Страница 1 от 1

Midsommar

МнениеПубликувано на: 22 Юни 2008, 23:03:52
от Aronia
Я разкажете малко за празника на равноденствието....
Било много интересно. Сигурно много от нас искат да научат за това как го прекарахте.

Midsommar

МнениеПубликувано на: 19 Юни 2009, 18:07:29
от bromma
Днес е Midsommarafton, а утре Midsommardag - единият от двата най-големи празника в Швеция - другият е Националният празник 6-и юни, когато се приема, че е създадена съвременната шведска държава от Густав Васа. Утрешният ден е неработен, утре е най-дългият ден, в който слънцето не залязва в северните райони на Швеция. :sunny:
Тук, около 1000 км на юг практически няма нощ - отиващият си ден се среща със започващият и между 0.00 и 01.00 часа горе-долу, навън е светло като в ранна сутрин в България, а към 3 часа изгрява слънцето. И тъй като тази година празникът са падна да е в събота, още от днес масово никой не работи, а магазините затварят доста рано, systembolaget пък изобщо не работи. Шведите още от вчера и основно днес масово изчезват от Стокхолм. Много от тях се отправят именно на север - към Кируна и Йокмок, където ще посрещнат най-дългият ден на годината на открито. Други ходят по вилите си извън големите градове и във вилни райони в кварталите (koloniområde). Други пък - по пикници на различни места.
Изобщо от днес започва една излетна тридневка, в която всички са някъде навън из природата, която никак не липсва тук. За съжаление времето не се оказа особено дружелюбно тази година и си е доста прохладно и (уви) безслънчево, но това изглежда май само на мен ми създава дискомфорт. Шведите са напълнили багажници, сакове, кашони с храна и много алкохол и опразват улиците на Стокхолм. Сега си е истинско удоволствие да шофираш по улиците, няма опашки по светофарите и щом приближа някой, той ми превключва на "зелено" без да се налага даже да намалявам.
Традиционна храна за празника е риба зиль (sill), мисля че това е херинга и пресни бланширани картофи поръсени обилно с копър. Разбира се никой не пропуска и месото, дето го има в празничен вид в магазините под формата на sommarskinka, но то е подходящо за приготвяне във фурна. За пикника са по-подходящи котлетите.
Ние си отложихме нашия пикник за утре, с надеждата за по-добро време, пък догодина... защо не и на пикник в Йокмок.
:wav: