Искам да обърна внимание на добрият образователен ефект на SVTbarn -
http://svt.se/2.125144/barn_portalsajtНие по принцип имаме 6 детски канала, и в началото, винаги подминавах SVTbarn, като транзитен влак. Нещо прекалено тих, прекалено бавен и безжизнен ми се струваше, но...в последствие разбрах, че изобщо не е така.
Първо за най-малките имат анимации, в които се набляга само на природни звуци - разни насекоми, птички, вода...Без наличие на нормален диалог в тях. Нашето наостряше уши и не откъсваше поглед през цялото време, като много малка, дори и сега ако ги уцели гледа с интерес.
За малко по-големите анимации свързани с броене, научаване на предмети и животни, елементарни геометрични познания.
За 6-7 годишните музикални състезания, творчески... Обучение с цел развиване на практични уменитя - две хлапета направиха кръгла дупка в леда и с най-елементарен подход изловиха две големи рибета, палене на огън без кибрит и запалка, декориране на собствената детска стая от самите тях. Дузина социални предавания подтикващи да излязат на яве талантите на детето и да се разбере към какво е най-подaтливо то - имаше едно предаване, в което един възрастен звънеше по предварително оставени от родители телефони от различни краища на страната, превикваше на телефона детето и искаше то да даде със свои думи описание на времето в своя край - валежи, температури, дебелина на снега.
Предавания с професионална насоченост - питат няколко деца какви искат да станат като големи, спряха се на три, съответно желаещи да бъдат лекар, пожарникар и полицай. После всяко едно бе препратено да прекара по един ден в съответната служба. Направо паднах от смях, когато бъдещото пожарникарче се уплаши от стълбата на колата и зарева не искайки да се качва по нея. А най се изкефих на полицайчето, те му пуснаха за малко сирените на полицейската кола докато караха, за да го накефят тотално, после то не спря да ги гърчи от своя страна, искаше постоянно да бъдат включени.

Да, за тази възрастова група има най-много предавания.
За тинейджърите вече, предавания свързани с идоли, младежки проблеми...само не знам дали дават предавания свързани с наркотици и елементарни сексуални познания и венерически заболявания, но едва ли, понеже канала е гледан и от много по-малки.
Еее, стига толкова за дечурлигата. Аз тази вечер съм си наумил да гледам ето това от 22´30 -
http://www.canalplus.se/46149/ninja-assassin, друго си е с филмовият пакет на CANAL+