• Advertisement

Цена на жилище

Информация за новопристигнали, търсене на жилище и др.

Цена на жилище

Мнениеот bromma » 13 Март 2013, 16:41:48

Първо ще уточня някои понятия за всеки случай, извинявам се ако повтарям вече казани неща.
Hyresrätt -HR - букв. право на наем - Това е наем първа ръка, т.е., когато човек го наема от общинска фирма (опашката за наем) или от частна такава. pippi беше постнала някъде един списък с такива фирми.
äget - собствено жилище или вила - тази форма се използва почти изключително само за къщи и летни вили. Четох някъде, че тепърва започвали да строят и апартаменти с такъв статут, в който човек си е собственик, както си го знаем от бг.
bostadsrätt - BR - най-популярната форма на собственост на апартаменти, често и на къщи. Нашата е такава. В този случай си собственик, ама не съвсем; разпореждаш се с него, ама не съвсем; можеш да го преустройваш както ти харесва, ама не съвсем (особено ако апартаментът му е строен от HSB, които за мен са едни от най-големите паразити). Единствено дългът си е изцяло твой. :(
bostadsrättförening - BRF - асоцияцията която владее BR, дето му казваме разговорно домсъвет, но той не е това. Това е всъщност ООД, което е купило от строителя един блок напр. и членовете му са хората, които срещу няква определена част от стойността на избрания апартамент го получават. Останалта, по-голямата част, BRF-а изплаща чрез банков заем на строителя. Напр. строителят продава един блок с 50 ап. за 100 млн. на BRF, който се състои от тези 50 собственика. Всеки плаща вноска, да кажем 100 хил. и остатъка от 1.9 млн. го дължи на BRF-а, за период от 30 г. но май има и за 50 г. Тези вноски се плащат всеки месец като avgift. В сумата на avgift-а влизат и отоплението, но не винаги (при продажба на имот това почти винаги се уточнява) поддръжка общи части, понякога водата, някои тв-програми, интернет, паркинги и т.н. Но основната част е лихвата по заема който BRF-а е теглил и амортирането му.

Какъв е смисълът от такова окрупняване на покупката ми е трудно да преценя, може би при кредит за 100 млн. лихвата е по-ниска от 50 кредита по 2 млн. Или пък че банките не биха отпуснали на всичките тези 50 човека по 2 млн. поради различия в доходите, докато по 100 хил. ще отпуснат на всеки.

В примера, всяко жилище струва 100 хил. и при евентуална препродажба това ще бъде обявената цена. Тази цена в процеса нататък расте и вече зависи от различни фактори, като не се забравя, че всяка препродажба автоматично без нищо друго добавя мин. 40 хил. заради брокерската комисионна. Пълната цена на един ап. човек може да научи като прегледа подледния годишен отчет на BRF-а. Но при покупко-продажба цената е всъщност цената на дела участие в ООД-то + добавките от различнте фактори, т.е. човек не купува имот, а право, или по-скоро членство в дадено ООД.

Факторите, които определят тази цена според моя опит са следните:
1. Местоположение - Най-важен. Изобщо не е верен митът, че бедните живеели в центъра, пък богатите извън града, поне за Стокхолм. Колкото по- се отдалечава имота, толкова поевтиняв. Илш пък, ап. ни беше част от група, където едните гледаха директно към водата, нашият беше точно наобратно. Продаваше се същия като този, който купихме, но с пряк изглед водата - съответно цената му беше с 200 хил. отгоре. В сегашния квартал са бособени 3-групи имоти - блокове в локалния център на много ниски цени, къщи изведени на по- отдалечено място за по-средни хора и най-хубави и най-скъпи къщи горе в гората за богатите.
2. Етаж - BV, NB, 1 - са винаги най-евтини, съответно последните етажи са най-скъпи.
3. Въпросният avgift - има силна корелация нисък avgift - висока цена и обратно за по-старите сгради. Напр. в ситито има 2-а с avgift от по 500 кр., т.е. те са си изплатили дълговете и сега в него се вкл. само другите месечни разходи, дето писах по-горе. Новите сгради особено последните 2 г. са с висока цена и avgift от по 8-10 хил., като се има в пред вид че и рентата беше висока тези 2 год., когато е теглен заема от BRF-а.
4. Финансовото състояние на BRF-а - малко е скучно, но е важно човек да се задълбае в него, щото евтин ап.=отърваване.
5. Състоянието на имота - това вече си се знае. Както писах в другата тема, поради това намалихме цената на ап. като го купувахме, а после го ремонтирах и му повиших цената при продажбата.
А как става тя, ще пиша в друга тема.

Потребители благодарили на автора bromma за мнението (общо 3):
peethopefulvelingrad
Рейтинг: 13%
 
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Цена на жилище

Мнениеот bromma » 19 Март 2013, 14:32:54

В понеделник в DN излезе едно интересно изследване по отношение на цените на жилищата и разстоянието им до ситито. Получи се таблица, която не мога да копипейсна от сайта, щото той е платен и нямам достъп, а да я преписвам от вестника е доста голяма, затова ето кратка извадка.

Взети са за основа следните данни:
Средна цена на средноголямо жилище във всяка община.
Времето за пътуване с гр. транспорт в понеделник 08 ч. сутринта, измерено и усреднено от три различни точки във всяка община до центъра.
Средна цена на също такова жилище в центъра.
След това е изчислено разликата между средната цена в центъра и тази във всяка община и е разделено на времето за пътуване. Резултатът е пресметнат нататък за 1 час пътуване, за 220 раб. дни за 10 год. Полученото е парите, които човек спестява за час път, при положение, че живее в някоя община, а не в ситито.

Център: Ср.цена 3.5 мил. кр.
1. Järfälla: 1.35 мил.: време за път до центъра - 60 мин. : Спестени пари 983 кр.: Коментарът е, че най-на сметка е човек да си купи имот в тази община.
2. Sundbyberg: 2.2 мил.: вр. за път - 40 мин.: Спестени пари 883 кр.
3. Solna : 2.27 мил. вр. за път - 40 мин. Спестени пари 851 кр.
9. Botkyrka: 1.2 мил. : вр. за път - 90 мин.: Спестени 702 кр.
В дъното са:
24. Värmdö 1.8 мил.: вр. за път 130 мин.: Спестени 361 кр.
25. Nykvarn 1.27 мил. вр. за път 180 мин.: Спестени 341 кр. - Тази община не се вписва в общата зависимост, тъй като е много отдалечена и липсва почти всякакъв интерес към имоти, не се строи поради липса на клиенти и основно са летни вили.

Иначе казано според мен, живее ли човек в крайна община спестява пари, но си плаща със свободното време. :maratonki:

Потребители благодарили на автора bromma за мнението:
peet
Рейтинг: 4%
 
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Цена на жилище

Мнениеот pippi » 24 Март 2013, 10:48:54

бих искала специално да ти благодаря за тази тема
ние сме именно в ситуацията да купувач
и все още се оглеждаме като гърмяни зайци

иначе да добавя към категориите жилища
има и формата friköpt - бивше bostadsrätt - BR, където си изкупил твоя дял от кооперацията и ставаш наистина собственик

иначе при покупка на къщи трябва да се гледа и правото за достъп до имота, забравих му името, но ще се допълня като се сетя
кактои разни хватки, ако купуваното жилище е заложено, т.е. има пантбрев
това ти дига някакви такси
pippi
Модератор
Модератор
 
Мнения: 344
Регистриран на: 10 Януари 2006, 01:00:00
Местоположение: sverige
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 14 пъти

Re: Цена на жилище

Мнениеот sto100jan » 8 Май 2013, 01:04:14

Хубава и полезна тема =D> Да добавя само - от 2009 шведите имат право и на вертикална , не само на хоризонтална собственост , а именно - ägarlägenhet, или ,,партамент" дето му викат у нас. Досега в Гьотеборг са продадени само 12 такива , и то уникати като цена, местоположение в исторически сгради и т.н.. Сега се строи един комплекс с такива ( май към 50 апартамента в 2 сгради беше) и четох едно интервю на един от шефовете на фирмата , в което той обяснява колко изгодно ще е да си купиш такъв апартамент , щото месечната такса ( авгифта) ще е с ,,ен тусенлап" или с хиляда крони по-нисък от съответния бустадсрет. Пълно дърво , с извинение, според мене.
Бустадсрета го гугълвах основно отдавна , защото такава безмислица никъде другаде няма( само в Дания и Норвегия, ама в много по-лека форма). Значи това ,че придобиваш някаква собственост въобще не отговаря . Нищо не придобиваш, освен правото да живееш в жилището. Изчанчената форма е създадена през 20-те години ,когато урбанизацията и липсата на кредитиране от страна на банките са принудили жилищните фирми да събират вноски на зелено от кандидат наемателите за да си построят блокчетата.След това си плащаш наем , а това че не било наем е само замазване на очите. Единствената изгода е, че цената на това ,,право на живеене" обикновено се покачва с времето , и можеш да изкараш малко или повече пари след продажба. Но , теоретически , а и практически от бостадсретсфоренинга може да не ти одобрят купувача и да ти пропадне сделката.
Бустадсрет системата е основната причина за хроничната жилищна криза в големите градове. Ако се построят достатъчно жилища( както през 70-те) , ще настъпи крах на цените на бустадсретитте, съответно около 30% от шведите няма да имат какво и на кой да продадат, и ще стане голям батак. Затова всички - и социалисти и капиталисти политици много внимават да не се строят достатъчно жилища в големите градове, за да не си направят японска криза на местна почва.
Аватар
sto100jan
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 66
Регистриран на: 27 Май 2009, 20:45:08
Местоположение: Йотеборьрьрьрь
Благодарил: 5 пъти
Благодарено: 7 пъти

Re: Цена на жилище

Мнениеот asenbg » 8 Май 2013, 23:38:51

не съм запознат но ме вълнува въпроса - няма ли някаква собственост като къща със земя да са си твои? цените които bromma изброи - 1.2 мил и тн - това цени на жилища ли са?? апартамент ? има ли възможност човек да си купи терен и да си построи или да си сложи дървена сглобяема къща? общините са квартали на някой град и ситито е център на града или как?
asenbg
 

Re: Цена на жилище

Мнениеот bromma » 9 Май 2013, 12:33:53

Има разбира се, дето съм писал "äget". Под "сити" имам впред вид "innerstan" - района около Södermalm, Östermalm, Norrmalm.
Човек може да си купи земя, но такава няма в ситито - само някои големи парцели, но тях ги взимат стр. фирми за блокове. В другите комуни понякога се появяват, но разрешението за строеж излиза много бавно - поне 5 г. се чака. Обявяват се и такива с разрешение, но пак казвам - много рядко. Напр. ние попаднахме на обява за 5-6 парцела по 900 кв.м, страхотно място, естествено в странична комуна. Цената им беше по 8-900 хил.-, тогава я имаше измамата с наддаването, въпреки, че общината ги предлагаше. Допълнително свързване с вода, канал и ток щеше да струва към 150 хил.
Отделно къщите с този вид собственост дължат годишен данък "имот" който се изчислява по данъчна оценка, която пък зависи от големина, местоположение и т.н.
Изобщо жилищният въпрос е огромен проблем в Стокхолм. През седмицата журналисти от SVD ракриха яка корупционна афера в сферата на наемите (иначе нямало в Швеция корупция!) Обадили се на 5 фирми собственици на блокове за HR и попитали за свободни апартаменти. И от 5-те им предложили срещу кеш, да получат апартамент под наем. Журналистите отишли на оглед при една от офертите - фирмата била собственост на двама братя. Дошъл техен посредник (брокер на черно), който им предложил срещу 200 000 кр. да получат 3 стаен в Aspudden под наем. Той им казал, че за 900 000 кр. могат да вземат и 3-ст. в Södermalm. Те отишли в офиса на братята да ги попитат за коментар. Изчакали навън, докато пристигне единият със скъп мерцедес и когато му се преставили, оня побягнал по улицата. Имаше снимки във вестника, как тъпанарът тича.
Повод за тяхното разследване беше оплакване от една жена, дошла от провинцията и започнала работа в ситито и тя, завалийката си потърсила апартамент в центъра. "Има, има в един блок" й предложила позната и я завела направо при брокера, който й казал "Е- те, този го взимаш под наем, срещу 260 000 кеш". Тя беше потресена - "Ама аз искам под наем, а не да купувам".
Оттогава имаше много реакции, критики срещу с-ата, даже големите собственици опитаха редовния номер - освободете цените на наемите "първа ръка" и ще се появят жилища. Сега очакваме след реакциите дали ще има практически мерки, или ще си остане само шумотевица.

Потребители благодарили на автора bromma за мнението (общо 2):
taniapelepeet
Рейтинг: 8%
 
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Цена на жилище

Мнениеот Мени » 20 Февруари 2015, 15:34:25

Здравейте на всички. Бих искала да попитам тези, които са запознати по темата за закупуване на къща. Гледам в шведските сайтове за продажба на къщи от брокери и не ми става ясно цената, която е обявена крайната цена ли е. Плаща ли се нещо на брокера и колко? Къщата с обзавеждането ли се продава? Въобще всичко свързано с купуването на къща в Швеция. За апартаментите ми е ясно, че си е твой, ама не съвсем. Също така какви са условията за ипотечен кредит. Намислили сме със съпруга ми да се преместим в Швеция и затова сега тази тема ме вълнува. Той там има работа макар и сезонна, аз уча езика и надявам се до година да се преместим. Ще съм много благодарна за всякаква информация.

Успешен ден
Мени
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 17 Февруари 2015, 11:54:13
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път


Назад към Новобранец

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement