Страница 1 от 2

Скандинавия - някои общи въпроси

МнениеПубликувано на: 4 Март 2008, 03:05:02
от Balaban
Здравейте. Случайно открих този форум докато браузвах Google и ми стана много приятно, че съществува такова местенце в българското интернет пространство. Поздрави, за което!

Да започна темата си оттам, че доскоро бях изключително върл противник на емиграцията, но напоследък цървулската действителност в милата ни родина взе да ми идва в повече и започнах да си променям възгледите. Та в тази връзка все по-често започвам да се замислям за преместване по посока Скандинавието. Да кажем, че ме интересуват опциите Швеция и Норвегия. Никога не съм ходил по тези географски ширини и в момента съм на етап събиране на различни впечатления "от извора". Ще съм ви много благодарен да споделите своето мнение по въпросите, които ме вълнуват.

1) Вярно ли е, че в големите градове в Норвегия и Швеция е пълно с гастърбайтери, най-вече от мюсюлмански произход? В една съседна тема прочетох, че в Осло има 1/4 арабски работници от различни националности. Имам позната в Швеция, която казва същото за Малмьо. Не, че съм нещо расист, но горната перспектива не ми се нрави особено. Просто тази гастърбайтерска действителност не се връзва с представите ми за ред, чистота и спокойствие.
А в по-малките градове как е?

2) Съществуват ли български общности в тези две държави? Интересно ми е дали Скандинавието е популярна дестинация за българите.

3) Как са местните хора като ... хора? Говори се, че били студени, резервирани, не умеели да се веселят. Доколко е вярно това? Или е въпрос на лично усещане за света? Личните ми впечатления са доста ограничени. Преди години имах честта да се запозная с шведи в Бг - едни от най-готините хора, които съм срещал. От норвежците впечатленията са ми от морските курорти главно:)
А по-специално жените как са? Като визия имам някакви бегли наблюдения, но като интелект и усещане на света представа си нямам.

4) Доколкото разбирам приказките за студа и мрака в тази част на света са доста хиперболизирани. Съвсем не било толкова студено и съвсем не било толкова мрачно, особено пък в южните райони. Вярно ли е това?

5) За работата. Далеч съм от мисълта, че в началото имам някакви шансове за реализация в моята област (масмедиите), тъй че какви са ми другите опции за работа на първо време. Приемаме, че знам английски на много добро ниво и шведски/норвежки на ниво "разбираме се"?

Това е основното, което ме интересува на този етап.
Благодаря ви :)

Balaban,
добре дошълпри нас, но въпросите ти в основни си части, са вече отговорени в Темите. Остава да се прочетат.

vel...

МнениеПубликувано на: 4 Март 2008, 13:36:32
от bromma
Ако под веселба разбираш жена върху масата хвърля гюбеци в циганско-арабски чалги, а около нея пияна компания щрака с пръсти, то наистина тогава никой не знае да се весели, а само ние в държавата на гяволите и тарикатите.

МнениеПубликувано на: 5 Март 2008, 11:43:34
от Aronia
Малко инфо за скандинавските жени. Научени са да се справят сами. Много дават, но и много изискват. Забрави да седиш с бирата в ръка пред телевизора и да гледаш мач. Или да събираш в къщи пияна компания и да подвикваш, че салатата е свършила.
Ако не си готов да участваш равно в житейските задължения на двойката- по-добре не се захващай с тях.
Ако искаш инфо само за жените, които висят по баровете- нека ти го даде някой друг. Не съм познавач в тази област.

МнениеПубликувано на: 5 Март 2008, 15:02:38
от Balaban
Благодаря ти, Aronia. Точно това ми трябваше като инфо! :)

МнениеПубликувано на: 5 Март 2008, 15:46:12
от Balaban
Имам и един такъв въпрос за езика. От близо две години уча паралелно шведски и норвежки за удоволствие. Общо взето познанията ми и по двата езика са на ниво напреднал начинаещ. Въпросът е, че от известно време съм твърдо решен да се захвана сериозно с един от двата, но не мога да избера с кой точно. Дилемата е голяма. От една страна норвежкият ми лежи повече на сърцето, пък и 3/4 от скандинавските ресурси, които ползвам в момента по работа и развлечение, са на норвежки. От друга страна учебните материали за норвежкия са доста по-оскъдни - и като учебници/помагала/речници на бг пазара, и като ресурси в нета. Общо взето имам един страхотен учебник, който обаче е на руски + курсовете на NorWord. Докато за шведски през последната година излязоха доста интересни книжки, между които и български самоучител с аудио + много по-разнообразните ресурси в нета. Друг аргумент в полза на шведския - струва ми се много по-стратегически по отношение на останалото Скандинавие - научавайки го, мога да разбирам що-годе съседните езици + да се оправям и във Финландия, където е втори официален. И последно, шведският е основен в програмата на специалност Скандинавистика в СУ, което едва ли е случайно.
На този етап везните клонят леко в полза на шведския - смятам, че много по-бързо ще го усвоя от норвежкия и не на последно място - практически ще ми е по-полезен при едно евентуално мое заминаване за Скандинавия. Интересно ми е да чуя други мнения и съвети!

МнениеПубликувано на: 6 Март 2008, 13:47:26
от bajdmityr
браво бе Балабан, как успяваш да учиш езици за удоволствие. Впрочем и аз съм пред тази дилема. Мислех, че аз трудно намирам учебни материали в нета за норвежки, но явно причината не е в мен, ами просто няма толкова колкото на шведски. Стратегически може и да си прав, но погледни и тези разсъждения: Норвежкия е много близък до датския и исландския и близък до шведския. Шведския е официален език в Финландия, но се учи в училище едва след английския и ми се струва че се говори рядко там /но не съм сигурен/. От друга страна Швеция е два пъти по-голяма от Норвегия и е в Европейския съюз, като че ли е по-вероятно да си намериш работа там. Май само де забърках още по-голяма дилема с моето изказване :D
Засега се мъча с норвежкия ама не се знае до кога.

МнениеПубликувано на: 7 Март 2008, 09:12:10
от bajdmityr
балабан погледни, пък и всички които се интересуват за изучаване на езици мнението на пипи в една стара тема "моля за съвет"
като човек, учил и шведски и датски - аз ти предлагам шведски

граматиката и думите са много сходни
НО: датското произношение е ужасно за разлика от шведското - много по-лесно и бързо се научава
датският може да ти бъде втори

с тези двата ще знаеш и норвежки
- там пишат на датски и говорят на шведски, малка бъркотия се получава

успех в решението и учението

МнениеПубликувано на: 10 Март 2008, 11:58:43
от Balaban
Нов въпрос. Само не ми искайте пари за отговора :)))

Разбирахме, че специално за Швеция българите са сравнително малко. А що се отнася до сърбите какво е положението, знаете ли? Имам предвид баш сърбите, не хървати, черногорци или косовари.

---------

bajdmityr,
Датският въобще не стои като опция пред мен - писмено е много близък до норвежкия, а устно не си е работа въобще да се захващаш с него.

МнениеПубликувано на: 10 Март 2008, 18:17:51
от pippi
българите официално са 3500
неофициално ..не е ясно

в Дания са само 350

иначе е пълно със бежанци от бившата Югославия
но са малко странни
аз съм в малко градче и не са толкова много
тези, които познавам, бих искала да си останат само познати

а датския не си е работа
трябваха ми 6 месеца да си обърна езика
шведски говорех вече на 3-я месец
иначе правилно си се ориентирал
аз бих ти препоръчала първо Швеция
все пак е в ЕС
след като си вземеш право за постоянно пребиваване може да се пробваш в Норвегия
просто бюрократично е по-лесно
освен ако нямаш супер търсена професия

успех

МнениеПубликувано на: 10 Март 2008, 19:04:55
от danchello
Balaban написа:Имам и един такъв въпрос за езика. От близо две години уча паралелно шведски и норвежки за удоволствие

Който и от двата да научиш , ще можеш да се разбираш и на другия!!! Почти три години съм бил в Норвегия и обичам тази страна, но е ужасно скучно,поне за мен. Жените са "лесни" , особенно петък и събота като се напият , но има вероятност да не те познават на другия ден... Изображение И нямат респект от мъжете, затова много норвежци си КУПУВАТ !!! жени от Филипините... Колкото по на север, толкова по добри са хората. Социалната политика е може би най добрата в цяла Европа ако не и в света!!! Цените са високи заради високия стандарт, особенно цигари и алкохол - в обикновенните магазини и супермаркети се продава само бира а водка уиски и др. могат да се купят само в ВИНМОНОПОЛ !!! който обикновенно е един за цялата област. С английски можеш да се оправяш навсякъде на първо време.

МнениеПубликувано на: 10 Март 2008, 19:09:31
от Balaban
Защо пък странни? Мои познати в чужбина, които съм разпитвал, са ми казвали, че баш сърбите са много по-"своя" компания от българите. Имало един такъв феномен, че зад граница българин с българин не си помага и не се обича.
:roll:

МнениеПубликувано на: 10 Март 2008, 19:13:57
от Balaban
danchello,
Мерси за инфото.
Обаче това за купуването на жени от Филипините за първи път го чувам! 8O

МнениеПубликувано на: 10 Март 2008, 21:45:14
от pippi
Balaban, тези, които познавам, са "лекета"
мързеливи, дошли само заради помощите, на които карат вече повече от 10год
завиждат на всички, алкохолици

затова казах "странни"

на други места може да са различни и дано

иначе тук българи при мен няма
срещам ги само виртуално за съжаление

danchello, точно тези лесните петъчни мацки после те съдят за изнасилване и печелят делото
пресата е пълна с такива истории
затова, внимавайте :D

МнениеПубликувано на: 10 Март 2008, 22:09:28
от danchello
Аз само споделих личните си наблюдения....
За Норвегия мога да добавя също,че по територия е 3 пъти по голяма от БГ а по население е наполовина. Цялата страна е прорязана с фиорди и скали ,които доколкото знам са най древните и здрави на планетата, затова обикновенно тунелите са само изсечени в скалите без бетонни съоражения. Пътищата са тесни , на места дотолкова,че на всеки 100 метра има отбивки и от двете страни,тъй като колите не могат да се разминат.През зимата много от тях са затворени.Градове с население над 4-5000 души се считат за големи,макар че много от норвежците живеят в махали от 3-4-5 къщи извън града .От Нарвик нагоре е трудно да се живее - 6 месеца ден и 6 месеца нощ... но хората там са най готини. Дори не си заключват къщите и колите.

МнениеПубликувано на: 15 Март 2008, 01:22:50
от amra
Като стана дума за фьордите- едно прекрасно ,световно по красотата си градче е Берген.Прорязано от фьорди,с удивително красив изглед от хълмето над града и с наклонените си си къщи на крайбрежната улица,сякаш морският вятър ги е накарал да полегнат ,то остава наистина незабравими впечатления у тези, които са го посетили.А на малкото пазарче,щедри търговци те подканват да опиташ от стоката им,нарязана на парченца ,забодена с клечки.Спреш ли пред сергията им- със светкавично движение пред устата ти вече е поднесено парченце от риба,филе от акула или резенче луканка от лос...На крайбрежната улица в малка сладкарничка с пресни ухаещи сладки ,любезни млади момичета усмихнато предлагат захарните изкушения.Не можеш да не поискаш и второ! Но тогава- за второто парче,цената е на половина! А второто кафе- безплатно!
Това е то!......Берген!..........