• Advertisement

Коя държава?

Информация за новопристигнали, търсене на жилище и др.

Коя държава?

Мнениеот t3mp » 22 Февруари 2017, 14:30:27

Колебая се между:

група 1 - Дания, Швеция, Норвегия и Финландия
група 2 - Германия, Австрия и Швейцария

За всички тези страни ме интересуват следните неща:

- на какво ниво е здравеопазването - избор на GP, ниво на правилно диагностициране и лечение, време на чакане за преглед, какви неща се поемат от техния аналог на здравна каса, цени за частен преглед и по-разпространените манипулации, като например пломба, изследване на кръв и урина и т.н.

- какъв процент от заплатата се изплаща при болничен
- какъв процент от заплатата се изплаща при платен отпуск
- от кой до кой ден плаща работодателя и от кой до кой ден социалните и пак - в какви проценти

- каква част от населението е бежанци и/или мюсюлмани в съответната държава и в кои градове са концентрирани

Знам, че има информация, за някои неща във форума, но целта ми е да събера по-свежо инфо.

Моля, всеки, който има информация за коя да е от точките да сподели.

Ще пусна същата тема и в другите подфоруми на съответните държави. Ако не е прието така се извинявам предварително, нека модератори/админи преценят и ги обединят или заключат/изтрият.
t3mp
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 22 Февруари 2017, 14:13:13
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Коя държава?

Мнениеот amatama » 22 Февруари 2017, 23:03:32

искаш да и3карваш пари,или имаш пари и искаш да живееш ? но което и да е от двете нито еднa от изброените държави не става...става вече извън Европа.Чехия е добро място ако имаш пари и търсиш спокойствие,Унгария също,Полша до някъде,Хърватска,Словения , Словакия също са хубави
amatama
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 241
Регистриран на: 20 Февруари 2014, 23:00:30
Благодарил: 48 пъти
Благодарено: 37 пъти

Re: Коя държава?

Мнениеот bknf » 22 Февруари 2017, 23:27:14

Като какъв искаш да отидеш там ? За мусюлманите, не мисля че е най-големия проблем. За останалото - ако имаш местна здравна осигуровка, то и медицинските услуги са си нормални. Ако имаш здравна карта - определени пломби ги плаща касата, за някои материали се доплаща. За Германия - може да чакаш със седмици за даден лекар. Ако е спешно, може и по-бързо (или веднага). При отпуск - ти се плаща заплатата (100%) - ама зависи все пак. Има разни детайли.
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3813
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 286 пъти
Благодарено: 450 пъти

Re: Коя държава?

Мнениеот amatama » 22 Февруари 2017, 23:34:29

виж, се по малко неща ще се споделят за в бъдеще от страх! аз напраимер не бих посмял да напиша че някоя религиозна група представлява Проблем,това са неща които съм трябва да се сетиш за себе си ! ;-)
amatama
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 241
Регистриран на: 20 Февруари 2014, 23:00:30
Благодарил: 48 пъти
Благодарено: 37 пъти

Re: Коя държава?

Мнениеот rikiking » 23 Февруари 2017, 10:11:43

Австрия сякаш е най-приемлива за един българин по много причини.И аз сериозно работя от няколко години в насока изнасяне от Германия в Австрия и пенсиониране именно в тази държава. А и не трябва да се забравя , че все пак това не е немският племенен сбиротак на Бисмарк, а е бивша империя,оставила огромнно културно, духовно,музикално и архитектурно наследство и хората имат по-друг манталитет от редовия германец,за който животът е само арбайтен, арбайтен и пак арбайтен.

Все едно да сравняваш една красива дребна австрийка с нежни черти, почти славянски тип, с някоя еманципирана немска двуметрова фройлайн с чара и визията на Долф Лунгрен.

А ако пък имаш достатъчно пари и искаш да си караш кефа и да правиш каквото си искаш, amatama e прав - не ти трябва Европа.
We can't help everyone, but everyone can help someone.
Ronald Reagan
Аватар
rikiking
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2359
Снимки: 1
Регистриран на: 17 Юли 2014, 13:47:49
Местоположение: Уганда
Благодарил: 237 пъти
Благодарено: 425 пъти

Re: Коя държава?

Мнениеот t3mp » 23 Февруари 2017, 12:15:18

Ще съм представител на "работническата ес класа" т.е. обикновен бачкатор. Е, под обикновен бачкатор нямам и предвид общ работник де, без никой да ми се обижда. IT специалист съм(не програмист :mrgreen: ). Сондирам за директни мнения относно точките от първото ми мнение и държавите описани там. По принцип съм отворен за всякакви предложения за други страни по света, но следните държави категорично са ми "извън зоната на интересите" - UK, Ирландия, Франция, Чехия и Канада.

Най-важно ми е в дадената държава
- много по-добро здравеопазване от българското. Дали държавно или със съответните застраховки/допълнителни здравни осигуровки няма значение. Важното е да е бързо, правилно и качествено т.е. да мога да отида на преглед, когато ми е нужно(не да се обаждам за час за след 3 дни), докторите да не са с 2 леви ръце, да използват правилните изследвания и да поставят правилните диагнози(не да карат през просото и да слагат малоумни и грешни диагнози), да лекуват правилно, например когато е необходимо да режат, не да ги е страх, но да са 100% сигурни, че именно там е проблема или друг пример - да не бързат с антибиотици, без да са направили необходимите изследвания или ако може да се избегне използването им поне в началото да кажем.

- добра социална политика - добри условия за обезщетения при временна нетрудоспособност и платен отпуск, достатъчно дни минимален отпуск, достатъчни възможности за защита на обикновения служител, добри условия за пенсиониране

- престъпността да е ниска - и на гражданско и на държавно ниво, разбирай по-малко мутренски организации, по-малко "свързани с висши чиновници" фирми, по-малко крадливо правителство/пармалент/монархия и т.н.

- колкото се може по-малко мюсюлмани, бежанци и подобни високорискови общности респективно по-малко етническо напрежение и евентуални проблеми, произтичащи от това

Най-най-важни за мен са здравеопазването и социалната политика. Наясно съм, че перфектната държава, на която всичко ѝ е мед и масло няма. Затова проучвам коя се доближава максимално до перфектното.
t3mp
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 22 Февруари 2017, 14:13:13
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Коя държава?

Мнениеот t3mp » 10 Март 2017, 09:07:40

Някое друго мнение?
t3mp
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 22 Февруари 2017, 14:13:13
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Коя държава?

Мнениеот onufriy » 10 Март 2017, 10:40:02

Не е особено коректно да си избутваш темата нагоре, особено като не допринасяш нищо за никого, освен за себе си. Мое си мнение, не се сърди, ти попита...
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Re: Коя държава?

Мнениеот itzo » 10 Март 2017, 11:01:03

t3mp написа:... Наясно съм, че перфектната държава, на която всичко ѝ е мед и масло няма. Затова проучвам коя се доближава максимално до перфектното.


Монако, Люксембург, Швейцария, в този ред. Но нещо в начина, по който подхождаш към емиграцията ме кара да мисля, че няма да ти се получи ;-)
Люди холопского звания — сущие псы иногда; чем тяжелей наказание — тем им милей господа.
itzo
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2362
Регистриран на: 4 Февруари 2014, 13:43:36
Благодарил: 8 пъти
Благодарено: 248 пъти

Re: Коя държава?

Мнениеот ü4302 » 10 Март 2017, 12:04:51

Препоръчвам Източна Германия, град под 100 хил. души население. Покрива следните критерии:
- много по-добро здравеопазване от българското - и болниците добре оборудвани, и лекарите добри. естествено, и тук се чака да те прегледат, и тук може да решиш, че някой лекар те е батисал. аз съм бил 3 пъти в болница за малки неща и съм излизал като нов.

- добра социална политика - еми, те са същите в цялата страна. Германия е една от държавите с най-читава социална политика, особено ако работиш или си работил - няма да те оставят да пропаднеш ако се разболееш или си изгубиш работата. Но разбора се най-добре е за тези, които работят.

- престъпността да е ниска - в по-малките градове е по-спокойно. За това град под 100 хил. души население.

- колкото се може по-малко мюсюлмани, бежанци - в Източна Германия и турците и бежанците са по-малко отколкото в Западна, в Швейцария и т.н.

П.С. Естествено, намирането на работа в Източна Германия е по-трудно, но като си намери човек работа и го бива, трудно я губи. За това най-добре търсене от БГ или самостоятелно на място. Добри езикови познания са задължителни.
ü4302
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 21 Септември 2016, 14:09:10
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Коя държава?

Мнениеот t3mp » 10 Март 2017, 12:19:31

onufriy написа:Не е особено коректно да си избутваш темата нагоре, особено като не допринасяш нищо за никого, освен за себе си. Мое си мнение, не се сърди, ти попита...


За какво избутване става въпрос, като последното мнение в раздела е от 2014-а? Какво очакваш да допринеса? Donation ли искаш да направя? Като нямаш кво да кажеш по темата, защо изобщо пишеш? Ти с какво допринесе за темата с мнението си? Толкова, като ти преча можеше и да ми пишеш лично съобщение, нали? Не е нужно да се правиш на дева Мария.

И още нещо - пишете по въпросите в темата. Не ми правете психологически профил, не се опитвайте да ме окачествявате що за човек съм, не мислете вместо мен къде мога и къде не мога да отида и т.н. Само по темата.
t3mp
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 22 Февруари 2017, 14:13:13
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти


Назад към Новобранец

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement