• Advertisement

Скандинавия - някои общи въпроси

Информация за новопристигнали, търсене на жилище и др.

Скандинавия - някои общи въпроси

Мнениеот Balaban » 4 Март 2008, 03:05:02

Здравейте. Случайно открих този форум докато браузвах Google и ми стана много приятно, че съществува такова местенце в българското интернет пространство. Поздрави, за което!

Да започна темата си оттам, че доскоро бях изключително върл противник на емиграцията, но напоследък цървулската действителност в милата ни родина взе да ми идва в повече и започнах да си променям възгледите. Та в тази връзка все по-често започвам да се замислям за преместване по посока Скандинавието. Да кажем, че ме интересуват опциите Швеция и Норвегия. Никога не съм ходил по тези географски ширини и в момента съм на етап събиране на различни впечатления "от извора". Ще съм ви много благодарен да споделите своето мнение по въпросите, които ме вълнуват.

1) Вярно ли е, че в големите градове в Норвегия и Швеция е пълно с гастърбайтери, най-вече от мюсюлмански произход? В една съседна тема прочетох, че в Осло има 1/4 арабски работници от различни националности. Имам позната в Швеция, която казва същото за Малмьо. Не, че съм нещо расист, но горната перспектива не ми се нрави особено. Просто тази гастърбайтерска действителност не се връзва с представите ми за ред, чистота и спокойствие.
А в по-малките градове как е?

2) Съществуват ли български общности в тези две държави? Интересно ми е дали Скандинавието е популярна дестинация за българите.

3) Как са местните хора като ... хора? Говори се, че били студени, резервирани, не умеели да се веселят. Доколко е вярно това? Или е въпрос на лично усещане за света? Личните ми впечатления са доста ограничени. Преди години имах честта да се запозная с шведи в Бг - едни от най-готините хора, които съм срещал. От норвежците впечатленията са ми от морските курорти главно:)
А по-специално жените как са? Като визия имам някакви бегли наблюдения, но като интелект и усещане на света представа си нямам.

4) Доколкото разбирам приказките за студа и мрака в тази част на света са доста хиперболизирани. Съвсем не било толкова студено и съвсем не било толкова мрачно, особено пък в южните райони. Вярно ли е това?

5) За работата. Далеч съм от мисълта, че в началото имам някакви шансове за реализация в моята област (масмедиите), тъй че какви са ми другите опции за работа на първо време. Приемаме, че знам английски на много добро ниво и шведски/норвежки на ниво "разбираме се"?

Това е основното, което ме интересува на този етап.
Благодаря ви :)

Balaban,
добре дошълпри нас, но въпросите ти в основни си части, са вече отговорени в Темите. Остава да се прочетат.

vel...
Аватар
Balaban
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 58
Регистриран на: 4 Март 2008, 01:00:00
Местоположение: софия
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот bromma » 4 Март 2008, 13:36:32

Ако под веселба разбираш жена върху масата хвърля гюбеци в циганско-арабски чалги, а около нея пияна компания щрака с пръсти, то наистина тогава никой не знае да се весели, а само ние в държавата на гяволите и тарикатите.
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Мнениеот Aronia » 5 Март 2008, 11:43:34

Малко инфо за скандинавските жени. Научени са да се справят сами. Много дават, но и много изискват. Забрави да седиш с бирата в ръка пред телевизора и да гледаш мач. Или да събираш в къщи пияна компания и да подвикваш, че салатата е свършила.
Ако не си готов да участваш равно в житейските задължения на двойката- по-добре не се захващай с тях.
Ако искаш инфо само за жените, които висят по баровете- нека ти го даде някой друг. Не съм познавач в тази област.
Аватар
Aronia
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 19
Регистриран на: 16 Май 2007, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Balaban » 5 Март 2008, 15:02:38

Благодаря ти, Aronia. Точно това ми трябваше като инфо! :)
Аватар
Balaban
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 58
Регистриран на: 4 Март 2008, 01:00:00
Местоположение: софия
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Balaban » 5 Март 2008, 15:46:12

Имам и един такъв въпрос за езика. От близо две години уча паралелно шведски и норвежки за удоволствие. Общо взето познанията ми и по двата езика са на ниво напреднал начинаещ. Въпросът е, че от известно време съм твърдо решен да се захвана сериозно с един от двата, но не мога да избера с кой точно. Дилемата е голяма. От една страна норвежкият ми лежи повече на сърцето, пък и 3/4 от скандинавските ресурси, които ползвам в момента по работа и развлечение, са на норвежки. От друга страна учебните материали за норвежкия са доста по-оскъдни - и като учебници/помагала/речници на бг пазара, и като ресурси в нета. Общо взето имам един страхотен учебник, който обаче е на руски + курсовете на NorWord. Докато за шведски през последната година излязоха доста интересни книжки, между които и български самоучител с аудио + много по-разнообразните ресурси в нета. Друг аргумент в полза на шведския - струва ми се много по-стратегически по отношение на останалото Скандинавие - научавайки го, мога да разбирам що-годе съседните езици + да се оправям и във Финландия, където е втори официален. И последно, шведският е основен в програмата на специалност Скандинавистика в СУ, което едва ли е случайно.
На този етап везните клонят леко в полза на шведския - смятам, че много по-бързо ще го усвоя от норвежкия и не на последно място - практически ще ми е по-полезен при едно евентуално мое заминаване за Скандинавия. Интересно ми е да чуя други мнения и съвети!
Аватар
Balaban
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 58
Регистриран на: 4 Март 2008, 01:00:00
Местоположение: софия
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот bajdmityr » 6 Март 2008, 13:47:26

браво бе Балабан, как успяваш да учиш езици за удоволствие. Впрочем и аз съм пред тази дилема. Мислех, че аз трудно намирам учебни материали в нета за норвежки, но явно причината не е в мен, ами просто няма толкова колкото на шведски. Стратегически може и да си прав, но погледни и тези разсъждения: Норвежкия е много близък до датския и исландския и близък до шведския. Шведския е официален език в Финландия, но се учи в училище едва след английския и ми се струва че се говори рядко там /но не съм сигурен/. От друга страна Швеция е два пъти по-голяма от Норвегия и е в Европейския съюз, като че ли е по-вероятно да си намериш работа там. Май само де забърках още по-голяма дилема с моето изказване :D
Засега се мъча с норвежкия ама не се знае до кога.
Аватар
bajdmityr
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 21 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: gabrowo
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот bajdmityr » 7 Март 2008, 09:12:10

балабан погледни, пък и всички които се интересуват за изучаване на езици мнението на пипи в една стара тема "моля за съвет"
като човек, учил и шведски и датски - аз ти предлагам шведски

граматиката и думите са много сходни
НО: датското произношение е ужасно за разлика от шведското - много по-лесно и бързо се научава
датският може да ти бъде втори

с тези двата ще знаеш и норвежки
- там пишат на датски и говорят на шведски, малка бъркотия се получава

успех в решението и учението
Аватар
bajdmityr
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 21 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: gabrowo
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Balaban » 10 Март 2008, 11:58:43

Нов въпрос. Само не ми искайте пари за отговора :)))

Разбирахме, че специално за Швеция българите са сравнително малко. А що се отнася до сърбите какво е положението, знаете ли? Имам предвид баш сърбите, не хървати, черногорци или косовари.

---------

bajdmityr,
Датският въобще не стои като опция пред мен - писмено е много близък до норвежкия, а устно не си е работа въобще да се захващаш с него.
Аватар
Balaban
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 58
Регистриран на: 4 Март 2008, 01:00:00
Местоположение: софия
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот pippi » 10 Март 2008, 18:17:51

българите официално са 3500
неофициално ..не е ясно

в Дания са само 350

иначе е пълно със бежанци от бившата Югославия
но са малко странни
аз съм в малко градче и не са толкова много
тези, които познавам, бих искала да си останат само познати

а датския не си е работа
трябваха ми 6 месеца да си обърна езика
шведски говорех вече на 3-я месец
иначе правилно си се ориентирал
аз бих ти препоръчала първо Швеция
все пак е в ЕС
след като си вземеш право за постоянно пребиваване може да се пробваш в Норвегия
просто бюрократично е по-лесно
освен ако нямаш супер търсена професия

успех
pippi
Модератор
Модератор
 
Мнения: 344
Регистриран на: 10 Януари 2006, 01:00:00
Местоположение: sverige
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 14 пъти

Мнениеот danchello » 10 Март 2008, 19:04:55

Balaban написа:Имам и един такъв въпрос за езика. От близо две години уча паралелно шведски и норвежки за удоволствие

Който и от двата да научиш , ще можеш да се разбираш и на другия!!! Почти три години съм бил в Норвегия и обичам тази страна, но е ужасно скучно,поне за мен. Жените са "лесни" , особенно петък и събота като се напият , но има вероятност да не те познават на другия ден... Изображение И нямат респект от мъжете, затова много норвежци си КУПУВАТ !!! жени от Филипините... Колкото по на север, толкова по добри са хората. Социалната политика е може би най добрата в цяла Европа ако не и в света!!! Цените са високи заради високия стандарт, особенно цигари и алкохол - в обикновенните магазини и супермаркети се продава само бира а водка уиски и др. могат да се купят само в ВИНМОНОПОЛ !!! който обикновенно е един за цялата област. С английски можеш да се оправяш навсякъде на първо време.
Последна промяна danchello на 10 Март 2008, 19:48:13, променена общо 1 път
Изображение

Ако ти дадат разчертана хартия - пиши накриво!
Аватар
danchello
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 193
Регистриран на: 24 Август 2005, 00:00:00
Местоположение: Hamburg
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 21 пъти

Мнениеот Balaban » 10 Март 2008, 19:09:31

Защо пък странни? Мои познати в чужбина, които съм разпитвал, са ми казвали, че баш сърбите са много по-"своя" компания от българите. Имало един такъв феномен, че зад граница българин с българин не си помага и не се обича.
:roll:
Аватар
Balaban
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 58
Регистриран на: 4 Март 2008, 01:00:00
Местоположение: софия
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Balaban » 10 Март 2008, 19:13:57

danchello,
Мерси за инфото.
Обаче това за купуването на жени от Филипините за първи път го чувам! 8O
Аватар
Balaban
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 58
Регистриран на: 4 Март 2008, 01:00:00
Местоположение: софия
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот pippi » 10 Март 2008, 21:45:14

Balaban, тези, които познавам, са "лекета"
мързеливи, дошли само заради помощите, на които карат вече повече от 10год
завиждат на всички, алкохолици

затова казах "странни"

на други места може да са различни и дано

иначе тук българи при мен няма
срещам ги само виртуално за съжаление

danchello, точно тези лесните петъчни мацки после те съдят за изнасилване и печелят делото
пресата е пълна с такива истории
затова, внимавайте :D
pippi
Модератор
Модератор
 
Мнения: 344
Регистриран на: 10 Януари 2006, 01:00:00
Местоположение: sverige
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 14 пъти

Мнениеот danchello » 10 Март 2008, 22:09:28

Аз само споделих личните си наблюдения....
За Норвегия мога да добавя също,че по територия е 3 пъти по голяма от БГ а по население е наполовина. Цялата страна е прорязана с фиорди и скали ,които доколкото знам са най древните и здрави на планетата, затова обикновенно тунелите са само изсечени в скалите без бетонни съоражения. Пътищата са тесни , на места дотолкова,че на всеки 100 метра има отбивки и от двете страни,тъй като колите не могат да се разминат.През зимата много от тях са затворени.Градове с население над 4-5000 души се считат за големи,макар че много от норвежците живеят в махали от 3-4-5 къщи извън града .От Нарвик нагоре е трудно да се живее - 6 месеца ден и 6 месеца нощ... но хората там са най готини. Дори не си заключват къщите и колите.
Изображение

Ако ти дадат разчертана хартия - пиши накриво!
Аватар
danchello
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 193
Регистриран на: 24 Август 2005, 00:00:00
Местоположение: Hamburg
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 21 пъти

Мнениеот amra » 15 Март 2008, 01:22:50

Като стана дума за фьордите- едно прекрасно ,световно по красотата си градче е Берген.Прорязано от фьорди,с удивително красив изглед от хълмето над града и с наклонените си си къщи на крайбрежната улица,сякаш морският вятър ги е накарал да полегнат ,то остава наистина незабравими впечатления у тези, които са го посетили.А на малкото пазарче,щедри търговци те подканват да опиташ от стоката им,нарязана на парченца ,забодена с клечки.Спреш ли пред сергията им- със светкавично движение пред устата ти вече е поднесено парченце от риба,филе от акула или резенче луканка от лос...На крайбрежната улица в малка сладкарничка с пресни ухаещи сладки ,любезни млади момичета усмихнато предлагат захарните изкушения.Не можеш да не поискаш и второ! Но тогава- за второто парче,цената е на половина! А второто кафе- безплатно!
Това е то!......Берген!..........
Аватар
amra
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 106
Регистриран на: 4 Юли 2007, 00:00:00
Местоположение: софия
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Следваща

Назад към Новобранец

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

  • Advertisement