• Advertisement

Плюсове и минуси на датското и българското образование

Напред, науката е слънце!

Плюсове и минуси на датското и българското образование

Мнениеот lazar_lulchev » 17 Април 2010, 15:30:20

Здравейте скъпи приятели!

Смятам, че не всичко в Дания е толкова розаво и не всичко е толкова мрачно и сиво в България, че всички да искаме да учим в Дания, а единственото което да задържа български студенти в България е финансовата стабилност.

В една друга тема в форума ни разбрахме, че VIA University в Хорсен, се грижат за задоволството на студентите. Така ли е обаче в цяла Дания ? На всякъде ли общежитията са прекрасни или места къде това никак не е така? Образователните системи на всички или им допадат или на места смятате, че методът на преподаване не е най-добрият възможен?

Ами какво с българските университети и образованието в България като цяло ? Нека някой ни разкаже за отрицателните, пък и за положителните страниц на българското образввание, защото аз самият смятам, че положителни страни има, само че по трудно се намират на фона на цялата тази "тиня", която се е натрупала в родината ни.

Ако имате каквото и да е било мнение, моля не се колебайте да го споделите с нас!

Поздрави! :)
Нека ЗАЕДНО помогнем на хората да разберат, че ни има и сме ЗАЕДНО
Аватар
lazar_lulchev
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 571
Регистриран на: 27 Август 2008, 00:00:00
Местоположение: Aberystwyth, The United Kingdom; Århus , Danmark
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 9 пъти

Re: Плюсове и минуси на датското и българското образование

Мнениеот Chipsan » 17 Април 2010, 19:58:06

Първото което ми хрумна е дипломите по фармация с цена 15 000 лева с ДДС. Второто, богаташчетата влизат с пари в унита.
Третото, излишните изучавани неща. Четвъртото, как се гледа Българската диплома от другите страни.

И аз мисля, че все трябва да има нещо хубаво. Предстои ми университетско образование и хора учили в България могат да дадат по-хубава информация.
Chipsan
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 10 Юни 2009, 20:59:38
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Плюсове и минуси на датското и българското образование

Мнениеот Nordic » 17 Април 2010, 20:42:50

Ами Лазаре, ти си човека живеещ в Дания, но учещ в Англия така, че ти може би имаш най- добър поглед върху нещата. Защо отиде в УК, а не си остана в Орхус? Аз ще изкажа моята гледна точка- в България образованието е под всякъква критика- ДА!!! Методите и манталитета на професорите из нашите училища е от може би преди 150 години...И това го казвам, не като човек, който са го скъсали на кандидатсудентските изпити и е решил да изкара едно TOEFL-че за по- лесно и да бега у датско, не. Учих година и половина в УНСС и нещото, което научих там и което ме накара да прекъсна доброволно, е че съм ниш, трябва да си плащам за да си взема изпита и че при Саздов минават само жени с къси поли, а желание за учение имах и то огромно. Правете си сметка и дипломата, която се взима с какво умствено обезпечаване е. Така, сега защо точно ДК, а не УК? Ами при мен въпроса е много ясен- не мога да си го позволя :-s , иначе не бих се замислял и бих учих с удоволствие я в Ливърпул или пък Саутхемптън и подобни.
Изображение
Nordic
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 71
Регистриран на: 14 Юли 2009, 09:40:39
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Плюсове и минуси на датското и българското образование

Мнениеот lazar_lulchev » 17 Април 2010, 21:52:08

Ами на мен ми се искаше да не говоря първи по темата, че ми е болна. Четох едни статистики за световната класация на университетите. Какво да ви кажа СУ беше на 630-то място, НБУ беше на 2000 място, а УНСС... се въртеше някъде към 3000-те, но не помня с точност. Трудно е да прецениш по класацийте, къде е по-добре да учиш, но определено в класацийте българските най-признати университети не са особено признати и най вероятно има защо.

Българското образование - ами то има общо взето три проблема.. корупцията, езикът и материялната база. Първо за корупцията мисля, че ще е безмислено да обеснявам. Има я в индустриялни количества, но това няма как да се промени докато "старчетата" от комунистическо време са все още на власт. Харесвам министърът на образованието в България в момента, защото иска да промени нещата, но трудно ще стане това или поне не веднага. Първо, че е с по-нови разбирания, второ че е учил, както в България, така и в чужбина (Германия, ако не се лъжа). Харесвам също, че все по често чувам за програми на английски език. Има два вида полета в които няма как българските кадри да са конкурентно способни на европейския пазар за работна ръка без да учат на английски. Това са бизнес и компютърните специалисти. Колкото и да говорят хората против НБУ, че бил корумпирана институция, аз все пак смятам, че това е най-добрият университет в България. Аз също съм съгласен да плащам по 1000 лв или там колкото вече е станала семестриялната такса, но да знам за какво я плащам. Плюс това, че те са единствените с някакво европейско ориентиране. Последната точка е материялната база... безобразие е! Не съм се сблъсквал лично с нея, но определено не съм чул нищо добро за нея, както в самите университети, така и в общежитията.

Датското образование - ами и то си има свойте добри и лоши страни. Добрите страни са, че имат хубава материялна база в самия университет и добри преподаватели, но определено начина на оценяване е абсурден (по-специално към чужденците), не всички общежития са такива като в университета в Хорсенс, плюс това самата експлоатация на студентите.
Хубаво в крайна сметка завъшваш в Дания, имаш призната диплома в цял свят, но оценката е посредствена. Вярно е, че оценката няма голямо значение, когато търсиш работа но за да започнеш първата си работа след като си завършил ти трябва хубава диплома. Какво се получава обаче на практика. Когато си студент в Дания ти трябва да учиш, обаче трудно се намира работа, ако не знаеш датски, затова решаваш и учиш датски. След като го научиш на определено ниво, никой не ти го зачита това и все пак те чака чистене от всякакъв род. Хубаво, ние сме българи и явно вече е в съзнанието ни да се примиряваме с такова отношение, но да ти откажат работа като асистент в някой магазин за дрехи или пък като сервитиор за това, че имаш акцент е меко казано нелепо. След това с твоя акцент и посредствена диплома, с огромен стаж като чистач на офиси, ресторанти, кафенета и тоалетни е време да си налягаш парцалите е да започваш някъде отначало, защото за теб място там няма. Не казвам, че това се случва на 100% от хората, но не един или двама познати ги сполетя същата съдба и заминаха, кой за България, кой за Великобритания, кой на където му видяха очите.
Нека обсъдим и общежитията. Ами в Хорсенс имам познати. Виждал съм общежитията и съм съгласен, че не са лоши, ама виждали ли сте общежитията в Орхус ? Ами, ако трябва да съм честен, не са очарователни. Не мога да сложа всички под един знаменател, защото има и хубави общежития, ама за да се добереш до тях трябва да си датчанин. Другата "сган" международни студенти (литовци, руманци,българи) що да не ги пратят в най-гадните квартали пълни с турци и араби, където дори полицайски коли не минават, или поне не по еденично, защото ги е страх. Така, че нещата не са толкова прелестни, колкото ни се иска, и все пак ако трябва да предпочитам бих избрал датското образование пред българското такова.

Защо избрах Великобритания ? - Честно, кандидатствах и в Дания, защото ми беше по-рентабилно да уча там, но никой не си направи труд дори да отговори на кандидатурата ми. Така, британците ми отговориха първи и не се поколебах да се съглася с условията. Доволен съм от университета в общи линии. Хората са много по-отворени към чужденци и никой не ти казва, че не си достатъчно добър защото имаш акцент, защото това е съвсем нормално. И тук има обаче нелепи моменти, когато стане дума за оценяване на курсови работи, и до известна степен студентите биват ощетявани за да не могат да взимат стипендии по успех, но това е нищо. Все пак, да учиш във Великобритания не е толкова скъпо. Можеш да теглиш заем, който покрива разходите ти по университета, а в Уелс (където аз уча), уелското правителство покрива 60% от заема ти, а имаш право да кандидатстваш и за социална стипендия, която е 1000 паунда на година и може да не е много, но никак не е малко особено за нас българите, който сме по-скромни от към финансова гледна точка.

Поздрави! :)
Нека ЗАЕДНО помогнем на хората да разберат, че ни има и сме ЗАЕДНО
Аватар
lazar_lulchev
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 571
Регистриран на: 27 Август 2008, 00:00:00
Местоположение: Aberystwyth, The United Kingdom; Århus , Danmark
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 9 пъти

Re: Плюсове и минуси на датското и българското образование

Мнениеот Nordic » 18 Април 2010, 06:25:09

За НБУ споделяме една и съща гледна точка. Колкото и адсурдно да звучи, това е най- добрият университет в БГ в момента (като изключим медицинските).

Всяко едно нещо на тоя свят има и положителни и отрицателни качества/страни. Утопия- само в библията. Въпросът е да изберем това, на което отрицателните му страни не са чак толкова съществени неща. Имам в предвид, че се примирявам с това, че ще трябва да чистя за да се издържам, но не мога да се примиря с това, че трябва да си плащам за да си взема изпита, а не да съм реално оценен- например. А с общежитията в Дания, не съм очаквал да има такива мнения, да че не са достатъчно- окей, но това което казва Лазар... :-s Въпреки всичко, тук общежитията са доста по- зле, нека оставим материалната база на страни, самото място където са ситуирани в София е абсурдно, та студентски град е като Содом и Гомор- престрелки, чалга, побойща,наркотици, проститутки, убийства...навярно тези неща ги има в повечето държави, но не са толкова явни, нормално приемани- поне се надявам да е така. Все пак, ако не ни хареса Дания можем да се преместим на друго място и в краен случай да се върнем в БГ.

п.с. Лазаре ще те помоля да ми дадеш някъква информация относно този заем, защото тук посредническите фирми отказват да съдействат, пък ми се ще да погледна какви са условията на които трябва да отговаряш.
Изображение
Nordic
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 71
Регистриран на: 14 Юли 2009, 09:40:39
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Плюсове и минуси на датското и българското образование

Мнениеот lazar_lulchev » 18 Април 2010, 13:37:41

Прегледай форум Великобритания. Мисля, че съм писал, а ако не съм просто ми пиши на лично и ще попиша и за това тези дни във форумът.
Нека ЗАЕДНО помогнем на хората да разберат, че ни има и сме ЗАЕДНО
Аватар
lazar_lulchev
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 571
Регистриран на: 27 Август 2008, 00:00:00
Местоположение: Aberystwyth, The United Kingdom; Århus , Danmark
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 9 пъти

Re: Плюсове и минуси на датското и българското образование

Мнениеот Lorcheto » 23 Април 2010, 13:16:02

Аз съм завършила УНСС с отлични оценки. В момента уча в Дания нещо съвсем различно. Така че не мога да дам мнение за образованието в една и съща област в двете страни.
Като цяло мога да кажа, че в България образование няма, преподава се по много остарели методи и знанията, които получаваш са също така не на ниво. Мотивацията на повечето /но не на всички/ преподаватели е под всякаква критика. Случвало се е да седя цял ден на лекции и да слушам само за проблемите на преподавателите, колко некадърно е правителството, как и ние студентите сме супер зле е от нас нищо няма да стане и т.н. Общо взето нищо добро не мога да кажа, просто плащаш и ходиш на изпити 4 години, за да получиш една хартийка /диплома/ накрая.
Образованието тук също има своите недостатъци, но като цяло мисля, че плюсовете са много повече. Преподавателите са много мотивирани и се отнасят много приятелски към студентите си. Много време се отделя за работата в група и на практическите проекти, не толкова само на теорията. На края на всеки модул ни събират и ни питат какво ни е харесало и какво милслим, че трябва да променят.
За общежитията в Копенхаген имам много лошо мнение. Много често има обири, на мен лично ми се случи да видя как се опитват да оберат стая посред бял ден и така научих номера на полицията тук. Имам чувството, че на полицията не им пука особено за това. Разбрах, че много от общежитията нарочно са построени в районите където има повече имигранти и където има повече проблеми с идеята да си оправят интеграционните проблеми... За да си намериш стая в добро общежитие трябва или да си датчанин или да чакаш 2-3 години.
Аватар
Lorcheto
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 1 Октомври 2008, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти


Назад към Образование

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement