадат откъм приходи, ако хората вземат та се вслушат в еко-призивите или решат да си причинят неудобство, консумирайки по.малко ток.
Най-удачният вариант според мен е, постоянна цена за възможно най-къс период (за да се поддържа несигурноста у доставчика, дали ще задържи абоната) или даже променлива цена, ако човек реши да заложи на мека зима, каквато беше тази.
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Ток - абонаменти, доставчици, цени

Мнениеот iniuta » 10 Април 2012, 21:27:00

bromma написа:Живее ли човек в bostadsrätt, hyrestatt eller eget hus, едно от първите неща, които трябва да уреди е доставчика на ток.

Да разбирам ли, че дори и да си под наем имаш свободата да си избереш ти доставчика на ток и да подпишеш договор, макар и да не си собственик? Или казваш на хазяйна и той подписва договора с новата компания?
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Re: Ток - абонаменти, доставчици, цени

Мнениеот bromma » 11 Април 2012, 14:35:59

[/b]hyrestatt[/b] - под наем, т.н. първа ръка, т.е. хазяниът ти е някоя от големите общински фирми в Стокхолм или по-малките на другите общини, както и частните собственици на сгради. За тези договори за наем човек чака на опашка с години и един такъв договор практически е вечен. С такъв договор за наем човек е почти собственик и естествено сам си избира доставчици. Такъв договор се продава законно и ако е на апетитно място с приличен наем, цената му може да достигне цената на самото жилище.
Ако хазяинът ти е някой, който е самият е наемател "първа ръка", то тогава човек е "втора ръка". Тогава човек не избира, а приема това което вече е уредено. Освен това като "втора ръка" човек може да наема не повече от година - като правило.
Ако хазяинът е собственик на апартамента, особено ако срокът на наема е повече от година, човек може да реши да сменя доставчика, но все пак трябва да информира хазяина. Мисля обаче, че рядко се случва, тъй като прекалено много инстанции ще знаят, че жилището е отдадено, което значи, че никакъв шанс за хазяина да "спести" някой месец за пред данъчните.
Същото е и положението с къщите. По принцип в Стокхолм почти няма къщи [/b]hyrestatt[/b], малко са тези тип bostadsrätt и мнозинството са eget.

Потребители благодарили на автора bromma за мнението:
iniuta
Рейтинг: 4%
 
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти


Назад към Новобранец

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

  • Advertisement