Страница 1 от 1

Пристигане и регистрации по служби

МнениеПубликувано на: 8 Май 2009, 23:49:48
от nordreamer
Българските граждани имат право на 3 месечен престой, без никакви въпроси от страна на полиция и служби, ако има къде да отседнат или докажат налични пари за издръжка.При подаване на апликация в полицията че смятате да си търсите работа срока се удължава на 6 месеца.
При намиране на работа, трябва да се регистрирате в службата за чуждестранни работници, където едновременно може да заявите регистрация на постоянен адрес, регистрация на трудов договор с цел издаване на разрешително за престой от полицията, както и данъчна регистрация.Нужен е международен паспорт и една снимка паспортен формат. Може да започнете работа от деня на заявяване на регистрацията.Решението с персоналния номер идва след 3 до 5 седмици.Без персонален номер не може да си отворите банкова сметка, без банкова сметка не може да си получите заплатата, а без постоянен адрес пък не може да си получите персоналния номер, тъй че процедурата трябва да върви с установяване на адрес, намиране на работа, отваряне на сметка и горе долу така.Без регистриране на някаквъв адрес в съответната служба не може да получите никаква поща, даже и да напишете някакъв адрес, пощите работят с листи от общината и няма да доставят нищо, а тука почти всички документи се пращат по поща. Може евентуално да посочите адреса на някой регистриран, като сложите своето име и с/о пред неговото.
Почти навсякъде се плаща с карти и чрез сметка, тъй че кеша почти не върви, например в фитнеси, библиотеки, и прочие институции.
След персоналния номер идва и карта от данъчните с процента, който ще ти удържат, а той плава в зависимост от размера на заплатата от около 30-35 нормално до към 50.Това включва всичко - здравни, безработици, пенсии и данък общ доход.Картата се дава на работодателя обикновено.
В случай че ви уволнят или напуснете преди края на посочения обикновено 1 годишен срок за престой, имате право да стоите и да си търсите работа.При регистрация в НАВ може да получите и безплатен курс, както и да позлвате безплатно телефони и интенет в офисите им.Право на парична помощ се получава след поне година и полвина престой в страната.
Подновяването на разрешителното за престой става пак в същата служба.
Имайте предвид че юни месец не се плаща заплата, а ферипенгер, което е процент обикновено около 10-11 от миналогодишния доход.В случай че миналата година нямате или имате 2-3 месеца стаж, то по добре не си ползвайте отпуската лятото, а есента за да имате нещо поспестено.
През април се получават писма от данъчните, които ви информират за взетите данъци през изминалата година, ако са ви надвзели то ще ги върнат през юли и то с нелоша лихва.Ако смятате да работите 1=2 години и после да се върнете то имате право да получите част от данъците обратно, особено ако имате семейство извън Норге.

Re: Пристигане и регистрации по служби

МнениеПубликувано на: 29 Май 2009, 22:58:36
от seli
Здравейте nordreamer!
Преди да се ориентирам коя от скандинавските страни да избера бях получил инфо за Норвегия,а именно че е била необходима виза за навлизане в страната и въобще имало доста спънки в искането за по-дълготрайното установяване. Възможностите за работа били само сезонни и най-вече за студенти по фермите пръснати из страната! Информация,която доста се отличава от вашата дадена,но понеже виждам че живеете в осло съм склонен да вярвам повече на вас,все пак вие сте вътре в нещата!
Поздрави ;-)

Re: Пристигане и регистрации по служби

МнениеПубликувано на: 1 Юни 2009, 21:07:07
от nordreamer
Със сигурност си чел постинги на поне 5-6 години. За сведение, понеже гледам че си се насочил към Швеция, да кажа че шведите идват да си търсят работа тук поради липса на такава в родината им последните години. Швеция обаче е по-евтина за първоначално установяване и езиковите курсове са безплатни, за разлика от тук.

Re: Пристигане и регистрации по служби

МнениеПубликувано на: 1 Юни 2009, 23:04:19
от seli
Както казах,като вече установил се там си най-надежден за информация . След като си вкарам живота в релси в Швеция,мисля да посетя Норвегия :) !

Re: Пристигане и регистрации по служби

МнениеПубликувано на: 2 Юни 2009, 17:47:11
от geodos
Много полезна и ценна информация !!! Благодаря