• Advertisement

EDYMAX SE ЕДИМАКС България работа в Чехия завод за седалки

Форумът, който касае всеки!

EDYMAX SE ЕДИМАКС България работа в Чехия завод за седалки

Мнениеот bombichko » 21 Май 2017, 11:22:34

Здравейте,
Работа чрез агенция ЕДИМАКС в град Bor u Tachova в завод Adient за производство на седалки за BMW.
Първа крачка е кандидатстване по обявата на EDYMAX Bulgaria което е агенция за подбор на персонал. Дали ще бъдете одобрен отговора е ДА на 101% защо малко по-нататък. Отивате в Пловдив да си обяснят какъв е теста в завода и ви показват снимки на общежитието където има настаняване на хора които работят за EDYMAX SE , защото като отидете в Чехия договора за работа не се сключва с Adient , а е с агентура EDYMAX. Общежитието е до завода, но за да ви настанят там или трябва да сте работили за агентурата няколко месеца или да имате връзка с координатора им Билян. В тоя ред на мисли най-вероятно ще бъдете настанени в Пилзен и това е на 40 км от завода и всеки ден ще пътувате по 40-50 Мин с автобус в едната посока. Конкретно ако сте първа смяна трябва да станете е 03:30-04:00 за да стигнете в завода до 05:40, защото смяната започва в 06:00, но 5 мин преди смяна ви искат на работното място или ви правят проблеми. Общежитията в Пилзен ако имате късмет може да попаднете в по прилична стая с легла за 3-6 човека, а ако сте семейство ще бъдете двамата в стая. Има преходни стаи с по 4 човека което ще рече че минавате през други стаи за да стигнете до вашата. В повечето общежития масов спорт е пиенето до припадък. Баните, тоалетните и кухните са общи за по 10-20+ .
човека. В кухните има печка за готвене и най вероятно микровълнова в стаите има хладилници като за трима човека може да се окажете с малък хладилник в който ако сложите една теджера и до там. В някой общижития ако е мръсно и не чистите защото няма чистачи, а вие трябва да чистите на 10-20+ човека и става мизерия може да ви спрат интернета, топлата вода и т.н. Носете си посуда или ще ви се наложи да си купите. За условията на кратко ако не сте свикнали с мизерия по добре не тръгвайте. Условия по добри има в общежитието до завода, но най-близкото населено място е град Бор на 6 км и до самото общежитие има едно магазинче държи се от виетнамци в което може да си купите толкова неща колкото от някое квартално в България в някой малък град, но общежитието си има плюс живеете сред гората и не пътувате по 40 мин а за 5 мин пеша сте в завода.
Да се върнем на Пловдив. Там ще ви обеснят че условията са нормални за живот и т.н. Ще ви покажат примерен тест на задачите, които са елементарни и са събиране изваждане, умножение и деление, но да вметна, че от 20 човека които отиват на изпита 15 биват скъсани ( неграмотни, необразовани или слаба психика нямам идея, но си мисля че е всичко това ). Като ви одобрят в Пловдив подписвате един фалшив договор за работа. В Чехия се подписва истинския договор, който не е с работодателя Адиент, а е с агентура ЕДИМАКС. Ако издържите теста подписвате договора и ви дават работни дрехи и обувки. Обувките са с метално бомбе и краката ви ако не сте носили такива обувки стават на мазоли и болят адски много. Ако ви скъсат на теста ви казват че трябва да платите 140 лв за да ви приберат обратно в Бг иначе се спасявате сами. След тази процедура се минава рутинен медицински преглед мери се само кръвно. В добрия случай ще започнете да се водите на работа след около 3 дена в лошия може и седмица. Това ще рече че първия аванс може да го получите чак на втората седмица а 1000 крони стигат за храна ако не се разпускате много и не пушите. Една кутия цигари е 80-100 крони. Хляб ако искате да ядете бял е само тостерен и струва 20 крони за 500 грама. Заплата ще вземете след около 2 месеца, а за нея малко по късно ще кажем по подробно.
Започването на работа в завода минава през тъй нареченото школение в тренинг зоната. Там може да стоите един ден може и десет зависи колко и как схващате, но като знам че всеки ден напускат хора и все няма достатъчно по линиите най вероятно може да имате късмета на първи втория да сте на линия и там да се “учите”. Може да имате късмета още на първия ден да ви изгонят от завода и това е нормално и случваща се практика, за това още на момента оставате без работа и ви гонят още същия ден от общежитието и ви изхвърлят на пътя и се спасявате сам, но това може да стане и по всяко време не само първия ден. Изгонят ли ви от завода това означава веднага да напуснете общежитието.
Завода.
Изработват се седалки за БМВ. Работи се на линии които вървят бързо и трябва за секунди от порядъка на 20-30 сек да направите това което се иска от вас. Примерно да поставите кабел и да свържите 5-10 конектори ( букси ). Казват че на 42 секунди завода трябва да прави по един комплект седалки, а дефакто линията на една позиция времето се настройва и в повечето случай времето на една позиция е 22 секунди. Работите прав, нямате право да сядате и да се подпирате. Ако линията върви и вие седите и случайно говорите с някой вероятността да ви изгонят е 90% ако ви види някой от големите шефове. Една линия ако е направена за 20 човека на нея има не повече от 15 което значи че може да работите на две три позиции едновременно. Огромен недостиг на хора, много си тръгват сами други ги гоня, трети не смогват, други имат роднини вече в завода и им дават по лесни позиции и така. Има и лека работа в завода ама вие няма да сте на нея определено ако не познавате някого който вече е в завода и има вързки.
Работата е на 3 смени по 8 часа. В тия 8 часа имате една 10 минути и една 25 минути почивка. Тия почивки нямат точен час кога са и има случай работите един час и ви казват почивка 10 мин. 25 мин почивка е за храна. Влизате в столовата и виждате 30-50 човека пред вас чакат и вие се нареждате и чакате 10-15 мин докато си вземете яденето, което е отвратително. Ако след почивка закъснеете и 1 секунда започват да ви викат, а ако сте късметлия ще ви изгонят от завода. Правят се алкохолни тестове на работниците и ако покаже различно от 0,00 промила дрегера излитате на секундата от завода.
Сменете са от 06-14 14-22 22-06 часа. Ако сте в Пилзен автобусите тръгват около 04:30-04:40 и пристигат в 05:30-05:40 в завода за първа смяна и се прибират обратно в 15:30 в Пилзен.
Заплата.
Заплатата е 20 000 крони по договор бруто това е около 1400 лева. Към нея има различни бонуси. Примерно имате бонус присъствие който е 2350 крони ако не сте отсъствали и един ден през месеца. Персонален бонус от ръководителя на линията ви той е от 0-20% като 1% е равен на 200 крони. Първите месеци ако не умирате на линията се върти около 5-10% и ако не сте някой некадърник . Тимов бонус който е до 15% или 3000 крони. Този бонус е невъзможно да бъде взет максимума е 9-10%. Защото се дава 4% за постигната норма на час а тя постоянно се вдига, 4% ако няма рекламация от БМВ за некачествени седалки, а те са адски много и там бонус забрави да получиш, 1% ако няма трудови злополуки, ще вметна че повечето линии не го получават този процент вие си правете сметката. Аз съм виждал как за една смяна припадат трима човека и викат линейки за тях.
Имате проценти за извънреден труд за нощен и т.н. Завода вече се работи почети всяка събота. Примерно ако сте първа смяна работите от понеделник и събота включително това са 6 смени и в неделя вечерта в 20:00 тръгвате за нощна смяна защото първата нощна смяна започва неделя срещу понеделник вечерта. Накрая на месеца имате 3 съботи извънреден труд и не знаете плащат ли ви ги колко и как. Просто получавате фиша на чешки и пише със всички бонуси доплащания данъци и т.н. 22000 крони това са 1500 лв. но като махнете общежитието и авансите на втория месец ще вземете първа заплата около 16 000 крони а ако няма работено събота може да вземете и по малко.
Завода плаща на вашия работодател така наречената агентура а тя ви плаща на вас. Може след третия месец да поискате да минете към завода директно, но трябва да сте имали над 10% през тези три месеца персонален бонус да сте научили повече позиции на линията и ръководителя на линията да ви предложи на администрацията. Тогава трябва да си намерите предварително сам квартира и транспорт до завода, защото агентурата ще ви махне от общежитията в които е наела стаи, а автобуса те го плащат. Намирането на квартира е трудно и скъпо защото в Чехия се искат по три наема напред и един апартамент може да ви струва първия месец около 30 000 крони.
За заплата ще е добре да си направите банкова сметка тук в Чехия по която да ви превеждат парите. Сами се оправяте с банката и отварянето на сметка никой не ви помага за това.
Здравеопазване.
Европейска здравна карта от България казват че тук не я признават и няма да ви обърнат внимание. Агентурата ви пуска документи за чешка такава но тя ще излезе най рано след 2 месеца, а през това време може да вземете един документ от агентурата и с него отивате сам в чешката здравна каса и си взимате друг документ с който да отидете до спешен кабинет и да докажете че се осигурявате в Чехия. Личен доктор сам трябва да си търсите а за зъболекар е почети невъзможно.
За отношение на агентурата към разболял се човек няма да коментирам само ще кажа че човек със симптоми на и инфаркт го изкарват от завода само да не умре там и му казват оправяй се сам.
Ако тръгвате за насам си вземете достатъчно пари а не по съвет от тях около 100 евро, за да не се налага да простите пари на заем, че и ако нямате познати да не спите на автогарата в Прага.
Ако тръгвате си вземете лекарства за които се сетите защото тук се дават само с рецепта. Препоръчвам да си вземете за болки :) ,ще ви болят ръце крака поне първите 15 дена в завода, а има позиции на които болките не спират.
Никой не го интересува дали ви боли или не, работите, а ако не можете си заминавате,като всяка седмица има групи от Румъния Полша Словакия България по 30-40 човека които идват и все няма хора в завода. Чехите които работят в завода са много малко и са все на леки позиции.
Обобщение.
Бягайте надалече. Единственият начин е директно към завода за по хубава заплата единствено, но трябва да си подадете документи към завода, да знаете чешки, да имате къде да живеете и с какво да пътувате до завода, защото той се намира в една гора на 6 км от най близкото населено място.

Потребители благодарили на автора bombichko за мнението (общо 2):
lupabknf
Рейтинг: 8%
 
bombichko
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 3 Ноември 2016, 11:27:49
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Re: EDYMAX SE ЕДИМАКС България работа в Чехия завод за седалки

Мнениеот bknf » 22 Май 2017, 07:18:44

bombichko написа:Работа в завод Adient за производство на седалки за BMW..
Обобщение.
Бягайте надалече. Единственият начин е директно към завода за по хубава заплата единствено, но трябва да си подадете документи към завода, да знаете чешки, да имате къде да живеете и с какво да пътувате до завода, защото той се намира в една гора на 6 км от най близкото населено място.

Хубаво описание и разказ. Бих добавил още нещо. В тоя случай ми се струва, че е най-добре да кандидатства човек писмено (или и не само) - в самия завод. А не през разни посредници и т.н. За което трябва и чешки, разбира се.
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3813
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 286 пъти
Благодарено: 450 пъти


Назад към Работа, данъци и осигуровки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement