• Advertisement

Признаване на инвалидност в Финландия

Кой каза "Наздраве"? :-)

Признаване на инвалидност в Финландия

Мнениеот dariana1 » 11 Март 2017, 15:43:45

Здравейте,инвалид съм в България с 64% неработоспособност въпроса ми е следния:-С какви документи трябва да докажа ,че съм с увреждания доказана инвалидност в България пред финландските институции и какви са правата ми в Финландия ?
Съпругът ми работи в Финландия и аз отивам при него да живея ,поради здравословни проблеми не работя в България ,получавам пенсия по болест.Също така имам нужда от операция смяна на тазобедрена става,какъв е начина да бъда оперирана в Финландия и какво ще ми струва за ставата и операцията?Мола да ми разясните най-подробно,благодаря предварително.
dariana1
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 11 Март 2017, 15:21:52
Благодарил: 1 път
Благодарено: 0 пъти

Re: Признаване на инвалидност в Финландия

Мнениеот zlateto » 11 Март 2017, 17:27:25

Здравейте, Дариана!

Докато някой по-запознат се включи, прегледайте: Вашите права на социална сигурност във Финландия

Начините на изчисляване на обезщетенията за инвалидност се различават в различните страни от Европейския съюз. Съществуват два основни метода на изчисляване, когато става дума за трансгранични ситуации.

Методи на изчисляване

:arrow: Някои страни прилагат основана на риска логика (законодателство от тип А). В този случай имате право на една и съща пенсия независимо от периодите ви на осигуряване, но в момента на получаване на увреждането трябва да сте осигурени. Този метод на изчисляване важи само за някои схеми, изброени в Приложение VI към Регламент 883/2004, например схемите в Чешката република, Естония, Ирландия, Гърция, Хърватия, Латвия, Унгария, Словакия, Финландия, Швеция и Обединеното кралство.

:arrow: Всички останали страни използват пропорционален метод (законодателство от тип Б). Това означава, че пенсията за инвалидност се изчислява в зависимост от вашите периоди на осигуряване във всяка страна: колкото по-дълго сте се осигурявали преди да получите увреждане, толкова по-висока ще бъде пенсията ви. Дори ако не сте били осигурени, когато сте получили увреждане, ще имате право на пенсия.

Кой плаща пенсията ви?

Ако сте били осигурени в няколко страни преди да получите увреждане, ще се окажете в една от следните ситуации:

:arrow: Ако сте били осигурявани само по законодателства от тип Б, ще получите отделна пенсия от всяка държава, отговаряща на периодите ви на осигуряване там.

:arrow: Ако сте били осигурявани само по законодателства от тип А, и ако тези законодателства са изброени в Приложение VI към Регламент 883/2004, ще получите пенсия от страната, в която сте били осигурени, когато сте получили увреждане.

:arrow: Ако сте били осигурени по две или повече законодателства от тип А и Б, ще получите пропорционална пенсия от всяка от тези страни.

Още информация (на английски): ТУК + Често задавани въпроси

Информационна брошура (на руски):

Компенсации и суточные, выплачиваемые в связи с заболеванием, реабилитация и пособия для инвалидов
Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”

Потребители благодарили на автора zlateto за мнението:
dariana1
Рейтинг: 4%
 
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2825
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1198 пъти


Назад към Здраве

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement